Γερμανικός τύπος: Ο τουρισμός στην Ελλάδα – Συνεντεύξεις με τον επικεφαλής της TUI, τον λοιμωξιολόγο Αλ. Κεκουλέ και τον υπ. Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Γερμανική πρεσβεία
Πηγή: EUROKINISSI

Die Zeit

Η εβδομαδιαία εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο, επικεντρώνεται στον τουρισμό τον καιρό της πανδημίας, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο άνθρωπος θέλει να βγει έξω». Στο άρθρο που επιγράφεται «Ποιος θα μας αφήσει να μπούμε στη χώρα;» η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις προετοιμασίες των χωρών για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Μεταξύ αυτών των χωρών βρίσκονται οι Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Σουηδία. Σχετικά με την Ελλάδα, επισημαίνει ότι κατάφερε με επιτυχία να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού αφού εφάρμοσε μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη. Τώρα διεκδικεί κομμάτι από την τουριστική πίτα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε Ομάδα Δράσης που διαπραγματεύεται με τους γερμανικούς τουριστικούς κολοσσούς TUI και DER τις λεπτομέρειες σχεδίου υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτό πρέπει να αποφεύγονται μεγάλες συναθροίσεις ατόμων σε παραλίες και πισίνες, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να είναι εξοπλισμένες με αντισηπτικά.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και κοινές συνεντεύξεις με Γερμανούς ειδικούς στον τουριστικό τομέα και λοιμωξιολόγους. Ρώτησε τον επικεφαλής της TUI, Μάρεκ Αντρίσακ, αν η εταιρία του σκοπεύει να προσφέρει στους Γερμανούς τουριστικά πακέτα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Ο επικεφαλής της TUI απάντησε ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τον εγχώριο τουρισμό. Επεσήμανε πως είναι σε επαφή για το πώς θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο, ακόμα κι αν υπάρξουν κρούσματα. Για να συμβεί αυτό βέβαια υπάρχουν δυο προϋποθέσεις. Η μια να επιτραπεί στους Γερμανούς να βγουν από τη πατρίδα τους και η δεύτερη να τους επιτραπεί η είσοδος σε άλλες χώρες.

Για τις διαπραγματεύσεις της TUI με σειρά τουριστικών χωρών, ο Γερμανός λοιμωξιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το καλοκαίρι τα κρούσματα θα μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και ότι για την πρόβλεψή του αυτή έχει δεχτεί επικρίσεις από συναδέλφους του. Υποστηρίζει την εκτίμησή του αυτή, ισχυριζόμενος πως αν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα είναι ελάχιστα, τότε θα αναιρεθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες, θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά ούτε οι αεροπορικές εταιρίες, ούτε τα ξενοδοχεία θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για να σώσει την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ο υπουργός Τουρισμού ανακοινώνει πως τις επόμενες μέρες πρόκειται να παρουσιαστεί ένα σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού. Αυτό θα περιλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μεταφορές, αλλά και μειώσεις φόρων για τον τουριστικό κλάδο.

Περιμένοντας την τελική απόφαση των ειδικών, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται στη χώρα προέλευσης, ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς κατά την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι επιδημιολόγοι, τονίζοντας ότι δική του αποστολή είναι να προετοιμάσει τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις. Αν οι ειδικοί αποφασίσουν ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω, αυτό θα γίνει. Εάν ξανακλείσουν κομμωτήρια και κουρεία, τότε δεν θα έχει πια νόημα να γίνεται συζήτηση για τουρισμό. Κλείνοντας ο υπουργός τόνισε ότι όλοι οι σχεδιασμοί γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο, αφού η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει παράλογα ρίσκα.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...