Γερμανικός Τύπος: Οι χρόνιες παθογένειες που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών – Το τουρκικό προεκλογικό τοπίο

Tagesspiegel

«Μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη;», διερωτάται η εφημερίδα. «Η απάντηση είναι πως ξεκάθαρα ναι. Πολλοί παράγοντες έδειχναν πως μία καταστροφή ήταν για πολύ καιρό προ των πυλών». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως «από την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρόμου υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, στις υποδομές και στους αυτοματοποιημένους σηματοδότες. Μία ματιά στο πρόσφατο παρελθόν μπορεί να εξηγήσει γιατί αναμενόταν μία τραγωδία. Πέρυσι, ο επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου παραιτήθηκε λόγω μη πλήρωσης των προϋποθέσεων ασφαλείας. Πριν από τέσσερις μήνες, οι μηχανικοί που ήταν υπεύθυνοι για το δίκτυο τον ακολούθησαν, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κήρυξαν απεργία με αίτημα περισσότερη ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Επομένως, το ανθρώπινο λάθος ήταν μόνο ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα λαθών και αστοχιών που οδήγησαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η εφημερίδα προσθέτει πως «ήδη από το 2019, δημοσιεύθηκε έκθεση που, μεταξύ άλλων, κατέτασσε το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ως το περισσότερο ανασφαλές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018». Τέλος, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης δημοσιεύει από την πλευρά της πως, στον απόηχο του δυστυχήματος, «υπάρχει η υποψία ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών κατά μερικές ακόμη εβδομάδες, με την ελπίδα ότι η συζήτηση σχετικά με τη συνενοχή της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές ελλείψεις του σιδηροδρομικού συστήματος θα έχει καταλαγιάσει μέχρι τότε».

Süddeutsche Zeitung

Με τις εκλογές πιο κοντά από ποτέ, η τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το όνομα του υποψηφίου που θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα από τον Ερντογάν. «Οι τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου μοιάζουν με μάχη εναντίον ενός ταλαιπωρημένου αντιπάλου», παρατηρεί η εφημερίδα. «Ποτέ από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, η αντιπολίτευση δεν ήταν τόσο σίγουρη για τη νίκη. Και την ίδια στιγμή μπορεί κανείς να δει τη νευρικότητά της: ο Ερντογάν, ο αιώνιος πρόεδρος, ο παλιός τακτικιστής, θα μπορούσε τελικά να τα ανατρέψει όλα. Θα μπορούσε να εκπλήξει τη χώρα, όπως έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Η αντιπολίτευση ίσως κάνει λάθος ακολουθώντας αυτήν την τακτική, καθώς θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία τώρα, μετά τους σεισμούς, που ο πρόεδρος είναι ευάλωτος», σχολιάζει. «Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο εντυπωσιακό: το πώς ακριβώς συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση δεν είναι πλέον καθοριστικό. Δεν χρειάζεται να τα κάνει όλα σωστά, δεν χρειάζεται να βρει τον ιδανικό εκπρόσωπο για να νικήσει τον Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ακόμη και χωρίς υποψήφιο. Τελικά, η αντιπολίτευση αντανακλά τις συγκρούσεις στην τουρκική κοινωνία που εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ερντογάν. Ωστόσο, ο υποψήφιος της συμμαχίας είναι βέβαιο ότι, στον επαναληπτικό γύρο, θα κερδίσει τις ψήφους όλων εκείνων που θέλουν να απαλλαγούν από τον Ερντογάν. Όπως το έθεσε και ένας από τους πιθανούς υποψήφιους, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νυν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, “Όποιο κι αν είναι το όνομα του υποψηφίου, εμείς θα τον κάνουμε πρόεδρο”».

Handelsblatt

Αύξηση σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός, προμηνύοντας περαιτέρω αυστηροποίηση της ενωσιακής οικονομικής πολιτικής. «Υπάρχουν ένα καλό και δύο κακά νέα: ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση πράγματι μειώνεται, όμως πολύ πιο αργά από ό,τι ελπίζαμε, ενώ η πίεση των τιμών φτάνει σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας, αυξάνοντας έτσι την πίεση όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στην Ε.Κ.Τ. και στις αγορές ομολόγων», αναφέρει η εφημερίδα. «Ο δείκτης του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, έφτασε τον Φεβρουάριο στο 5,6%, την υψηλότερη τιμή από την αρχή της νομισματικής ένωσης. Ακόμη, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση των τελευταίων μηνών: ενώ η άνοδος των τιμών περιοριζόταν στην ακριβότερη ενέργεια και τα τρόφιμα, τώρα επηρεάζει ολοένα και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως «τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν πιο επίμονες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ε.Κ.Τ. να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές αναμένουν επίσης μια ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες στη χρηματιστηριακή αξία στους τίτλους σταθερού επιτοκίου. Ο οικονομολόγος της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pictet, Φρέντερικ Ντουκροζέτ, εκτιμά πως “όσο δεν υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο ζενίθ του, η Ε.Κ.Τ. είναι απίθανο να μειώσει τον ρυθμό λήψης αυστηρότερων μέτρων”, δίχως να αποκλείεται μια επιπλέον αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% τον Μάιο», καταλήγει η HB.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...