Γερμανικός Tύπος: Οι προθέσεις της Βουλγαρίας για τη συνοριακή φύλαξη – Αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο εμπόριο με τη Ρωσία

Γερμανία Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Frankfurter Allgemeine Zeitung    

Η Βουλγαρία ταλανίζεται από πολιτική αστάθεια εδώ και καιρό: «Η χώρα δεν έχει εκλεγμένη κυβέρνηση επί μήνες, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνασπισμού έχουν επανειλημμένα αποτύχει», γράφει η εφημερίδα.

«Η πολιτική ελίτ της Βουλγαρίας επεδίωξε δύο σημαντικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής πέρυσι, και οι δύο απέτυχαν: την ένταξη στον χώρο Σένγκεν και τηνείσοδο στην Ευρωζώνη. 

Το ευρώ δεν είναι ούτως ή άλλως δημοφιλές στον βουλγαρικό πληθυσμό, καθώς μεγάλο μέρος αυτού φοβάται τη συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την προσχώρηση στη ζώνη Σένγκεν, η οποία είναι απαλλαγμένη από συνοριακούς ελέγχους. Όμως, αυτό απέτυχε λόγω του βέτο της Αυστρίας και της Ολλανδίας, κατόπιν στοιχείων πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών εισήλθε στην Ε.Ε. μέσω των βουλγαρο-τουρκικών συνόρων, δίχως να καταγραφούν».

Θέλοντας να βελτιώσει τη φύλαξη των συνόρων της, προκειμένου να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν, η Βουλγαρία επιδιώκει να ακολουθήσει το ελληνικό παράδειγμα. «Το χτίσιμο ενός παρόμοιου τοίχους στα μακρύτερα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα θα ήταν πολύ ακριβό, όμως η Βουλγαρία θα μπορούσε με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό να πετύχει παρόμοια αποτελέσματα με την Ελλάδα – εφ’ όσον όμως ταυτοχρόνως συνδυαζόταν αυτό με μία μάχη κατά της διαφθοράς, με ευρωπαϊκή στήριξη», σημειώνει. Για τη φύλαξη των συνόρων τους, όμως, ούτε η Βουλγαρία αλλά ούτε και η Ελλάδα ενεργούν αποκλειστικά με γνώμονα τη νομιμότητα, επισημαίνει η εφημερίδα. «Η Βουλγαρία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τους μετανάστες να πατήσουν σε βουλγάρικο έδαφος, επιστρέφοντάς τους στην Τουρκία δίχως διαδικασίες χορήγησης ασύλου, κάτι που κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Τη διαφορά δεν την κάνει τόσο ο ελληνικός φράχτης, όσο ο τρόπος με τον οποίο αυτός προστατεύεται. Η Αθήνα κάνει συστηματικά “pushbacks”, δηλαδή παράνομες κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο επαναπροωθήσεις και, μάλιστα, ορισμένοι πολιτικοί της κυβέρνησης περηφανεύονται δημοσίως γι’ αυτό».

Handelsblatt

Μετά την απόλυση του Γκάρι Λίνεκερ, κατόπιν των επικρίσεών του κατά του νομοσχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την παράνομη μετανάστευση, το BBC δέχθηκε δριμεία κριτική και, εν τέλει, o πρώην ποδοσφαιριστής και παρουσιαστής της εκπομπής “Match of the Day” επέστρεψε στη θέση του. «Δεν είναι μόνο η ηγεσία του BBC που έχει χάσει την ανοχή να σέβεται δυσάρεστες απόψεις. Ο πολιτικός διάλογος σε πολλές χώρες πάσχει από την ίδια μισαλλοδοξία, στην οποία έχει συμβάλει κυρίως η πολιτική πόλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σχολιάζει σε σχετικό της δημοσίευμα.

«Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο επικεφαλής του BBC, Τιμ Ντέιβι, είχε δηλώσει ότι η μη κομματικοποίηση θα είναι η απόλυτη κατευθυντήρια αρχή για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η τοποθέτηση αυτή μπορεί να ακούγεται έντιμη, αλλά πρέπει να ιδωθεί σε ένα πολιτικό πλαίσιο: Ο Ντέιβι, ο οποίος ήταν προηγουμένως τοπικός πολιτικός των Συντηρητικών στο Λονδίνο, είχε εκδώσει την οδηγία αυτή ως απάντηση στην αυξανόμενη κριτική από τους συναδέλφους του στο κόμμα για την υποτιθέμενη αντι-συντηρητική κάλυψη του BBC.

Τώρα, η επιστροφή του Λίνεκερ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανακωχή. Το επαγγελματικό ρεπορτάζ και η ελευθερία της γνώμης καταδικάζονται ως αντίθετα μόνο σε εκείνα τα αυταρχικά κράτη που περιέγραψε κάποτε ο Τζορτζ Όργουελ».

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω του εδάφους της προς τη Ρωσία. «Με αυτό το βήμα, η κυβέρνηση στην Άγκυρα ικανοποιεί ένα σημαντικό αίτημα των δυτικών κρατών λίγο πριν από τις κομβικές εκλογές του Μαΐου», επισημαίνει η Handelsblatt. «Η Άγκυρα είχε επανειλημμένα επικριθεί για υπονόμευση των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν φαίνεται ότι στρέφεται τώρα προς τη Δύση ενόψει των χαμηλών ποσοστών που συγκεντρώνει δημοσκοπικά – και θα μπορούσε έτσι να διαπραγματευτεί πολύτιμες συμφωνίες με τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που διατηρεί σχετικά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει τριπλασιαστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Τώρα, «υπάρχουν αναφορές πως οι τουρκικές τελωνειακές αρχές άρχισαν να αρνούνται τη διαμετακόμιση ορισμένων εμπορευμάτων προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω κυβερνητικής οδηγίας, παρ’ ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής διέλευσης». Μόνο τα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία εξακολουθούν να εξάγονται στη Ρωσία. Η HB καταλήγει πως «η κίνηση των τουρκικών τελωνειακών αρχών ήταν αναμενόμενη, επειδή οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις προς την Τουρκία είχαν αυξηθεί προσφάτως. Ωστόσο, το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση υποχωρεί τώρα, αποτελεί έκπληξη για πολλούς, καθώς μετά τη σεισμική καταστροφή, η τουρκική οικονομία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Το εμπόριο με τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει αμβλύνει τις συνέπειες. Όμως ο Ερντογάν χρειάζεται τη δυτική πολιτική υποστήριξη, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...