Γερμανικός τύπος: Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο επικεφαλής της TUI μιλούν για τις καλοκαιρινές διακοπές

Γερμανία, Βερολίνο, Κοινοβούλιο
Γερμανία, Βερολίνο, Κοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Bild

Η εφημερίδα με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το καλοκαίρι σώθηκε. Ελλάδα, Κροατία και Αυστρία θέλουν οπωσδήποτε να ξεκινήσουν τη σεζόν», αναφέρεται στο ζήτημα των διακοπών του καλοκαιριού. Στις εσωτερικές σελίδες γίνεται αναφορά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που περιμένουν «πώς και πώς» τους Γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Ελλάδα ο τουρισμός συνεισφέρει το 20,6% του ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας απασχόληση σε ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να «ανοίξει» τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στην εφημερίδα επισημαίνοντας πως στον τουρισμό οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι εταίροι για τη χώρα. Μέσα στην εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει ένα πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων για την τουριστική σεζόν. Από πληροφορίες που έχει η εφημερίδα, πριν την αναχώρησή τους οι τουρίστες θα κάνουν ένα τεστ-εξπρές για τον κορωνοϊό. Τα ξενοδοχεία θα μειώσουν τη χωρητικότητά τους κατά 50%, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ενώ πριν από την επιβίβαση στο πλοίο θα γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Προτεραιότητα Ελλάδα, Κύπρος και …Μαγιόρκα

Στην εφημερίδα μίλησε και ο Φρίντριχ Γιούσεν, επικεφαλής της TUI. Είναι ο μεγαλύτερος γερμανικός οπερέιτορ. Επεσήμανε αρχικά ότι θα πρέπει η Γερμανία να ανοίξει τα σύνορα. Την πρώτη θέση επιλογής σε προορισμούς κατέχει η Μαγιόρκα. Τα ξενοδοχεία της έχουν μπει σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και μπορούν αμέσως να αρχίσουν να φιλοξενούν επισκέπτες. Ανάλογη καλή προετοιμασία για τον καλοκαιρινό τουρισμό έχουν κάνει Ελλάδα, Κύπρος,  Κροατία και Βουλγαρία. Και φυσικά η Αυστρία και η Δανία. Στο ερώτημα που τέθηκε τι θα γίνει αν σε ένα ξενοδοχείο εμφανιστεί κρούσμα και αν επιβληθεί καραντίνα σε όλους τους επισκέπτες, ο Γιούσεν απάντησε πως αυτό θέλει να αποφευχθεί. Ενώ τόνισε ότι στην Ελλάδα θα υπάρχουν και ελεύθερα ξενοδοχεία, για την άμεση μεταφορά των επισκεπτών που θα προσβληθούν από τον ιό.

Πόσο εφικτές και ισχυρές οι «διμερείς συμφωνίες»

Η υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας Ελίζαμπετ Κέστινγκερ πριν λίγες μέρες είχε προτείνει τη σύναψη διμερών συμφωνιών με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, που θα άνοιγαν τα σύνορά τους για να δεχτούν τουρίστες από την Αυστρία. Η Ελλάδα θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες. Με την πρόταση συμφωνεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι απαραίτητες οι διμερείς συμφωνίες, αφού μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτή τη φάση είναι αδύνατον να επιτευχθεί δεδομένου ότι κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο πανδημίας.

Αυτή η πρόταση δίνει εικόνα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που δεν έχει ενιαία γραμμή. Αντίθετος με την πρόταση, μεταξύ άλλων, είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος λέει πως με την χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή στην καθημερινότητα, θα υπάρχουν διακρίσεις και Ευρωπαίοι πρώτης και δεύτερης ταχύτητας.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...