Γερμανικός Τύπος: Ο «γάμος» UBS – Credit Suisse – Οικονομία, η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν

Tageszeitung (ΤΑΖ) Γερμανία
Tageszeitung (ΤΑΖ)

H είδηση επισημοποιήθηκε το βράδυ μετά από αγωνιώδεις μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο ανταγωνιστικές τράπεζες, την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, ανώτατους εκπροσώπους της πολιτικής και εποπτικών αρχών.

SPIEGEL

“Η εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας Credit Suisse από την επίσης ελβετική UBS είναι η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση στην Ευρώπη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια” αποφαίνεται ο αρθρογράφος του.

Handelsblatt

Ως ένα ντιλ ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει τη συμφωνία η οικονομική επιθεώρηση. “Έναντι 3 δις ελβετικών φράγκων σε μετοχές η UBS αγοράζει τη Credit Suisse. Στόχος των πολιτικών και των εποπτικών αρχών είναι η αποτροπή των ζημιών της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου”.

Süddeutsche Zeitung

Και η εφημερίδα: “Σεισμός στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό χώρο, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα συγχωνεύεται με την ανταγωνίστριά της και παίρνει δισεκατομμύρια από το κράτος και την Κεντρική Τράπεζα, έτσι θα αποτραπεί το χάος στις χρηματαγορές”. Ο αρθρογράφος περιγράφει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν από την περασμένη Τετάρτη, τις πυρετώδεις προσπάθειες εύρεσης διεξόδου για να αποτραπεί μια παγκόσμια τραπεζική κρίση που θα προκαλούσε πιθανή πτώχευση της Credit Suisse και δίνει πληροφορίες για τη νέα τράπεζα. “Η συγχωνευμένη τράπεζα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, σε εβδομάδες ή και λίγους μήνες, και θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 3,4 τρις δολαρίων” σημειώνει. “Αυτό θα καταστήσει το νέα τραπεζικό ίδρυμα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο. Για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS σημαίνει μια βαθιά τομή. Η εποχή των δύο μεγάλων ελβετικών τραπεζών που δραστηριοποιούνταν παγκοσμίως αποτελεί πλέον παρελθόν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελβετία κινδυνεύουν”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Και η εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στις θέσεις εργασίας και στη “σκληρή αφύπνιση” των εργαζομένων, όπως την αποκαλεί. “Μετά την εξαγορά, πολλοί εργαζόμενοι πρόκειται να ζήσουν μια σκληρή αφύπνιση. Η UBS έχει σχεδόν 73.000 υπαλλήλους, η Credit Suisse 50.000. Οι μεγαλύτερες επικαλύψεις βρίσκονται στην εγχώρια αγορά της Ελβετίας, όπου και οι δύο τράπεζες λειτουργούν ως ιδρύματα με μεγάλο φάσμα υπηρεσιών και έχουν μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 10.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να περικοπούν στην Ελβετία, οι περισσότερες από αυτές στη Credit Suisse”.   

Η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν, είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα, ενόψει των διπλών εκλογών μέσα Μαΐου. Ο σχολιαστής της Ράινερ Χέρμαν υποστηρίζει ότι και χωρίς τις επικρίσεις για τη διαχείριση της κατάστασης μετά τους σεισμούς το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν θα δυσκολευτεί στις εκλογές. Ο λόγος; Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είχε ήδη διαμαρτυρηθεί για τη μείωση της αγοραστικής του δύναμης πριν έλθει η καταστροφή. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο όμιλο ερευνών ENAG, ο ραγδαίος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού απειλεί να καταστρέψει τη νέα μεσαία τάξη.

“Όπως ακριβώς οι Τούρκοι είχαν παλαιότερα ταυτίσει την αυξανόμενη ευημερία τους με την κυβέρνηση AKP του Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, άλλο τόσο κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση για τη συρρίκνωση της ευημερίας τους” παρατηρεί ο αρθρογράφος. “Δεδομένου ότι ο Ερντογάν με την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος το 2018 έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του, η κριτική στρέφεται κυρίως εναντίον του. Τώρα αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει τους ψηφοφόρους του που του έδωσαν ψήφο για οικονομικούς και όχι ιδεολογικούς λόγους”. Η γερμανική εφημερίδα καταγράφει ως δείκτη για την έλλειψη εμπιστοσύνης στη νυν κυβέρνηση το γεγονός ότι Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό από όσα εισρέουν στην Τουρκία από άμεσες ξένες επενδύσεις. “Στην Τουρκία ο κατασκευαστικός κλάδος που υπόσχεται γρήγορα κέρδη παραμένει οικονομική ατμομηχανή, αλλά παραμελήθηκε η καινοτόμος μεταποιητική βιομηχανία, που θα αύξανε μακροπρόθεσμα την ευημερία. Η ελπίδα είναι ότι από τις εκλογές θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση για να προχωρήσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις. Ενώ η αχίλλειος πτέρνα του AKP είναι η οικονομική πολιτική, η αντιπολίτευση επιστρατεύει δύο φημισμένους οικονομολόγους, τον Μπιλέντ Γκιουλτεκίν και τον Μπιλγκέ Γιλμάζ”.

taz

Η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου κάνει αναφορά στα της ελληνικής πολιτικής κατάστασης, όπως διαμορφώνεται μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ο αρθρογράφος της, Φέρρυ Μπατζόγλου, εστιάζει στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στην οιονεί προεκλογική Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία “κανονικά έπειτα από μια καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, εκρηκτικές τιμές, διολίσθηση της χώρας στην 108η θέση σε σχέση με την ελευθεροτυπία, ένα τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών και μια μετωπική σύγκρουση δύο τραίνων με 57 νεκρούς, θα περίμενε κανείς ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είχε τις καλύτερες πιθανότητες να γιορτάσει έναν πραγματικό εκλογικό θρίαμβο. Καθόλου” επισημαίνει. “Σύμφωνα με 5 πρόσφατες δημοσκοπήσεις από κορυφαία ινστιτούτα σφυγμομετρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει μόλις από 20,5% μέχρι 26% των ψήφων ενώ βρίσκεται κάτω από τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων βουλευτικών εκλογών”.

Ο αρθρογράφος προχωρά και στην αναφορά των αιτίων γι αυτήν την εξέλιξη κάνοντας λόγο για τα τρία Μ, τρία γεγονότα που συνέβησαν επί διακυβέρνησης Τσίπρα. “Το πρώτο Μ αφορά στο Μάτι, την τραγωδία του 2018 με τους 103 νεκρούς, μια απίστευτη αποτυχία του κράτους, ένα βαθύ σοκ που εξακολουθεί να υπάρχει και στη Μάντρα με τις καταστροφικές πλημμύρες. Το δεύτερο είναι η μεσαία τάξη. Η Ελλάδα απειλείται με ένα πολιτικό πατατράκ και ο Μητσοτάκης βρίσκεται υπό πίεση για τα Τέμπη. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επωφελείται από το πλεόνασμα που απαίτησαν οι δανειστές. Ο Τσίπρας ξεζούμισε τη μεσαία τάξη σε πρωτοφανή βαθμό αντί να ζητήσει από τους υπερβολικά πλούσιους να πληρώσουν. Το τρίτο Μ αφορά στο Μακεδονικό. Μπορεί να έλυσε το πρόβλημα του ονόματος μετά από δεκαετίες. Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να συναντά ευρεία απόρριψη στην Ελλάδα”.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...