Γερμανικός Τύπος: Ο πόλεμος της Ουκρανίας – Κριτική ασκείται στη Γερμανία για τη συγκρατημένη στάση της

Γερμανική πρεσβεία
Πηγή: EUROKINISSI

Der Spiegel

Υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε ζοφερούς τόνους κινούνται και σήμερα τα πρωτοσέλιδα, τα σχόλια και οι αναλύσεις στα γερμανικά ΜΜΕ. Το περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο «Ο πόλεμος του Πούτιν. Η επίθεση που αλλάζει τον κόσμο» κάνοντας λόγο για «τέλος εποχής».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «με την επίθεσή του ο δικτάτορας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε τον μεγαλύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 1945». Επίσης το Der Spiegel παρατηρεί ότι η «η εισβολή είναι ένα σενάριο που έχει γραφτεί εδώ και καιρό. Και θα αλλάξει τον κόσμο».

Τageszeitung

«Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος» αναφέρει στην πρώτη της σελίδα η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου, θέτοντας το ερώτημα: «Τι κομίζουν τελικά οι κυρώσεις της Δύσης όταν οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα κατά δεκάδες χιλιάδες;»

Zeit Online

Στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εστιάζει η εφημερίδα στη ηλεκτρονική της έκδοση, κάνοντας λόγο για τον «δυσκολότερο αγώνα» που έχει δώσει ποτέ. «Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται στη ρωσική εισβολή και ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ανάμεσά τους. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκτησε ένα εκπληκτικό ανάστημα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου». Σε άλλο άρθρο της παρατηρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν γνωρίζει τελικά ποια είναι η Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Η Ουκρανία δεν είναι η ίδια, όπως ήταν το 2014 (σσ.: χρονιά προσάρτησης της Κριμαίας). Η προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να υποτάξει τη χώρα με μια κυβέρνηση της αρεσκείας του δείχνει μόνο πόσα λίγα έχει καταλάβει για την Ουκρανία».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στη διαδικτυακή της έκδοση παρατηρεί ότι βάσει των εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα «πολλά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Ρωσία για άλλη μια φορά υποτίμησε την Ουκρανία» σημειώνοντας ότι η Ρωσία αποφεύγει τις αναφορές στην επίθεση στο Κίεβο εστιάζοντας μόνο στην κατάληψη πόλεων στην περιοχή Ντονμπάς.

Süddeutsche Zeitung

«Το Βερολίνο υπερασπίζεται διστακτικές κυρώσεις» διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της, μια αναφορά στην άρνηση του καγκελάριου Σολτς, ακόμη και μετά τις πρωτοφανείς εξελίξεις των τελευταίων δύο ημερών, για αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών Swift.

Welt

Η εφημερίδα από την πλευρά της παρατηρεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων «με τον πόλεμο του Πούτιν θα πρέπει να βρει ξανά τον εαυτό του, αλλιώς απειλείται με το τέλος του».

Focus

Το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση παρατηρεί ότι «Ο καγκελάριος Σολτς βρίσκεται υπό μαζική πίεση. Μόνο η Γερμανία παραμένει απρόθυμη για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift», υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ώρες ακόμη και χώρες που μέχρι πριν από λίγες ώρες τηρούσαν την ίδια γραμμή, όπως η Ουγγαρία, φαίνεται ότι ενδεχομένως αλλάζουν πλεύση.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...