Γερμανικός Τύπος: Οι πολιτικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο – Οι τιμές του ελαιόλαδου, που έχουν «απογειωθεί» ακόμη και στην Ιταλία

EUROKINISSI

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

«Στήριξη έναντι αμνηστίας» είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός με Καταλανούς αυτονομιστές για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, στις οποίες είχε πρωτεύσει το Λαϊκό Κόμμα της Κεντροδεξιάς, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επικριτικό το σχόλιο της εφημερίδας: «Ήδη από το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, τον Ιούλιο, ήταν ξεκάθαρο ότι ο απερχόμενος Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα αναγκαζόταν να πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανεκλογή του. Όμως, το ότι ο σοσιαλιστής πολιτικός συμβιβάζεται σε τέτοιο βαθμό, παραχωρώντας γενική αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές περί τον Κάρλες Πουτζντεμόν -ο οποίος είχε αποδράσει στο Βέλγιο για να αποφύγει την ισπανική Δικαιοσύνη- δεν προμηνύει τίποτα καλό για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ισπανία, η οποία ούτως ή άλλως βιώνει συνθήκες ακραίας πόλωσης».

Süddeutsche Zeitung

«Όχι, η Ισπανία δεν απειλείται από δικτατορία» αντιτείνει η εφημερίδα. Και εξηγεί: «Ο ίδιος ο Σάντσεθ δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Και ο Πουτζντεμόν δεν είναι σοσιαλιστής. Είναι η αριθμητική της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ενώνει δύο άνδρες με ισχυρό ένστικτο εξουσίας. Θέλουν και οι δύο να αξιοποιήσουν μία ευκαιρία. Ο ένας για να αποκατασταθεί πολιτικά, ο άλλος για να κυβερνήσει ακόμη τέσσερα χρόνια».

tagesschau.de

Η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) παρατηρεί ότι «ο σχεδιαζόμενος νόμος περί αμνηστίας είναι εξαιρετικά διαμφισβητούμενος στην Ισπανία και προκάλεσε ήδη έντονες διαμαρτυρίες στη Μαδρίτη- και όχι μόνο. Η συντηρητική αντιπολίτευση, το ακροδεξιό κόμμα VOX και Ισπανοί δικαστές κατηγορούν τον Σάντσεζ για διαφθορά και μη συμμόρφωση προς τις αρχές του κράτους δικαίου».

Handelsblatt

Ένα σημαντικό «στοίχημα» για την ευρωζώνη, η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έχει «βαλτώσει», καθώς η Ιταλία δεν δίνει τη συγκατάθεσή της. Η οικονομική επιθεώρηση διαβλέπει παρελκυστική τακτική της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Όπως επισημαίνει, «η κυβέρνηση έχει αναβάλει επανειλημμένα τη σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Χρειάζεται τον ESM ως μέσο πίεσης στη συζήτηση για τους νέους κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρέος. ‘Το συμφέρον της Ιταλίας είναι να επιδιώξουμε λύση πακέτο στη διαπραγμάτευση για μία νέα ευρωπαϊκή (οικονομική) διακυβέρνηση’ δήλωσε πρόσφατα η Μελόνι. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και οι μηχανισμοί δημοσιονομικής προστασίας πρέπει να συζητηθούν ως ενιαίο σύνολο».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «πρόκειται για μία κίνηση ρίσκου, η οποία βρίσκει ελάχιστη ανταπόκριση στις Βρυξέλλες. Επισήμως ουδείς σχολιάζει το ζήτημα, αλλά στο παρασκήνιο εντείνονται οι πιέσεις προς την Ιταλία».

Neue Zürcher Zeitung (NZZ)

Η ελβετική εφημερίδα εστιάζει στις αυξήσεις των τιμών που καθιστούν το ελαιόλαδο είδος πολυτελείας, ακόμη και στον ευρωπαϊκό Νότο. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ρώμη «το 2023 οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 42%. Είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη αύξηση για τα νοικοκυριά, όπως αναφέρει η τελευταία  έκθεση του ιταλικού συνδέσμου αγροτικών προϊόντων Coldiretti. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πωλήσεις υποχωρούν. Κατά 9% μειώθηκαν οι πωλήσεις για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους».

Ανησυχία επικρατεί και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ζυρίχης: «Στην Ισπανία, που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου, η ακραία ξηρασία έχει επηρεάσει τους ελαιώνες. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore στην Ισπανία καλλιεργούνται ελαιόδεντρα που χρειάζονται πολύ νερό, τρεις φορές περισσότερο από αντίστοιχα ιταλικά. Καθώς περιορίζεται η άρδευση, η παραγωγή μειώνεται και οι τιμές αυξάνονται. Παρόμοιες εξελίξεις παρατηρούνται στην Τουρκία και στην Ελλάδα».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...