Γερμανικός Τύπος: Πλημμύρες με δεκάδες νεκρούς στη Γερμανία – Έκθεση ευρωβουλευτών για το ρόλο της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Πρόκειται και για μια καταστροφή που σχετίζεται αναμφίβολα με την κλιματική αλλαγή. Όσοι κάνουν λόγο για τυχαίο ακραίο καιρικό φαινόμενο και χωρίς προηγούμενο φυσική καταστροφή αγνοούν καθοριστικά επιστημονικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες: Με άλλα λόγια τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και αύξησης ακραίων καιρικών φαινομένων», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα με τίτλο: «Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Θα ήταν φυσικά πρόωρο να αποδώσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του βαρομετρικού χαμηλού Μπερντ αποκλειστικά και μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τους νόμους της θερμοδυναμικής, οι οποίοι διέπουν τη φύση, το κλίμα και τον καιρό. Κάθε επιπλέον βαθμός στη θερμοκρασία του πλανήτη επιταχύνει τον κύκλο του νερού. Δηλαδή: Υψηλότερη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό συνεπάγεται για την ατμόσφαιρα σχεδόν 7% περισσότερο νερό, το οποίο θα μετατραπεί σε βροχή. Δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε την πικρή αλήθεια, στην οποία καταλήγουν οι επιστημονικές έρευνες. Οι μεγάλες καταστροφές στη δυτική Γερμανία φέρουν και τη δική μας υπογραφή. Είναι αδύνατο να ξεγελάσουμε τη φυσική και τους νόμους της Φύσης».

taz

«Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας. Το μέγεθος των ζημιών παραμένει  ακόμα άγνωστο», γράφει η εφημερίδα με τίτλο «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Ένα είναι ωστόσο ήδη σαφές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ανθρωπότητα. Είναι σωστό και απαραίτητο η Γερμανία να συμβάλει σε αυτή τη προσπάθεια και να περιορίσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων. Τους μεγάλους στόχους τους πετυχαίνεις ωστόσο μόνο όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου».

Spiegel Online

«Επί μήνες ευρωβουλευτές εξέταζαν τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Η έκθεσή τους αποτελεί κόλαφο για τον Φαμπρίς Λεζερί, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex, παρατηρεί το περιοδικό με τίτλο «Η Frontex γνώριζε για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έκανε τίποτα».

Σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα η Frontex είχε στη διάθεσή της αποδείξεις για ενδεχόμενα παράνομα pushback από τις ελληνικές συνοριακές αρχές. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ωστόσο‚ ‘αμέλησε είτε να καταγγείλει, είτε να αποτρέψει τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων‘, συμπεραίνει η έκθεση των ευρωβουλευτών. Οι ευρωβουλευτές σκιαγραφούν τον επικεφαλής της Frontex ως κάποιον, ο οποίος αδιαφορεί για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει παραβιάσεις. Στις 17 σελίδες της έκθεσης οι ευρωβουλευτές απαριθμούν λάθη και παραλείψεις.

Επιπλέον ο Φαμπρίς Λεζερί, όταν καλούνταν στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, αποσιωπούσε πληροφορίες για μεμονωμένες παράνομες επαναπροωθήσεις. Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων υπάλληλοι φύλαξης συνόρων αποτράπηκαν από τη δήλωση παράνομων ενεργειών στην ηγεσία της Frontex μέσω του λεγόμενου Serious Incident Report.

Τη νύχτα μεταξύ 18 και 19 Απριλίου η Frontex κατέγραψε από αέρος την ελληνική ακτοφυλακή να επιβιβάζει πρόσφυγες σε βάρκα χωρίς μηχανή και να τους εγκαταλείπει στην τύχη τους. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του δικαίου. Μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες των ευρωβουλευτών σε βάρος του επικεφαλής της Frontex είναι ότι ο Φαμπρίς Λεζερί έδωσε εντολή στην υπεύθυνη θεμελιωδών δικαιωμάτων να σβήσει όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες για το συμβάν. Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν  πρόσβαση στη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...