Γερμανικός Τύπος: Οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Γερμανίας για αποκοπή από τη ρωσική ενέργεια – Γερμανοί ακροδεξιοί στο ουκρανικό μέτωπο;

γερμανία οικονομία

Spiegel

Η Γερμανία προσπαθεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ρωσικές πηγές ενέργειες, να τις αντικαταστήσει ακόμη και μέχρι τέλος του χρόνου και να διορθώσει λάθη της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Αυτός είναι ο στόχος του εσπευσμένου ταξιδιού του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε δύο χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχουν σχέση με τις δημοκρατικές αξίες δυτικού τύπου. “Ξαφνικά η ηθική δίνει τη θέση της στην αδίστακτη realpolitik» σχολιάζει σκωπτικά το περιοδικό. “Ξαφνικά οι αξίες αναπροσαρμόζονται, όλα γίνονται ξαφνικά σχετικά”. 

Σε διαδικτυακό άρθρο του το περιοδικό κάνει μάλιστα λόγο για περιοδεία τύπου shopping του υπουργού στις δύο αυτές χώρες. “Εδώ και χρόνια κανένας υπουργός Οικονομίας δεν έκανε την εμφάνισή του στη χώρα” σημειώνει ο αρθρογράφος της. “Δύο φορές ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ ακύρωσε επίσκεψη, αυτό δεν έχει ξεχαστεί. Τελευταία επίσκεψη υπουργού Οικονομίας ήταν επί Ζίγκμαρ Γκαμπριελ. Κανείς δεν ήθελε στην πραγματικότητα να εμφανιστεί στο πλευρό των Καταριανών λόγω της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στα εργοτάξια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, του αυταρχικού κράτους και της στήριξης ισλαμιστικών ομάδων. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επιτρέπει υπεροψία. Και έχει στοιχεία τραγωδίας το ότι όλως παραδόξως ένας Πράσινος αντικαγκελάριος καλείται να τα σπάσει με την αλαζονεία προηγούμενων κυβερνήσεων … απαιτεί υπομονή και ατέλειωτο πραγματισμό”.

Handelsblatt

Η οικονομική επιθεώρηση θεωρεί ότι ο εφοδιασμός με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ λύνει ένα μικρό μόνο κομμάτι του προβλήματος. “Το Κατάρ έχει πουλήσει μακροπρόθεσμα το 90 με 95% της παραγωγής του. Γύρω στο 80% των ποσοτήτων πηγαίνει στην Ασία. Πελάτης νούμερο ένα είναι η Ν. Κορέα, ακολουθούμενη από την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Το Κατάρ προμηθεύει με την υπόλοιπη παραγωγή LNG την Ευρώπη, κυρίως την Ιταλία και τη Βρετανία. Τι απομένει για τη Γερμανία; Για την ώρα όχι πολύ. Φυσικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μπορεί  η Γερμανία να προμηθεύεται από αγορές άμεσης παράδοσης LNG από το Κατάρ, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση ουσιαστικά”.

Frankfurter Allgemeine

Γενεές δεκατέσσερις περνά ο σχολιαστής της εφημερίδας τον Βρετανό πρωθυπουργό για τον παραλληλισμό ανάμεσα στη διαμάχη της χώρας του με την ΕΕ για το Brexit και τον πόλεμο των Ουκρανών κατά των Ρώσων εισβολέων.  Όπως υποστηρίζει, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κερδίσει πολιτικό ανάστημα υποστηρίζοντας την ενιαία δυτική στάση και επιβάλλοντας κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, μέχρις ότου έκανε αυτήν τη σύγκριση, μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών, για την ελευθερία.

“Ως προς το περιεχόμενο δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περισσότερο τις ανοησίες από αυτήν την παρατήρηση” σχολιάζει. “Τί όμως λέει αυτή η δήλωση για τον χαρακτήρα του ανθρώπου που κυβερνά μια πυρηνική δύναμη μεσαίου μεγέθους; Στην πραγματικότητα θα πίστευε κανείς ότι ο Μπόρις Τζόνσον δύσκολα θα μπορούσε να εκπλήξει. Αλλά θα πρέπει να διαπιστώσει δυστυχώς ότι συνεχίζει να σημειώνει νέα ρεκόρ στην απεριόριστη κλίμακα προς τα κάτω με ντροπιαστικές δηλώσεις, Αυτήν τη φορά δεν μπορεί να μεταφέρει την ευθύνη σε υφιστάμενους, όπως είχε προσπαθήσει να κάνει στην υπόθεση με τα πάρτι την περίοδο της πανδημίας. Το ερώτημα παραμένει: Για πόσο καιρό η Βρετανία θα μπορεί να αντέχει έναν τέτοιο αρχηγό κυβέρνησης”.

Süddeutsche Zeitung

Με μεγάλη ανησυχία οι γερμανικές αρχές ασφαλείας παρατηρούν μεμονωμένους ακροδεξιούς να συλλέγουν πολεμική εμπειρία στην Ουκρανία, άλλοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα του Μονάχου. Σύμφωνα μάλιστα με δικές της πληροφορίες οι αρχές παρακολουθούν σειρά Γερμανών από το ακροδεξιό χώρο με προορισμό την Ουκρανία.

“Υπάρχουν πληροφορίες για 27 ακροδεξιούς που ήδη ταξιδεύουν ή προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ουκρανία”, μεταφέρει ο αρθρογράφος δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. “Ναι μεν πρόκειται για μικρή ομάδα υπόπτων, αλλά οι αρχές λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τον κίνδυνο… Οι πρώτοι εξτρεμιστές είναι ήδη καθοδόν, τρεις έφυγαν από τη Γερμανία για να λάβουν μέρος στις μάχες στην Ουκρανία, συνολικά 12 ακροδεξιοί έχουν ήδη επιστρέψει στη Γερμανία. Για τους περισσότερους είναι άγνωστο εάν συμμετείχαν σε κάποια μάχη. Συχνά λένε ότι πηγαίνουν στην Ουκρανία για άλλον λόγο, επειδή ήθελαν να μεταφέρουν υλικό ή να στηρίξουν ακροδεξιούς ομοϊδεάτες τους, όπως τα τάγματα του Αζόφ… Η αλήθεια είναι ότι δεν απαγορεύεται στους Γερμανούς να ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Το να πολεμούν, δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι επαναπατριζόμενοι δεν απειλούνται με ποινικές διώξεις. Στην ειδική περίπτωση των εξτρεμιστών, ωστόσο, οι αρχές έχουν θέσει ως στόχο να εμποδίζουν ανθρώπους να ταξιδεύουν στην εμπόλεμη ζώνη για να αποτρέπουν νεοναζί από το να εκπαιδεύονται με όπλα ή να αποκτούν εμπειρία μάχης”.                                                                                               

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...