Γερμανικός Τύπος: Ο υπ. Οικονομικών αναβάλλει το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Süddeutsche Zeitung

Για «τρύπα δισεκατομμυρίων» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο άρθρο της και επισημαίνει ότι «ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ δεν μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό, γιατί λείπει ένα γιγαντιαίο ποσό. Η κυβέρνηση δεν έχει κοινή στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος».

Το σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου: «Οι κρίσεις δεν θα ξεπεραστούν ούτε το 2023, ωστόσο η χώρα διαθέτει πλέον δημοσιονομικό ‘μαξιλάρι’ και μηχανισμούς άμυνας, που χρηματοδοτούνται από κονδύλια σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. Αντί να ζητούν όλο και περισσότερα, αντί να φτάνουν στα όρια της παρανομίας και να ανακατανέμουν κονδύλια εν κρυπτώ, τα υπουργεία θα έπρεπε να απορροφήσουν χρήματα που ήδη υπάρχουν. Πόσω μάλλον, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ δεν είναι εγκρατής από ιδιοτροπία, αλλά διότι αυτό επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι Συνθήκες της ΕΕ. Για το ‘φρένο του χρέους’ και το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει, αλλά δεν μπορεί να τα αγνοεί, μόνο και μόνο για να κυβερνά πιο εύκολα».

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

«Αυτο-παράλυση του κυβερνητικού συνασπισμού» είναι ο τίτλος στο σχόλιό της. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Σπανίως ήταν τόσο δύσκολη όσο σήμερα η κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι κανόνες για το δημόσιο χρέος που προβλέπει το Σύνταγμα δεν μπορούν να ανασταλούν και πάλι, καθώς δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Τα επιτόκια αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που δεν αντισταθμίζεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα. Η Μπούντεσβερ είναι σε οικτρή κατάσταση και μάλιστα σε εποχές διεθνοπολιτικών κινδύνων. Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απαιτούν περισσότερα χρήματα. Σαν να λέμε ότι ‘όποιος στηρίζει αγορές τεθωρακισμένων, θα πρέπει να στηρίξει και τη φεμινιστική διάσταση της αναπτυξιακής πολιτικής’. Όλα μαζί δεν γίνονται όμως χωρίς να αυξηθούν οι φόροι ή να περικοπούν οι ακριβές επιδοτήσεις».

Kölner Stadt-Anzeiger

Επιφυλάξεις για τους χειρισμούς Λίντνερ εκφράζει η εφημερίδα: «Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών- μάλλον όχι εντελώς άδικα- ότι λειτουργεί λιγότερο ως ειλικρινής διαμεσολαβητής και περισσότερο ως πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP). Ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για τα παιδιά; Δεν υπάρχουν λεφτά. Επιπλέον χρηματοδότηση για ασφάλιση ασθενείας και χρονίων νοσημάτων; Δεν υπάρχουν λεφτά. Περισσότερα χρήματα για την Μπούντεσβερ; Ναι, αλλά υπό όρους. Διάχυτη είναι η υποψία ότι ο Λίντνερ προσποιείται τον πένητα, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του για φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων».

Handelsblatt

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με ισχυρή επιρροή στη Μέση Ανατολή, συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις μετά από διαμεσολάβηση της Κίνας. Η οικονομική επιθεώρηση παρατηρεί: «Οι ΗΠΑ χάνουν μέρος της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή. Η άνοιξη στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή».

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Η εφημερίδα διαβλέπει τακτικό ελιγμό των Σαουδαράβων: «Η Σαουδική Αραβία θα είχε πολλά να χάσει από έναν πόλεμο με το Ιράν. Αλλά αυτό δεν αναιρεί την αποφασιστικότητα του Ριάντ να αναχαιτίσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Μόνο που η σαουδαραβική ηγεσία επιλέγει τώρα έναν νέο δρόμο για να επιτύχει τον σκοπό της. Με επίθεση γοητείας το Ριάντ προσεγγίζει τους Άραβες Σιίτες, τόσο στο Ιράκ, όσο και στον Λίβανο».

Augsburger Allgemeine

Στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία αναφέρεται η εφημερίδα. Επισημαίνει ότι ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις μπορεί να αποκτήσει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, ενώ για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν παρατηρεί: «Μέχρι σήμερα μπορούσε να είναι βέβαιος για την εκλογική νίκη του, αν μη τι άλλο λόγω κατακερματισμού της αντιπολίτευσης. Τώρα όμως οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν ξεπεράσει τις διαφορές τους, έστω και προσωρινά. Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν η νέα συμμαχία μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να συνεργαστεί με το κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο, ως τρίτη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ρυθμιστή. Εάν στηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τον Ερντογάν».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...