Γερμανικός Τύπος: Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatargate – Τέλος στις ελπίδες για επιστροφή των Ελγινείων

Γερμανία Βερολίνο Πύλη Βρανδεμβούργου
Φώτο Αρχείου / Γερμανία Βερολίνο Πύλη Βρανδεμβούργου / Πηγή: Eurokinissi

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στο σκάνδαλο Qatargate, με έναν εκ των πρωταγωνιστών του, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, να μετατρέπεται σε βασικό μάρτυρα κατηγορίας, με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του. Ο Παντσέρι «δεσμεύτηκε να καταθέσει πλήρως και με ειλικρίνεια για τον δικό του ρόλο ως ηγέτη εγκληματικής οργάνωσης σε ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά και για “την εμπλοκή τρίτων”», αναφέρει η εφημερίδα, σχολιάζοντας: «Δεν είναι γνωστό πόσοι βουλευτές ένιωσαν ρίγος στην πλάτη τους όταν το άκουσαν αυτό. Όμως όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση πρέπει τώρα να περιμένουν περαιτέρω αποκαλύψεις».

Süddeutsche Zeitung

Από τη μεριά της, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η συμφωνία του Παντσέρι σημαίνει ότι θα πάει στη φυλακή μόνο για ένα χρόνο αντί για δέκα».

Πρώτος που επηρεάζεται από τις αποκαλύψεις του Παντσέρι είναι ο Βέλγος σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μαρκ Ταραμπέλλα, ο οποίος φέρεται πως έλαβε από τον Παντσέρι μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ προκειμένου να εκπροσωπήσει ορισμένες θέσεις. «Ως λάτρης του ποδοσφαίρου, ο Ταραμπέλλα είχε επικρίνει αρχικά έντονα την ανάθεση του τουρνουά στο Κατάρ και είχε ζητήσει διορθωτική αλλαγή της απόφασης. Από το 2020, όταν και επισκέφθηκε το Κατάρ, «ο τόνος του είχε αλλάξει, υπερασπιζόμενος τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και επαινώντας την πρόοδο στο Εμιράτο. Τον Νοέμβριο του 2022, επιτέθηκε σε άλλους επικριτές σε μια ακρόαση στο Κοινοβούλιο».

Την ίδια στιγμή, ως αντικαταστάτης της Καϊλή εξελέγη ο Μαρκ Ανγκέλ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Από την αρχή της υπόθεσης διαφθοράς τον Δεκέμβριο, οι σοσιαλδημοκράτες φέρεται να θεωρούνται ύποπτοι, καθώς σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο. Ο Ανγκέλ, από την άλλη πλευρά, έχει την εικόνα ενός καθαρού ανθρώπου. Τώρα θέλει να κάνει ένα καλό συγύρισμα», σχολιάζει η Tageszeitung.

RedaktionsNetzwerk Deutschlands

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση της γαλλικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, με την οποία αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, τα εργατικά συνδικάτα έχουν απευθύνει πρόσκληση στον κόσμο να διαδηλώσει και να απεργήσει. «Την πρώτη ημέρα της απεργίας, την Πέμπτη (19/01), πολλά γαλλικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. Πολλές πτήσεις, δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και προαστιακού θα ακυρωθούν. Θα μπορούσαν να υπάρξουν στάσεις εργασίας και στα νοσοκομεία», γράφει. «Το κόμμα του Μακρόν μπορεί πιθανώς να υπολογίζει μόνο στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Πάντως, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για την εφαρμογή του νόμου. Οι σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μία μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών αποστρέφεται την εν λόγω μεταρρύθμιση. Τα 2/3 είναι κατά του νομοθετικού σχεδίου, ενώ το 51% υποστηρίζει τις απεργίες. Αρκετοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η μεταρρύθμιση ήταν οικονομικά περιττή», αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Süddeutsche Zeitung

Παρ’ όλα αυτά, «θεωρείται απίθανο οι διαδηλώσεις να οδηγήσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της», γράφει η εφημερίδα. «Το αν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα παραλύσουν πραγματικά τη χώρα για εβδομάδες, αν ενδεχομένως θα επιστρέψουν ακόμη και τα κίτρινα γιλέκα – αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρο. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν λιγότερους ανθρώπους στους δρόμους. Για πολλούς ανθρώπους, η τρέχουσα κρίση οδηγεί σε ένα είδος παραίτησης. Εάν φοβάσαι ότι δεν θα μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα στο τέλος του μήνα, δεν μπορείς απαραίτητα να αντέξεις μια απλήρωτη ημέρα απεργίας. Επιπλέον, η απεργιακή κουλτούρα στη Γαλλία αλλάζει. Η σημασία των συνδικάτων μειώνεται εδώ και χρόνια», καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.

Οριστικό τέλος θέλησε να δώσει η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού στις φημολογίες περί επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα. «Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν απέρριψε την ιδέα να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Σε συνέντευξή της, δήλωσε ότι τα γλυπτά από το Ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στο Λονδίνο από τον Βρετανό πρέσβη Λόρδο Έλγιν, ανήκουν “στο Ηνωμένο Βασίλειο”», δημοσιεύει η εφημερίδα. «Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν βρισκόταν κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή. H υπουργός Πολιτισμού Ντόνελαν δήλωσε ότι είχε αρκετές συζητήσεις με τον Τζορτζ Όσμπορν και πως η “μόνιμη επιστροφή” των μαρμάρων δεν ήταν στις προθέσεις του. Η γνώμη του για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα είχε “παρερμηνευτεί και σίγουρα παραποιηθεί”. Τα έργα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταλούν πίσω ενώ ακόμη κι ένα μόνιμο δάνειο δεν θα αποτελούσε λύση. Η αποκατάσταση θα ήταν “ένας επικίνδυνος δρόμος”, διαπίστωσε η υπουργός Πολιτισμού, καθώς “θα έθετε υπό αμφισβήτηση το περιεχόμενο όλων των μουσείων μας”».

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει σημειώνοντας πως «η Ελλάδα πιέζει για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα, ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε επίσης επισημάνει ότι μόνο η αναγνώριση των γλυπτών ως λεηλατημένης τέχνης και η μόνιμη επιστροφή τους στην Αθήνα θα ήταν αποδεκτή λύση για τον ίδιο.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...