Γερμανικός Τύπος: Ο Ρώσος διπλωμάτης που παραιτήθηκε δίνει συνέντευξη – Τα σχέδια για νέο καταυλισμό στη Λέσβο

Γερμανία
Πηγή: EUROKINISSI

 Süddeutsche Zeitung 

Με μια ανοιχτή επιστολή-κόλαφο για το Κρεμλίνο, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που παραιτήθηκε, επικαλούμενος τον πόλεμο και δηλώνοντας ντροπιασμένος. Ο Μπόρις Μποντάρεφ, μέχρι την περασμένη εβδομάδα μέλος της μόνιμης ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ στη Γενεύη, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα  μέσω της εφαρμογής ασφαλών μηνυμάτων Signal. “Ό,τι έκανα στη Γενεύη τη Δευτέρα το έκανα για τη δική μου συνείδηση. Ήθελα να κάνω τη διαφορά, να αποτελέσω έμπνευση για τους συναδέλφους μου διπλωμάτες και άλλους Ρώσους πολίτες που ζουν στη Ρωσία και πιστεύουν πως οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Πιστεύω όμως ότι πάντοτε μπορεί κανείς να υψώσει το ανάστημά του και να πει την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνεται.” Όσο για το αν φοβάται; “Όταν κάποιος τα βάζει δημόσια με τον Πούτιν έχει κατά τη γνώμη μου καλούς λόγους να φοβάται για τη ζωή του. Σε ό,τι αφορά εμένα, αυτή είναι μόλις η δεύτερη μέρα της νέας μου ζωής. Δεν ξέρω ακόμη πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και συνεχίζω να μην καταλαβαίνω πολλά, αλλά ελπίζω ότι παραμένω ασφαλής.”

Tageszeitung

Καθώς οι πρώτοι τουρίστες φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για την ηλιόλουστη Ελλάδα, η εφημερίδα του Βερολίνου δημοσιεύει ανταπόκριση από τη Λέσβο με θέμα τα σχέδια για προσφυγικό καταυλισμό δίπλα σε χωματερή. “Η δυσωδία του καμένου πλαστικού, της σήψης και των περιττωμάτων πλανάται στον αέρα. Εάν γίνει αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση, ένα κλειστό κέντρο υποδοχής για έως και 3.000 πρόσφυγες θα κατασκευαστεί ακριβώς εδώ, στο λοφώδες δάσος, δίπλα στη χωματερή, μακριά από τα μάτια του ντόπιου πληθυσμού και των τουριστών.”

Ακόμη όμως και στους περισσότερους από τους υπάρχοντες καταυλισμούς, οι συνθήκες είναι κάθε άλλο παρά ιδανικές, όπως διαπιστώνουν οι δημοσιογράφοι. “Το Μαυροβούνι είναι ένα πρώην πεδίο βολής του στρατού πάνω στη θάλασσα. Πολλά εδώ παραπέμπουν στην άλλοτε στρατιωτική χρήση της τοποθεσίας. Στους λόφους απέναντι, όπλα κρυμμένα πίσω από δίχτυ παραλλαγής στοχεύουν τις κάννες τους στον καταυλισμό. Οι κάτοικοι βρίσκουν υπολείμματα πυρομαχικών στο έδαφος, όπως δείχνουν εικόνες. Η τεράστια πόλη από σκηνές και κοντέινερ είναι ίδια με φυλακή.”

Με φόντο τον Παρθενώνα, καλημέρισε το πρωί της Πέμπτης ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τους ακολούθους του στο Instagram. “Βρίσκομαι προφανώς στην Αθήνα, πάνω στην Ακρόπολη, και ενώ είναι πολύ νωρίς κάνει πολλή ζέστη. Πρόκειται για μια σύντομη επίσκεψη όμως αυτό που έχει καθοριστική σημασία δεν είναι τα αξιοθέατα αλλά οι συνομιλίες με το φίλο μας τον Μητσοτάκη”, λέει ο Ζέντερ και διευκρινίζει ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Πολλοί ακόλουθοι στο Instagram εύχονται στο Ζέντερ ‘καλή επιτυχία στις συνομιλίες και λίγο χρόνο για πολιτισμό’, ενώ ένας συγκρίνει τα βαυαρικά με τα ελληνικά χρώματα: ‘μόνο γαλάζιο και άσπρο’”, γράφει η εφημερίδατου Μονάχου σε άρθρο που καταλήγει με τις αρκετές αναφορές του Βαυαρού πρωθυπουργού στην αθηναϊκή ζέστη.

DPA 

“Εξαιτίας του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία η Γερμανία προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από ρωσικές πηγές ενέργειας”, σημειώνει το πρακτορείο σε τηλεγράφημα που αναπαράγεται από πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης. “Η διαδρομή για παράδειγμα του υγροποιημένου αερίου από χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα στη Βαυαρία είναι πιο σύντομη σε σχέση με τη Βόρειο Θάλασσα. Ηλιακή ενέργεια από θερμές χώρες θα έπρεπε επίσης να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Μια ομάδα εργασίας θα αναλάβει την επεξεργασία τέτοιων έργων.”

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...