Δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες κατέβηκαν χθες στους δρόμους ολόκληρης της Ελλάδας διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ζητώντας άμεσα δικαιοσύνη για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Stern
«Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Ελλάδας», τιτλοφορείται κείμενό του, στο οποίο το γερμανικό μέσο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ούτε κατά την περίοδο της σοβαρής οικονομικής κρίσης δεν υπήρχαν τόσο μαζικές κινητοποιήσεις». Οι πολίτες «ζητούν από την κυβέρνηση τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων κρατώντας πανό με συνθήματα όπως “Όχι στη συγκάλυψη” και “Δεν ξεχνάμε”».
tagesschau
Όπως υπενθυμίζει και η εφημερίδα, «μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης είχαν σημειωθεί και αμέσως μετά το δυστύχημα και δύο χρόνια αργότερα η δυσαρέσκεια για τη διερεύνηση της υπόθεσης παραμένει πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πεπεισμένοι πως οι αρχές συγκάλυψαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία μετά την τραγωδία και καθυστερούν τις έρευνες».
tageszeitung
«Αυτές είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη μεταπολίτευση», συμφωνεί και η εφημερίδα, αναφέροντας ακόμη πως κινητοποιήσεις για τα Τέμπη έγιναν σε «384 διαφορετικές τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο», ακόμη και στο Τόκιο, το Μπουένος Άιρες, το Βανκούβερ, το Τρόμσο της Νορβηγίας και πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. «Και οι διαδηλώσεις αυτές δεν έγιναν απλώς εις μνήμην των θυμάτων, αλλά αποτελούν ταυτοχρόνως υπενθύμιση και απαίτηση: δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο έτσι η κατάσταση στην Ελλάδα».
Παρά την «πληθώρα ατασθαλιών, λαθών και παραλείψεων Μητσοτάκης και Σία νίπτουν τας χείρας τους και ισχυρίζονται πως δεν ευθύνονται για τίποτα. Η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας όμως βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχοντας σχεδόν υποδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εκλογές, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του πώς διαχειρίστηκε την υπόθεση των Τεμπών».
Αναφερόμενη δε στα επεισόδια που σημειώθηκαν δίπλα στη Βουλή η taz επισημαίνει με νόημα τα εξής: «Ακριβώς στις 12:58 πέφτουν οι πρώτες μολότοφ προς την κατεύθυνση των οργάνων της τάξης και η τεράστια διαδήλωση αναγκαστικά διαλύεται. Το περίεργο είναι πως συνέβη και πάλι αυτό που γίνεται σε κάθε μαζική διαδήλωση στην Αθήνα, την ίδια ακριβώς στιγμή, στο ίδιο ακριβώς σημείο από μπαχαλάκηδες, προκειμένου να δικαιολογηθεί η εκτεταμένη αστυνομική βία με υπερβολική χρήση δακρυγόνων και να διαλυθεί η εκάστοτε συγκέντρωση πρόωρα.»
Stern
Λίγο μετά τα επεισόδια όμως οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν ξανά έξω από τη Βουλή. «Πολλοί εξ αυτών φώναζαν “Δολοφόνοι”, “Δικαιοσύνη” και “Παραιτήσου” – προφανώς προς τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», συνεχίζει το περιοδικό.
SPIEGEL Online
«Το ακουστικό υλικό όπου ακούγονται επιβάτες που προσπαθούσαν μάταια να επιβιώσουν στη φλεγόμενη αμαξοστοιχία απασχολεί εδώ και μήνες τη χώρα», παρατηρεί από την πλευρά του το περιοδικό. «Η φράση “Δεν έχω οξυγόνο”, που ακούστηκε από μία 23χρονη κοπέλα λίγο προτού αυτή ξεψυχήσει, έγινε ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων. Εδώ και μήνες συνεχίζεται και ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Handelsblatt
Κατά την οικονομική επιθεώρηση πάντως η οργή των ανθρώπων στην Ελλάδα «δεν αφορά μονάχα τις ελλείψεις στις έρευνες γύρω από την υπόθεση», αλλά γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε διάφορους τομείς, ακόμη και στην οικονομία, καθώς, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «πολλοί δεν βιώνουν τίποτα από την οικονομική ανάπτυξη».
«Η δυσαρέσκεια αντανακλάται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις», προσθέτει η Handelsblatt. «Περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως η χώρα κινείται “προς τη λάθος κατεύθυνση”, ενώ το κυβερνών κόμμα έχει υποχωρήσει δημοσκοπικά στο 24%.
Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας. Παρ’ όλα αυτά όμως φαίνεται μάλλον απίθανο ο Μητσοτάκης να χάσει στην ψηφοφορία, καθώς το κόμμα του έχει 156 έδρες από τις 300 στη Βουλή».
Πληροφορίες από DW