Γερμανικός Τύπος: Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις – Τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό

Γερμανία
Πηγή: EUROKINISSI

Welt

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την επιστροφή της στη συμφωνία για τα σιτηρά. Στο προοίμιο της σημερινής απόφασής του Πούτιν, η  εφημερίδααναφέρεται σε πτυχές των ρωσοτουρκικών σχέσεων και τη διπλωματική επιτυχία του Ερντογάν, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα είναι «ένας από τους λίγους εταίρους του Πούτιν, ο οποίος δείχνει ανοιχτά την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – και μάλιστα ως ηγέτης χώρας του ΝΑΤΟ. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η χώρα μετατράπηκε σε έναν σημαντικό κόμβο μεταφορών ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών αυξήθηκαν μάλιστα μετά την εισβολή κατά 198% – κι αυτό κυρίως χάρη στις επανεξαγωγές. Η σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά θεωρείται μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον Τούρκο πρόεδρο».

Redaktionsnetzwerk Deutschland 

Στο ειδησεογραφικό δίκτυο  ο Γερμανός ανταποκριτής Γκερντ Χέλερ αναφέρεται σε μία άλλη διάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων – εν αναμονή της επίσκεψης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα την Παρασκευή και τα σχέδια ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία: «Από τους 30 εταίρους του ΝΑΤΟ, οι 28 έχουν επικυρώσει τη βόρεια διεύρυνση της συμμαχίας. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και η έγκριση της Ουγγαρίας. Για να εγκριθεί η ένταξη νέων μελών πρέπει να υπάρχει ομοφωνία όλων των συμμάχων. Αλλά η Τουρκία μένει σταθερή στο «όχι» της, καθώς από τουρκική σκοπιά η Σουηδία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης». Η στάση του Ερντογάν κάνει τον ηγέτη του Κρεμλίνου να χαμογελά, σχολιάζει ο Χέλερ, καθώς «με τη στάση του αποδυναμώνει τη βορειοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα με απειλές για πόλεμο υποδαυλίζει τις εντάσεις με Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο. Μια στρατηγική που ευνοεί τον Πούτιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επαίνεσε τον Ερντογάν ως “αξιόπιστο εταίρο και ισχυρό ηγέτη”».

Neue Zürcher Zeitung

«Επιτέλους υπάρχει πρόοδος σε ένα έργο που απασχολεί την ελληνική πολιτική εδώ και χρόνια, το οποίο μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Το Ελληνικό. Στη θέση που βρισκόταν κάποτε το αεροδρόμιο, στην αθηναϊκή Ριβιέρα, υλοποιείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη», γράφει στην ιστοσελίδα της. Και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, σε αντίθεση με το λιμάνι του Πειραιά, όπου τον λόγο έχουν οι Κινέζοι, εδώ έχουν οι Έλληνες τα ηνία:

«Ενώ αρχικά υπήρχαν συμφωνίες με επενδυτές από την Κίνα και τα Εμιράτα, αυτοί τελικά αποσύρθηκαν το φθινόπωρο του 2019. Έκτοτε, η Lamda Development διαχειρίζεται μόνη της τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση της χώρας. Ωστόσο οι Κινέζοι έχουν το λόγο μόλις οκτώ χιλιόμετρα μακριά: στο λιμάνι του Πειραιά. Το 2009, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η κινεζική κρατική ναυτιλιακή Cosco μπήκε στην αγορά, καλύπτοντας έτσι το κενό που δημιούργησε η έλλειψη ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το λιμάνι».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...