Γερμανικός Τύπος: Οι προεκτάσεις της προστασίας του κλίματος στην πολιτική θεωρία – Η παραίτηση Ζάεφ – Το ακριβότερο αυτοκίνητο παγκοσμίως με καταγωγή από την Ελλάδα

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Spiegel online

Ποικίλα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο επικεντρώνονται στις προεκτάσεις της κλιματικής κρίσης με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στη Γλασκόβη. Για τον σχολιαστή του περιοδικού,η κλιματική κρίση είναι ένα πρόβλημα «πρακτικής φύσης», αλλά και ένα πρόβλημα «θεωρητικού χαρακτήρα» – συγκεκριμένα: ένα πρόβλημα που έχει άμεση σχέση με την πολιτική θεωρία και τη Δημοκρατία. Σε εκτενή ανάλυση υποστηρίζει πως «η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη αλλάζει τα πάντα, ακόμη και το πολιτικό σύστημα», ενώ το πώς μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή στις πολύπλοκες κοινωνίες «δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο»: «Φαίνεται να είμαστε αναγκασμένοι να αποφασίσουμε κατά πόσο θέλουμε να σώσουμε το κλίμα ή τη δημοκρατία με τα ιδεώδη της. Ωστόσο αυτό δεν είναι ένα υπαρκτό δίλλημα. Στην πραγματικότητα μπορούμε να σώσουμε και τα δύο μαζί, το κλίμα και τη δημοκρατία, ή κανένα από τα δύο. Όσο επιμένει κανείς, ότι ένας στοχευμένος και πολιτικά ελεγχόμενος περιορισμός της ελευθερίας συνεπάγεται δικτατορία, εισέρχεται σε ένα θεωρητικό αδιέξοδο».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο συντάκτης του άρθρου, «αλλαγές στο κλίμα μπορούν να αποοσταθεροποιήσουν με πολλούς τρόπους μία κοινωνία. Στην ιστορία, πολιτικές ανατροπές και καταστροφές έχουν συμπέσει επανειλημμένα, ακόμα κι αν οι αιτιώδεις σχέσεις είναι δύσκολο να αποδειχθούν, από το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του χαλιφάτου των Φατιμιδών στο Κάιρο πριν από μία χιλιετία έως τη συριακή επανάσταση το 2011, τον εμφύλιο και το μεταγενέστερο προσφυγικό κύμα».

Το παρασκήνιο της παραίτησης Ζάεφ, τα πολιτικά του επιτεύγματα αλλά και την κριτική που δέχτηκε στο εσωτερικό της χώρας σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του επισημαίνει πως «ως ένα από τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του θεωρείται η επίλυση στη διένεξη για την ονομασία της χώρας με την Ελλάδα, κάτι το οποίο ήταν προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ το 2020. Για αυτό ο Ζάεφ και ο έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, τιμήθηκαν με το βραβείο Έβαλντ φον Κλάιστ. Η λήξη αυτής της διένεξης ήταν επίσης προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ – ωστόσο οι διαπραγματεύσεις απορρίφθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ».

Süddeutsche Zeitung

Για την εφημερίδα ενδέχεται «ακόμη και εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είχαν ξεκινήσει, αυτό να μην ήταν αρκετό για να αποτρέψει την πολιτική του παρακμή». Αναφερόμενη στην πολιτική κρίση της χώρας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, επισημαίνει ότι «το πως θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση παραμένει ανοιχτό. Διάδοχος του Ζάεφ δεν υπάρχει. Σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν είναι απίθανα και μία επιστροφή στο VMRO δεν θα είχε συνέπειες μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής».

Frankfurter Rundschau

Δημοσίευμα της εφημερίδας για το Chaos, το πρώτο “υπεραυτοκίνητο” στον κόσμο, μία καινοτομία με καταγωγή από την Ελλάδα: «Ένα όνομα που θα πρέπει να θυμάται κανείς: Σπύρος Πανόπουλος. Το όνομα του έλληνα κατασκευαστή στο παρελθόν ήξεραν μόνο οι γνώστες, όμως στο εξής θα πρέπει να προφέρεται με την ίδια ευκολία όπως η Bugatti. Και αυτό γιατί δεν είναι πλέον η θυγατρική της Volkswangen αυτή που κατασκευάζει το ακριβότερο αυτοκίνητο παγκοσμίως, το Βugatti La Voiture Noire με κόστος 11 εκ. ευρώ, αλλά η SP Automotive με ένα μοντέλο που ονομάζεται Chaos και μπορεί αποκτήσει κανείς με 12 εκ. ευρώ».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...