Bild
«Αλλαγή πλεύσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε για πρώτη φορά στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην ρωσική περιοχή του Κουρσκ», γράφει η εφημερίδα με τίτλο: «Πιέζει τον Σολτς το αμερικανικό “ναι” στους Ουκρανούς για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».
H ιστοσελίδα της εφημερίδας σημειώνει: «Ο καγκελάριος Σολτς δικαιολογούσε το “όχι” της Γερμανίας στην παράδοση γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να χτυπηθούν από την Ουκρανία στόχοι στη Μόσχα. Μέχρι σήμερα η στάση του Βερολίνου ήταν: Οι ΗΠΑ δεν προμηθεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, άρα ούτε κι εμείς. Αν πρέπει να αλλάξει κάτι, τότε αυτό θα γίνει μόνο από κοινού με την Ουάσιγκτον. Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν! Οι ΗΠΑ έλαβαν μονομερώς μια απόφαση. Λογικά, η Γερμανία θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα. Στην εξασθένηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής θα μπορούσαν να συμβάλλουν και οι γερμανικοί πύραυλοι Taurus».
RND
«Η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί ένα δεκαετές πρόγραμμα εξοπλισμών και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων. Στόχος είναι να γίνει ο στρατός “πιο έξυπνος και πιο ισχυρός”. Η Αθήνα δεν εστιάζει μόνο στην τουρκική αλλά και στην ρωσική απειλή», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο, τιτλοφορώντας το δημοσίευμα: «Η Ελλάδα επενδύει μαζικά σε εξοπλισμούς».
Η δημοσιογράφος παρατηρεί: «Η Ελλάδα θεωρείται εδώ και καιρό πρότυπο όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ακόμα κι όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, δαπανούσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ για τις ένοπλες δυνάμεις. Το 2022 η Ελλάδα ξεπέρασε με ποσοστό 3,9%, ακόμη και τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που βρίσκονταν στο 3,3%.
Τώρα που τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και παρουσιάζει σχέδιο αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα προτίθεται να τις καταστήσει αποτελεσματικότερες με σύγχρονα οπλικά συστήματα. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσίασε τα σχέδια στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.
Στο παρελθόν, οι υψηλοί αμυντικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας σχετίζονταν κυρίως με την απειλή εξ Ανατολών, δηλαδή τη γειτονική Τουρκία, εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωστόσο προέκυψε μια νέα απειλή για την Ελλάδα. Εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της. Μια θέση που αποκτά περισσότερο βάρος μετά την επανεκλογή Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Διότι μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο ουδείς γνωρίζει την μελλοντική συμβολή των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή άμυνα».
Neue Zürcher Zeitung
«Αμβλύνονται οι γερμανικές αντιστάσεις στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Η αλλαγή πλεύσης είναι ενδεικτική για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της Τουρκίας», γράφει η εφημερίδα με τίτλο: «Πρόοδος της Άγκυρας στη διένεξη για τα Eurofighter».
Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει: «Η Γερμανία εξαρτάται από την Τουρκία σε ζητήματα μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα ασφαλείας στο νοτιοανατολικό άκρο της νατοϊκής συμμαχίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από τις επικείμενες γερμανικές παραχωρήσεις στην προμήθεια όπλων.
Το Βερολίνο προτιμά να μην διατυμπανίζει την διαφαινόμενη πρόοδο στο ζήτημα αγοράς Eurofighter από την Τουρκία ιδίως τώρα που η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Η ενίσχυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποτελεί θέμα με το οποίο κερδίζονται πόντοι στη γερμανική εσωτερική πολιτική. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ εξέφρασε ωστόσο σε συνέντευξη τη βεβαιότητα, ότι η κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο δε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά των Eurofighter».
Handelsblatt
«Η ικανοποίηση είναι πλέον διάχυτη στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών. Τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας παρουσίασαν πρόσφατα εξαιρετικά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο με καθαρά κέρδη για το τελευταίο εννεάμηνο συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ», γράφει η οικονομική επιθεώρηση με τίτλο: «Σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα κατέγραψαν περίπου 15% περισσότερα κέρδη σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε άλμα στα κέρδη σχεδόν 30%. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται επομένως στο επίκεντρο ενδιαφέροντος πολλών επενδυτών. Στη αξιολόγησή τους οι αναλυτές της ελβετικής UBS προτείνουν μάλιστα την αγορά μετοχών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών».
Πληροφορίες από DW