Γερμανικός Τύπος: Οι διαφορές στις αποδόσεις των ομολόγων μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου ανησυχούν την ΕΚΤ

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Εντείνεται η ανησυχία για μια νέα κρίση του Ευρώ στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο. Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διερεύνησε τρόπους για να περιορίσει τις αποκλίνουσες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης ανακατανέμοντας το χαρτοφυλάκιό της. Αυτό θα τις επέτρεπε να αγοράσει περισσότερα ομόλογα από χώρες, όπως η Ιταλία αλλά και Ελλάδα, όπως γράφει η εφημερίδα.

Η σύγκληση και μόνο της έκτακτης συνεδρίασης δείχνει μια αναταραχή στη διοίκηση της ΕΚΤ ενόψει μιας πιθανής νέας κρίσης του Ευρώ, σχολιάζει η εφημερίδα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαφορές στις αποδόσεις μεταξύ των δεκαετών ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων είχαν διευρυνθεί σημαντικά και έφτασαν μέχρι τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στην κρίση του ευρώ του 2012, αυτό το χάσμα ήταν πολύ μεγαλύτερο, συγκεκριμένα περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Handelsblatt

Τις υψηλότερες αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα συνεχίζει να διατηρεί με 4,5 ποσοστιαίες μονάδες η Ελλάδα, όπως συμπληρώνει η ημερήσια οικονομική εφημερίδα.

Με την ανακοίνωση της ΕΚΤ οι αποδόσεις οδηγήθηκαν σε πτώση κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το 4,2%. Στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP), η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, παρά την μέχρι τότε άρνησή της λόγω της κακής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Spiegel

Σύμφωνα με το περιοδικό δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί αυτές τις ημέρες στο Κίεβο για να επισκεφθεί τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Πάνω από όλα, ο Σολτς θέλει να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα με την επίσκεψη στο Κίεβο, σχολιάζει το περιοδικό. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών χαρακτηρίζονται τεταμένες.

Στις αρχές Απριλίου υπήρχε ήδη εκνευρισμός στο Βερολίνο, όταν ο Ζελένσκι αρνήθηκε την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο καθώς θεώρησε ότι ως υπουργός Εξωτερικών του SPD είχε ακολουθήσει φιλορωσική πολιτική. Την ακύρωση της επίσκεψης Steinmeier ακολούθησε η άρνηση του Σολτς να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η όλη επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερο από οκτώ ώρες. Είναι αβέβαιο εάν ο Σολτς καταφέρει να αποτινάξει τη φήμη του διστακτικού ηγέτη σε σχέση με την πολυπόθητη από το Κίεβο αποστολή όπλων, σχολιάζει το περιοδικό.

taz

Η επίσκεψη Σολτς έρχεται σε μια στιγμή, στην οποία η ενεργειακή ασφάλεια του Βερολίνου αρχίζει να απειλείται από τη Μόσχα. Η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αναφερόμενη σε «τεχνικούς λόγους», σύμφωνα με τη εφημερίδα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ θεωρεί τον περιορισμό «πολιτική απόφαση».

FAZ

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας. Μια μείωση όμως ή ακόμα και διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα έπληττε ιδιαίτερα τις γερμανικές εταιρείες, σχολιάζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με νέα μελέτη του ινστιτούτου ερευνών της αγοράς εργασίας ΙΑΒ, σε περίπτωση διακοπής της εξαγωγής αερίου, το 9 % των εταιρειών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα πρέπει να σταματήσουν εντελώς την παραγωγή τους ενώ το 18 % θα πρέπει να την μειώσει σημαντικά.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...