Γερμανικός τύπος: Μεγάλο το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου για τις καλοκαιρινές διακοπές – Ένα βιβλίο για τη Μόρια

Διακοπές

Süddeutsche Zeitung

Στις καλοκαιρινές διακοπές αναφέρεται η εφημερίδα, δίνοντας πληροφορίες στους αναγνώστες της για το τι ισχύει σε διάφορες χώρες. Για την Ελλάδα αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η χώρα θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου, ότι οι ξαπλώστρες στις παραλίες πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τρία με πέντε μέτρα και ότι «μαζί με άλλες χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από την πανδημία του κορονοϊού, όπως η Κύπρος, η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και το Ισραήλ θέλει να οργανώσει ασφαλείς αεροπορικούς διαδρόμους μεταφοράς τουριστών. Η Γερμανία προς το παρόν, δε συμμετέχει σε αυτό.

Η εφημερίδα στο σχόλιό της επισημαίνει ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό για διακοπές, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα, που στις δημοκρατίες μόνο σε απολύτως εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να περιοριστεί. Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια τέτοια έκτακτη κατάσταση. Όσο η κρίση αποκλιμακώνεται, πρέπει τα ταξίδια να είναι εφικτά. Ο ΥΠΕΞ  Χάικο Μάας μαζί με τους ομολόγους του από γειτονικές χώρες και τουριστικούς προορισμούς, αναζητούν λύσεις. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν σε περιοχές που είναι ασφαλείς. Η παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία θα αρθεί στα μέσα Ιουνίου, αλλά μετά επιβάλλεται προσοχή από τον καθένα ατομικά.

Taz

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα του Βερολίνου, η οποία σημειώνει ότι οι διακοπές στα Κανάρια Νησιά ή στην Ελλάδα θα είναι σύντομα και πάλι εφικτές. Οι προϋποθέσεις εισόδου για τους ταξιδιώτες θα χαλαρώσουν και η καραντίνα μέσα στην ΕΕ θα αρθεί. Η Ευρώπη πράττει και αντιδρά από κοινού. Σίγουρα υπό την πίεση των δέκα ευρωπαϊκών χωρών που είναι τουριστικοί προορισμοί και η οικονομία τους εξαρτάται πάρα πολύ από τον τουρισμό. Επισημαίνει πως όλοι η ΕΕ είναι στο ίδιο καράβι και έχουν τα κράτη-μέλη κοινό ορίζοντα. Αντί για ευρωομόλογα, Γερμανοί τουρίστες.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

H εφημερίδα αναφέρεται στο βιβλίο που εξέδωσε ο Ελβετός Ζαν Τσίγκλερ με τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης. Περί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόκειται για την περιήγηση του συγγραφέα στη Λέσβο, όπου επισκέφθηκε τη Μόρια. Ο αρθρογράφος Μίχαελ Μάρτενς κατακεραυνώνει το βιβλίο γράφοντας πως είναι «ανατριχιαστικά επιφανειακό, γεμάτο λάθη και κακόβουλες αιτιάσεις» ενώ υπογραμμίζει πως θα έβρισκε πολλούς χειροκροτητές στο εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». «Χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς για την ΕΕ όπως οι «χοντροκέφαλοι των Βρυξελλών» ή κάνει λόγο «για κουφούς ή τυφλούς υπαλλήλους» ενώ χαρακτηρίζει τη Μόρια «το γκέτο της Βαρσοβίας των ημερών μας», χαρακτηρισμό που ο Μάρτενς θεωρεί «τόσο παράλογο που δεν αξίζει τον κόπο ούτε να οργιστείς».

Άλλο ένα παράδειγμα, που κατά τον αρθρογράφο δείχνει πόσο προβληματικό είναι το βιβλίο: «Ακόμα και η κατάσταση στη Λέσβο, η οποία πέρα από κάθε υπερβολή είναι άσχημη, ο Τσίγκλερ γράφει το ανήκουστο ‘κάθε πρωί οπλισμένοι αστυνομικοί κάνουν περιπολίες στις ακτές. Συλλαμβάνουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι κρύβονται μάλλον με αναποτελεσματικό τρόπο στους βράχους. Τους περνούν χειροπέδες, κάποιες φορές ακόμη και στα παιδιά’. Τι ανοησία. Καθένας που έχει επισκεφθεί το νησί, όχι για ολιγοήμερες διακοπές, θα επιβεβαιώσει ότι μπορεί κανείς να επιρρίψει κάμποσα στην ελληνική αστυνομία, ωστόσο δεν είναι τόσο ανόητη να περνάει χειροπέδες σε ανθρώπους που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο νησί, έστω κι αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε κάποια μεμονωμένη περίπτωση. Υπάρχουν αμέτρητα ρεπορτάζ που διηγούνται με πιο ακριβή τρόπο τη μοίρα των μεταναστών ή των προσφύγων από ότι αυτή η ανθολογία των στερεοτύπων». Ο Μάρτενς καταλήγει πως το βιβλίο μπορεί μεν να διαβάζεται σε λίγες ώρες, αλλά ακόμη και αυτές είναι χαμένος χρόνος.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...