Γερμανικός Τύπος: Ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ – Οι μη πειστικές υποσχέσεις του Πούτιν

Süddeutsche Zeitung

Η καθημερινότητα των Γερμανών έχει αλλάξει ριζικά λόγω του πληθωρισμού, σχολιάζει η εφημερίδα την ραγδαία αύξηση των τιμών σε καθημερινά είδη και υπηρεσίες, αλλά και στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου «εκατομμύρια πολίτες δεν γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2023, ενώ οικογένειες θα αναγκαστούν να πληρώσουν λογαριασμούς φυσικού αερίου έως και 6.000 ευρώ.»

Ήδη τον Φεβρουάριο η εισβολή της Ρωσίας ανέβασε τις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού. Ωστόσο το καλοκαίρι, πολλά μακροοικονομικά ιδρύματα στη Γερμανία εξακολουθούσαν να προβλέπουν έναν σχετικά χαμηλό πληθωρισμό γύρω στο 3% με 4%, σημειώνει η εφημερίδα. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε την παροχή φυσικού αερίου, οι τιμές, που είχαν ήδη αυξηθεί, διπλασιάστηκαν, συμπληρώνει το δημοσίευμα. Η SZ αναμένει ωστόσο ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές δεν θα κορυφωθεί, παρά στο τέλος του 2023, καθώς η τιμή του, η οποία έχει ήδη διπλασιαστεί, θα διπλασιαστεί ξανά.

Welt

Κι ενώ η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ουάσιγκτον γίνεται όλο και πιο βέβαιη, γράφει η εφημερίδα. Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Energy Economics του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI), οι ευρωπαίοι εταίροι, μετά τη διακοπή των εισαγωγών από τη Ρωσία, μπορούν να καλύψουν μόνο το 25% της ζήτησης με φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μόνο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από τα σημερινά 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε έως και 136 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Κάτι το οποίο θα τις καθιστούσε τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη με μερίδιο 40%, με τη Νορβηγία να ακολουθεί με 20%.

«Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη στρατηγική διαφοροποίησης της Κομισιόν», σχολιάζει η εφημερίδα. Στην πραγματικότητα, οι Βρυξέλλες ήθελαν να δημιουργήσουν έναν μεγάλο αριθμό εναλλακτικών σχέσεων εφοδιασμού προκειμένου να είναι πιο ευέλικτες στο μέλλον όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις προμηθειών και τιμών. Αντίθετα η Ρωσία, αν και υποφέρει προς το παρόν από το πάγωμα των εξαγωγών φυσικού αερίου, θα μπορούσε, σύμφωνα με τη Welt, να εκτρέψει σημαντικό μέρος των εξαγωγών της προς την Κίνα και την Ασία. «Η μελέτη του EWI δείχνει ότι οι εξαγωγές στην Κίνα θα μπορούσαν τουλάχιστον να διπλασιαστούν ή ακόμα και να εξαπλασιαστούν μέχρι το 2026, εάν δεν είναι δυνατές οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στο μέτωπο της επιστράτευσης ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν τόσο καλά για τη Ρωσία, σχολιάζει η εφημερίδα: «Στο ρόλο του „καλού τσάρου“, ο Πούτιν έδωσε την εντύπωση ότι επρόκειτο μόνο για „μερική επιστράτευση“. Ωστόσο με το διάταγμά του επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να αντλεί „στρατιωτικούς πόρους κινητοποιήσεων“, ανάλογα με τις εκάστοτε στρατιωτικές ανάγκες της χώρας – ένας όρος που προέρχεται από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, πρόκειται να κληθούν 300.000 έφεδροι. Ωστόσο, στο μυστικό έβδομο σημείο του διατάγματος γίνεται λόγος για στρατολόγηση έως και ενός εκατομμυρίου ατόμων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να προλάβουν την επιστράτευση, διέφυγαν σε γειτονικές χώρες, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, τη Γεωργία και το Καζακστάν. Παράλληλα, τα αεροπορικά εισιτήρια για χώρες όπως η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και η Αρμενία, στις οποίες οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα, κοστίζουν πλέον χιλιάδες ευρώ – αν βέβαια βρεθούν εισιτήρια, παρατηρούν οι συντάκτες.

Πληροφορίες από: DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...