Γερμανικός τύπος: Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δηλώνει πως η Μέρκελ έγραψε ιστορία

Μπρουνό Λεμέρ

die Welt

Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η γερμανογαλλική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ύψους 500 δις ευρώ, που αποτελεί και την «καρδιά» της πρότασης της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, είναι σε μεγάλο βαθμό καρπός των προσπαθειών του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη του Γάλλου υπουργού. Ο Μπρουνό Λεμέρ δεν βρίσκει λόγια για να επαινέσει την καγκελάριο Μέρκελ για το θάρρος της και τη συναίσθηση ότι ο καιρός έχει ωριμάσει για αποφάσεις ιστορικού διαμετρήματος. 

Στην πρόταση αυτή βασίστηκαν οι προτάσεις φον ντερ Λάιεν για το γιγαντιαίο πακέτο 750 δις για την αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης.

Ο Γάλλος υπουργός επισημαίνει: «Ήταν πολύ θαρραλέο από την πλευρά της. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας στις συζητήσεις πριν από την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, Σε 20,30, 40 χρόνια οι ιστορικοί θα λένε ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε το θάρρος να πάρει θέση στην πιο δύσκολη κρίση της σύγχρονης εποχής στην Ευρώπη και να δεχθεί κάτι, που κανένας άλλος καγκελάριος πριν από εκείνη δεν αποδέχθηκε». Αυτό που έκανε το Βερολίνο να αλλάξει τη στάση του, είναι η στενή συνεργασία τα τελευταία 3 χρόνια μεταξύ των δυο χωρών και βασίζεται στην ευρωπαϊκή αξιοπιστία από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία για την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπενθυμίζει ο Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είναι πεπεισμένος ότι η προίκα των 750 δις ευρώ επαρκεί. Αρκεί η πρόταση να εγκριθεί γρήγορα. Και κάνει και έκκληση στα 4 κράτη-μέλη, που αντιτίθενται στη λύση, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να συνταχθούν με τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν. Οι 4 αυτές χώρες, οι ευρωτσιγγούνηδες όπως αποκαλούνται, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, επιμένουν τα χρήματα να δοθούν ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις. Εξηγεί, μάλιστα, πως οι προτάσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι έξυπνες και είναι ένα μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων.  Διευκρίνισε τέλος ότι τα ποσά δεν συνδέονται με όρους, όπως και δεν προορίζονται για να στηρίξουν την λειτουργία του κράτους, αλλά για να χρηματοδοτήσουν τομείς, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία, νοσοκομεία, αλλά και νέες τεχνολογίες.

Der Spiegel

Στο περιοδικό καταθέτει τις απόψεις του ο αυστριακός καγκελάριος για τον «άλλο δρόμο» της χώρας του μαζί με άλλες 3 της ΕΕ για την οικονομική αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης.

Την υποστήριξη των θέσεων των 4 κρατών-μελών ανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Σε μακροσκελή συνέντευξη στο περιοδικό, που κυκλοφορεί σήμερα, καθιστά σαφές ότι το πιο βασικό σημείο είναι μην οδηγήσουν οι νέες προτάσεις σε αμοιβαιοποίηση του χρέους από την πίσω πόρτα, γιατί θα ήταν μοιραίο λάθος. «Υποστηρίζουμε από σεβασμό απέναντι στους φορολογούμενούς μας τη μορφή δανείων (και όχι επιχορηγήσεων)», επιμένει παραδεχόμενος βέβαια ότι επειδή η κορωνοκρίση έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις, χρειάζονται άμεσες και εντατικές ενέργειες. Με ερώτησή του ο  Γερμανός  δημοσιογράφου επιμένει: «Θέλετε, κύριε καγκελάριε, να κάνετε τις χώρες της Μεσογείου να πειθαρχήσουν οικονομικά με το να εκλείψουν σχεδόν εντελώς οι επιχορηγήσεις;”.

Και ο αυστριακός καγκελάριος απαντά ενθυμούμενος μια ρήση. «Μάζευε για την εποχή που θα βρίσκεσαι σε ανάγκη, αυτή η αρχή επαληθεύεται και πάλι με δραματικό τρόπο. Χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία, που διαχειρίστηκαν καλά τα οικονομικά τους, θα αντέξουν την κρίση καλύτερα από χώρες, που σε καλές οικονομικές περιόδους δημιούργησαν πολλά χρέη. Εάν δεν συγκρατήσουμε αυτήν την τάση, κάποια στιγμή ούτε η Γερμανία δεν θα μπορεί να διασώσει την Ευρώπη. Πόσα χρήματα αντέχει να δίνει μια αυστριακή ή γερμανίδα κομμώτρια από χρήματα της φορολογίας της για άλλες χώρες; Αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...