Γερμανικός Τύπος: Οι επαναπροωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο

Spiegel

Στο θέμα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο, που μάλιστα φαίνεται να προκαλεί την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, επανέρχεται για μια ακόμα φορά το περιοδικό και γράφει: «Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex εμπλέκεται περισσότερο από ό,τι ήταν μέχρι τώρα γνωστό στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την ελληνική ακτοφυλακή. Αυτό αποδεικνύεται  μετά από κοινή έρευνα του Spiegel με το Lighthouse Reports, τα ελβετικά μέσα SRF και Republik καθώς και την Le Monde.Στο Αιγαίο, η ελληνική ακτοφυλακή εγκαταλείπει συστηματικά άτομα που αναζητούν προστασία στη θάλασσα, για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων. Σύμφωνα με την έρευνα η Frontex ενεπλάκη σε παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021. Ανάμεσά τους, 22 επαναπροωθήσεις μπορούν να αποδειχθούν χωρίς καμία αμφιβολία, επειδή για παράδειγμα υπάρχουν φωτογραφίες προσφύγων πάνω σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ο πραγματικός αριθμός των επαναπροωθήσεων, στις οποίες βοήθησε η Frontex, είναι πιθανότατα υψηλότερος. Τα pushbacks καταγράφονται σε μια εσωτερική βάση δεδομένων της Frontex, αλλά πάντα με τον λανθασμένο όρο «πρόληψη αναχώρησης». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφονται καταστάσεις, στις οποίες η τουρκική ακτοφυλακή εντοπίζει πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα όμως τα σκάφη εντοπίζονται και στέλνονται πίσω από τα ελληνικά ύδατα. Κατόπιν σχετικού ερωτήματος η Frontex δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να υποδείξει συγκεκριμένα περιστατικά. Η υπηρεσία προστασίας των συνόρων δέχεται πιέσεις εδώ και μήνες».

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα αναφέρεται στη μικρή Μολδαβία,  η οποία το τελευταίο διάστημα είναι ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και σχολιάζει: «Στη χειρότερη περίπτωση η Δύση θα μπορούσε να παρασυρθεί ακόμα πιο βαθιά στον βίαιο πόλεμο της Μόσχας μέσω της φτωχής, μικρής Μολδαβίας, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μέρος της Ευρώπης και έχει πολλούς πολίτες με ρουμανικά διαβατήρια. Η Μολδαβία είναι ουδέτερη, αλλά δικαίως θα απαιτούσε ενεργή υποστήριξη που θα ξεπερνάει τη λεκτική αλληλεγγύη, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της φιλοευρωπαϊκής της στάσης. Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας- πολλές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στην αυτονομιστική περιοχή- έχουν αυξήσει πολύ τους φόβους για κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής, τόσο η ηγεσία στη Μολδαβία όσο και στην αποσχισθείσα περιοχή έχουν αντιδράσει ψύχραιμα. Η ανησυχία φέρεται να πηγάζει περισσότερο απ’ έξω. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Leipziger Volkszeitung

Τέλος, πολλές εφημερίδες σχολιάζουν την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η εφημερίδα γράφει: «2%, αυτός είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τον πληθωρισμό που έχουν θέσει οι θεματοφύλακες του ευρώ. Από αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέχει μίλια μακριά και δεν φαίνεται ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει από μόνη της. Μια αλλαγή των επιτοκίων, η οποία έχει υπονοηθεί αρκετές φορές, πρέπει τώρα να γίνει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά από ό,τι θα ήθελε η Κεντρική Τράπεζα. Φυσικά, ένα τέτοιο βήμα ενέχει και κινδύνους. Η οικονομική μηχανή έχει ήδη κραδασμούς, το ακριβό χρήμα θεωρείται δηλητήριο σε μια τέτοια κατάσταση, όπως το δηλητήριο. Το να αφήσει όμως κανείς την κατάσταση ως έχει, δεν είναι επιλογή».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...