RND
Σύντομο ρεπορτάζ του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων φιλοξενούν πολλά γερμανικά μέσα, όπως το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο, αναφορικά με την απεργία και τις διαδηλώσεις που έλαβαν χθες χώρα στην Αθήνα.
«Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης όλα σταμάτησαν: για 24 ώρες πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα απήργησαν χθες, ακολουθώντας έτσι το κάλεσμα των ελληνικών συνδικάτων. Τα τελευταία επικρίνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ζητούν καλύτερα μέτρα για τον πληθωρισμό, τους χαμηλούς μισθούς, όπως και βελτιωμένες κοινωνικές παροχές.
Τα συνδικάτα ζητούν υψηλότερους μισθούς ως αντίμετρο στη μεγάλη άνοδο των τιμών τα τελευταία χρόνια. Οι εκπρόσωποι του δημοσίου τομέα ζητούν άμεση αύξηση των μισθών κατά 10%, όπως και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Τα συνδικάτα αιτούνται συνολικά “ουσιαστικά μέτρα, που θα επιτρέψουν στους εργαζομένους να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή”».
Handelsblatt
Σε 24ωρη απεργία προέβησαν προχθές και «πάρα πολλοί δημοσιογράφοι», όπως προσθέτει η οικονομική επιθεώρηση. «Τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν την παραγωγή τους, καταγγέλλοντας την άρνηση εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών να συζητήσουν την κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βρίσκεται σε μία συστημική κρίση. Οι εργασιακές συνθήκες είναι πολύ άσχημες, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι είναι άνεργοι. Επιπλέον, διάφοροι εξτρεμιστές, όπως και οι αστυνομικές δυνάμεις, καταφεύγουν στη χρήση βίας, προκειμένου να παρεμποδίσουν το ελεύθερο ρεπορτάζ».
tageszeitung
Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα των χαμηλών μισθών σε αντιδιαστολή με τον καλπάζοντα πληθωρισμό σε κείμενό της με τίτλο «Οι Έλληνες απεργούν για μία ζωή με αξιοπρέπεια», η εφημερίδα γράφει πως «ενώ μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα απέφερε κατά μέσο όρο 20.722 ευρώ το 2010, το 2023 αποφέρει 17.013 ευρώ. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται έτσι στην τρίτη θέση από το τέλος στη σχετική λίστα, μπροστά μόνο από την Ουγγαρία (16.895 ευρώ) και τη Βουλγαρία (13.503 ευρώ). Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε ολόκληρη την Ένωση όπου το μέσο εισόδημα παρουσίασε μείωση.
Οι μεικτοί μισθοί και τα ημερομίσθια έχουν αυξηθεί συνολικά περίπου κατά 14% από το 2020, αλλά αυτό δεν αρκεί, διότι την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση. Μάλιστα, το 2023 όσοι εργάζονταν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης είχαν κατά μέσο όρο καθαρές μηνιαίες απολαβές 1.027 ευρώ. Το ένα τέταρτο των εργαζομένων, που εργάζεται σε δουλειές μερικής απασχόλησης, έβγαζε αντιθέτως 425 ευρώ καθαρά.
Με αυτά τα χρήματα είναι αδύνατον να τα βγάλει κανείς πέρα στην Ελλάδα. Διότι ταυτοχρόνως ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2020 κατά 20% – οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει στο ίδιο διάστημα κατά 32% και το κόστος στέγασης κατά σχεδόν 25%. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι πραγματικοί μισθοί να έχουν μειωθεί πάρα πολύ», συμπεραίνει η taz.
«Ο συντηρητικός Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερηφανεύεται συνεχώς για το ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας φτάνει περίπου στο 2%. Την ίδια στιγμή όμως σχεδόν κανένας στην Πελοπόννησο δεν πρέπει να παίρνει στα σοβαρά την υπόσχεσή του πως ο μέσος μηνιαίος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ έως το 2027».
Handelsblatt
Η οικονομική επιθεώρηση εστιάζει από την πλευρά της στο ενδιαφέρον πολλών ξένων, ιδίως Γερμανών, για την αγορά κατά κύριο λόγο εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.
Το ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό «οδηγεί σε σημαντική άνοδο τις τιμές των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές πιο οικονομικές ευκαιρίες. “Οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα έχουν σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ άλλοτε”, επιβεβαιώνει στη Handelsblatt ο Γιώργος Γαβριηλίδης, επικεφαλής της μεσιτικής εταιρείας Elxis Greek Real Estate Services.
“Από όταν η Ελλάδα βγήκε από την κρίση της δεκαετίας του 2010, η αγορά των εξοχικών κατοικιών ανθίζει”, προσθέτει ο Γαβριηλίδης. Μετά την πανδημία μάλιστα παρατηρεί μία ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. “Ακριβώς μετά την πανδημία είναι πολλοί οι άνθρωποι που ακόμα και στις διακοπές αναζητούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού τους”. Ο Γαβριηλίδης πιστεύει πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα: “Φέτος το ενδιαφέρον από τη Γερμανία είναι κατά 35% υψηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι”. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδίως για ακίνητα στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και σε νησιά του Ιονίου, όπως στη Λευκάδα και την Κέρκυρα».
Το ζωηρό ενδιαφέρον από τη Γερμανία επιβεβαιώνει και ο Μάριος Χριστοδούλου, επικεφαλής της εταιρείας Ferimmo.de: «Στη δική μας πλατφόρμα οι αιτήσεις από τις γερμανόφωνες χώρες έχουν αυξηθεί φέτος κατά 45% σε σύγκριση με το 2023». Οι περισσότεροι πελάτες ενδιαφέρονται για κατοικίες 100 έως 165 τ.μ. και αξίας 250.000 έως 380.000 ευρώ.
Στις πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας, όπως και στα νότια προάστια της Αττικής, οι τιμές των ακινήτων ξεφεύγουν εντελώς. Σε ορισμένες άλλες περιοχές όμως, και ειδικά σε ορισμένα πιο άγνωστα νησιά, οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ οικονομικές, όπως παρατηρεί η Handelsblatt. Έτσι και στους Λειψούς: «Ο δήμαρχος του μικρού νησιού του Αιγαίου, Φώτης Μάγγος, θέλει να διατηρήσει τη γοητεία του νησιού συνδυαστικά με μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Το νησί έχει πραγματικά μοναδικούς κόλπους με χρυσές αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά, αυθεντικές ταβέρνες και παρθένα φύση. Όλα αυτά όμως μαθεύονται. Φέτος τον Αύγουστο ο αριθμός των επισκεπτών του νησιού αυξήθηκε κατά 33% σε σύγκριση με το 2023.
Νησιά όπως η Τήλος, η Σύμη και η Χάλκη κοντά στη Ρόδο έχουν επίσης διατηρήσει την παραδοσιακή εικόνα τους. Και σε όλα αυτά τα νησιά οι τιμές των ακινήτων είναι σημαντικά χαμηλότερες απ’ όσο στα πιο δημοφιλή και μεγάλα νησιά της χώρας», καταλήγει η οικονομική επιθεώρηση.
Πληροφορίες από DW