Γερμανικός τύπος: Μπουλντόζες στο Ελληνικό – Επιστροφή στην «ευρωπαϊκή» κανονικότητα από τον Ιούνιο

Γερμανική πρεσβεία
Πηγή: EUROKINISSI

Spiegel Online

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, τα έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι από την επόμενη εβδομάδα οι ανάδοχοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν. Στη συνέχεια η εφημερίδα γράφει ότι στις αρχές Ιουνίου αναμένονται οι μπουλντόζες, οι εκσκαφείς, τα κομπρεσέρ για να κατεδαφίσουν τα ερειπωμένα κτίρια, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για την αναδιαμόρφωση του χώρου. Σημειώνει ότι για δύο δεκαετίες ένα από τα πιο ελκυστικά ακίνητα της Ευρώπης παρέμενε ανεκμετάλλευτο. Το Ελληνικό έγινε σύμβολο για πολλές δυσλειτουργίες, που είχαν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδας, όπως ισχυρή γραφειοκρατία, πολιτική αντιπαράθεση και μία ευρύτατα διαδεδομένη δυσπιστία απέναντι στις επενδύσεις.

Όπως δήλωσε στο SPIEGEL ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «Αν όλα πάνε καλά, το project θα αρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, περίπου στις αρχές Ιουνίου», που είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του εγχειρήματος. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η υπέρβαση της εκκρεμότητας του Ελληνικού ήταν μία από τις πιο σημαντικές υποσχέσεις, με τις οποίες η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές του 2019. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν το άνοιγμα των συνόρων με άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, ενόψει του καλοκαιριού, αλλά με διστακτικά βήματα. Με πρωτοσέλιδο «Η Γερμανία χαλαρώνει τους συνοριακούς ελέγχους» κάνει σχετική αναφορά η εφημερίδα.

Süddeutsche Zeitung

 Με τίτλο «Η Γερμανία θέλει να ανοίξει τα σύνορα» η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα γερμανικά σύνορα ανοίγουν, αλλά σταδιακά. Δύο μήνες μετά την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία θέλουν να διευκολύνουν τις διασυνοριακές διελεύσεις, αλλά όχι για όσους κάνουν διακοπές.

Tageszeitung

Με πρωτοσέλιδο «Ας σκεφτούμε και πάλι ευρωπαϊκά» ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες των τελευταίων εβδομάδων όχι μόνο κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά είχαν και οδυνηρές συνέπειες, χωρίς αιτία, για πολλούς ανθρώπους.

Handelsblatt

Ο τίτλος της οικονομικής επιθεώρησης είναι «Ο τουρισμός ελπίζει σε νέο ξεκίνημα». Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα η εφημερίδα γράφει: «Διακοπές στη Μεσόγειο; Κάτι τέτοιο φαινόταν απίθανο για το 2020, το έτος του κορωνοϊού. Αλλά τώρα η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης τρέφει ελπίδες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ταξιδιωτών στη ζώνη Σένγκεν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο αν παραμείνει υπό έλεγχο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ο τουριστικός οργανισμός TUI, ο οποίος παρά τη χορήγηση κρατικής βοήθειας καταργεί μία στις δέκα θέσεις εργασίας, διαβλέπει μία ελπίδα για νέο ξεκίνημα από τον Ιούλιο, τουλάχιστον στις Βαλεαρίδες Νήσους και στην Ελλάδα».

Die Zeit

Στην εβδομαδιαία εφημερίδα γίνεται αναφορά για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η  απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Γερμανικού Δικαστηρίου για την «ποσοτική χαλάρωση». Φιλοξενείται η εκδοχή του προέδρου του Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε, ο οποίος υποστηρίζει τα εξής: «Είναι πραγματικά σημαντική η ενότητα του ευρωπαϊκού δικαίου. Πάντα υποστηρίζαμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από αυτή την άποψη. Σύμφωνα ωστόσο με την πάγια νομολογία μας, αλλά και τη νομολογία πολλών άλλων συνταγματικών δικαστηρίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα συνταγματικά δικαστήρια έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιες, κατά τις οποίες τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προχωρούν σε σοβαρή υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους». 

Neue Zürcher Zeitung

Μία άγνωστη πτυχή της υπόθεσης εντοπίζει η ελβετική εφημερίδα. Ο Πέτερ Μάιερ-Μπεκ, πρόεδρος του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Γερμανικού Δικαστηρίου για αστικές και ποινικές υποθέσεις (Bundesgerichtshof) επικρίνει σε υψηλούς τόνους την απόφαση των συναδέλφων του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, σχολιάζοντάς την σε μπλογκ του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ. Πρόκειται για μία «επίθεση στην ΕΕ ως κοινότητας δημοκρατιών, η οποία εδράζεται στο δίκαιο», υποστηρίζει ο Μάιερ-Μπεκ, για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος έμεινε «άναυδος» με την απόφαση αυτή.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...