Γερμανικός Τύπος: Οι αιτίες και οι ευθύνες της νέας κλιμάκωσης στο Ισραήλ – Οι προσπάθειες Ελλάδας και Τουρκίας για διάσωση του τουρισμού

Γερμανία, Βερολίνο
Φώτο Αρχείου / Γερμανία, Βερολίνο, χαρακτηριστικό κανάλι της πόλης / Πηγή: Eurokinissi

Tageszeitung

Ο γερμανικός τύπος προσπαθεί να ερμηνεύσει μέσα σε βάθος χρόνου άλλη μια κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει διαστάσεις πολέμου, με τους χειρότερους βομβαρδισμούς από το 2014 των Ισραηλινών εναντίον στόχων στην Λωρίδα της Γάζας. Η αριστερή εφημερίδα στο άρθρο της με τον τίτλο “Κατανοητή οργή, λάθος αλληλεγγύη” επισημαίνει ότι η οργή που ξεχειλίζει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων έχουν την αφετηρία τους στην ανισότητα, τις διακρίσεις, την έλλειψη προοπτικής ως αποτέλεσμα της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής και της εκτόπισης των Αράβων από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Πιο συγκεκριμένα ο αρθρογράφος κάνει λόγο για μια επανάσταση κατά της συστηματικής απονομιμοποίησης της ύπαρξης των Παλαιστινίων στην Εγγύς Ανατολή. “Με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και οι δεξιοί σύμμαχοί του έδωσαν το ένα χτύπημα μετά τον άλλο στους Παλαιστίνιους” υπενθυμίζει. “Οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί έφτασαν μέχρι εσχάτων την πολιτική τους ενώπιον μιας εντελώς ασύμμετρης διένεξης” γράφει φέρνοντας ως παράδειγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ των εποικισμών, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί, όπως επισημαίνει, τη βροχή ρουκετών από την Γάζα κατά του Ισραήλ. “Ο ρουκέτες της Χαμάς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων είναι τρομοκρατία, και δεν αλλάζει τίποτα επειδή οι περισσότεροι νεκροί είναι και πάλι Παλαιστίνιοι” υπογραμμίζει. “Κανένας άλλος δεν βλάπτει την παλαιστινιακή υπόθεση όσο οι ισλαμιστές στη Γάζα. Η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ τρομοκρατούν όχι μόνο αθώους στην Ιερουσαλήμ και την Ασκελόν, αλλά και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους”.

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Χαμάς θέλει να στείλει σημάδια ισχύος και μήνυμα ότι είναι σε θέσει να προκαλέσει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά να δείξει ότι διαθέτει ηγετική ισχύ ανάμεσα στους Παλαιστίνιους. “Αλλά απάντηση στα δεινά των κατοίκων της Γάζας δεν διαθέτει” σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου. “Ωστόσο δράττεται της ευκαιρίας για μια κίνηση απελευθέρωσής της. Ο Μαχμούτ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, έχει αποδυναμωθεί από τότε που ακύρωσε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πριν δύο εβδομάδες από φόβο μην τις χάσει. Αλλά και το Ισραήλ κλυδωνίζεται μπαίνοντας σε μια φάση ασάφειας λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στο δικό της σχόλιο η FAZ εστιάζει μεταξύ άλλων την προσοχή στο εσωτερικό του Ισραήλ υπενθυμίζοντας ότι αν και η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη αναζήτηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι στρατιωτικά είναι ανίκανη για δράση. “Ο Νετανιάχου, υπό πολιτική και νομική πίεση, μπορεί να παίξει τον κλασσικό του ρόλο ως αποφασιστικού ηγέτη. Η ισραηλινή πολιτική θα πρέπει να αναλογιστεί ότι διαδηλώσεις έγιναν και στις αραβικές περιοχές της χώρας. Αυτό δεν πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει σε μια νέα ιντιφάντα, αλλά δείχνει ότι η πολιτική, καθοδηγούμενη τα τελευταία χρόνια από το κίνημα των εποίκων, δεν έμεινε χωρίς συνέπειες για την εσωτερική ειρήνη του Ισραήλ”.

Neue Zürcher Zeitung

Περί διάσωσης του θερινού τουρισμού ο λόγος σε πολλές γερμανικές και γερμανόφωνες εφημερίδες. Η εφημερίδα επικεντρώνει το σχετικό της άρθρο στις εσπευσμένες προετοιμασίες της Ελλάδας για να μην πάει χαμένη η φετινή σεζόν και να μπορούν οι τουρίστες να ταξιδεύουν ανέμελα στο Αιγαίο. Και κάνει ειδική αναφορά στους εμβολιασμούς κυρίως σε όλους τους κατοίκους των μικρότερων και μεσαίων νησιών. Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι ήδη Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν από καιρό είσοδο στις χώρες τους χωρίς καραντίνα για εμβολιασμένους από το Ισραήλ. “Οι μεσογειακές χώρες πρωτοστατούν, γιατί δεν θέλουν να περιμένουν άλλο τις Βρυξέλλες” σημειώνει ο αρθρογράφος. “Από καιρό υπάρχει υπό διαπραγμάτευση το λεγόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, με το οποίο θα αποκατασταθεί η κινητικότητα στην ήπειρο. Δεν αιφνιδιάζει που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στην ΕΕ που το έκανε θέμα. Από τον περασμένο Ιανουάριο ζητά αναγνώριση ενός τέτοιου πιστοποιητικού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα η Γερμανία εξέφρασε ενδοιασμούς σε νομικό, ιατρικό και ηθικό επίπεδο σε σχέση με τα δικαιώματα των μη εμβολιασμένων, αλλά κι αυτό αλλάζει τώρα”.

Η ίδια εφημερίδα κάνει αναφορά και στον τουρισμό στη Τουρκία με τη σημείωση ότι η κυβέρνηση ζητά από τον λαό να κάνει μεγάλες θυσίες για να σωθεί ο τουρισμός.Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει υπόσχεση του υπουργού Εξωτερικών, όταν συνάντησε τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, ότι όλοι οι Τούρκοι που απασχολούνται στον τουρισμό θα εμβολιαστούν μέχρι τέλος Μαΐου. “Η ρήση Τσαβούσογλου ενισχύει την άποψη πολλών Τούρκων ότι στην πρώτη θέση δεν είναι η υγεία του λαού, αλλά η σωτηρία του τουρισμού” γράφει η εφημερίδα. “Μπορεί να είναι υπερβολικό, αλλά ο τουρισμός έχει απόλυτη προτεραιότητα” σημειώνει. “Εάν η σεζόν κυλήσει όπως πέρυσι θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην ήδη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Το 2020 τα έσοδα μειώθηκαν κατά τα 2/3, πάνω από 300.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους”.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...