Γερμανικός Τύπος: Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου στη Θράκη – Τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών και η συνεχής διολίσθηση της τουρκικής λίρας

Γερμανικός Τύπος Χαρακτηριστικό Κιόσκι
Γερμανικός Τύπος – Χαρακτηριστικό Κιόσκι

Die Welt

«Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ελλάδα ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε τον θυμό των οικοδεσποτών του με δηλώσεις για την μουσουλμανική μειονότητα», γράφει η εφημερίδα με τίτλο «Θυμός στην Αθήνα με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για την μουσουλμανική μειονότητα». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Με ανάρτησή του στο twitter o τούρκος υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει την “τουρκική μειονότητα” στην δυτική Θράκη στον “αγώνα για τα δικαιώματά της” προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η μουσουλμανική μειονότητα περιλαμβάνει 120.000 Έλληνες πολίτες”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι “οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους”. Το ελληνικό υπουργείο καταλήγει ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, “απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ωστόσο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου”» .

Spiegel Online

«Τα πολιτικά σκάνδαλα και η συνεχιζόμενη διαίρεση της Μεγαλονήσου οδήγησαν σε απώλειες ψήφων των καθιερωμένων κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου. Κερδισμένοι αυτής της εξέλιξης και οι ακροδεξιοί», γράφει το περιοδικό με τίτλο «Οι συντηρητικοί παραμένουν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη». H ιστοσελίδα παρατηρεί ότι το εκλογικό αποτελέσματα δεν έχει άμεσες συνέπειες στην κυβέρνηση, θεωρείται ωστόσο βαρόμετρο για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

tagesschau.de

Από τη πλευρά της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), σημειώνει: «Κεντρικό ζήτημα του προεκλογικού αγώνα ήταν η χορήγηση των λεγόμενων χρυσών διαβατηρίων σε πολίτες εκτός ΕΕ ως αντάλλαγμα για επενδύσεις. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα Al Jazeera είχε μεταδώσει πέρυσι ότι κορυφαίοι Κύπριοι αξιωματούχοι στήριζαν ενεργά εγκληματίες στην αίτηση απόκτησης χρυσών διαβατηρίων. Εξαιτίας της πολιτικής εμπλοκής του στο σκάνδαλο παραιτήθηκε το φθινόπωρο ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου. Την αμφιλεγόμενη χορήγηση χρυσών διαβατηρίων επέκρινε και η ΕΕ. Στο μεταξύ η χορήγηση των εν λόγω διαβατηρίων έχει σταματήσει. Τον προεκλογικό αγώνα απασχόλησε ωστόσο και η προσφυγική πολιτική. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η Κύπρος έχει εντός ΕΕ τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της. Με αφορμή τους υψηλούς αριθμούς προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες η Λευκωσία κάνει λόγο για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”».

Süddeutsche Zeitung

«Πολλοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον Δημοκρατικό Συναγερμό λόγω των κατηγοριών για εμπλοκή σε σκάνδαλα», παρατηρεί η εφημερίδα και σημειώνει: «Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του αριστερού ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι θα ήταν σε θέση να καταπολεμήσει καλύτερα τον νεποτισμό και τη διαφθορά: “Παραδεχόμαστε ότι δεν πείσαμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τα υπόλοιπα κόμματα”, δήλωσε χθες το βράδυ στην κυπριακή δημόσια τηλεόραση».

Handelsblatt

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας η οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Το τουρκικό εθνικό νόμισμα ανήκει στα πιο αδύναμα παγκοσμίως παρά τη στιβαρότητα της τουρκικής οικονομίας».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Συνήθως ένα νόμισμα καταγράφει απώλειες στην αξία του όταν τα μαντάτα από την οικονομία δεν είναι καλά. Στη περίπτωση της τουρκικής λίρας οι υποτιμήσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Την Παρασκευή σημειώθηκε νέο ιστορικό χαμηλό. Για ένα αμερικανικό δολάριο απαιτούνται πλέον 8,6 τουρκικές λίρες, ενώ το ευρώ κοστίζει 10,5 λίρες. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία τα πηγαίνει καλά. Η χώρα διαθέτει αρκετές ισχυρές βιομηχανίες εξειδικευμένες στις εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν καλή πηγή εσόδων. Εκτός από τον τουριστικό κλάδο η χώρα διαθέτει σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, κλωστοϋφαντουργεία, αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Ακόμα και οι τουρκικές νεοφυείς εταιρίες αντλούν χωρίς δυσκολία κεφάλαια από το εξωτερικό. Η πολιτική ήταν και παραμένει ωστόσο ο αστάθμητος παράγοντας. Σύμφωνα με τον αναλυτή της γερμανικής Commerzbank Τάτα Γκοζ “για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι την συναλλαγματική ισοτιμία δεν ορίζουν βασικά οικονομικά στοιχεία. Κάθε νέα υποτίμηση ενδέχεται να προκαλέσει νομισματική κρίση όταν συνδέεται με αύξηση του πληθωρισμού”».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...