Γερμανικός Τύπος: Ριζική στροφή της Γερμανίας στην αμυντική και εξωτερική πολιτική

Καγκελάριος της Γερμανίας και υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς
Φώτο Αρχείου / Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς / Πηγή: SPD

Zeit

Η ομιλία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, που σηματοδοτεί τέλος εποχής για την πάγια γερμανική πολιτική της μη αποστολής όπλων σε εστίες πολέμου αλλά και η απόφαση ενίσχυσης του γερμανικού στρατού με 100 δις ευρώ σχολιάζονται στον γερμανικό Τύπο. «Το τέλος της ανωριμότητας» είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα,το οποίο κάνει λόγο για μια «επαναστατική ομιλία του Όλαφ Σολτς» στη γερμανική βουλή που φέρνει «την εξωτερική πολιτική της χώρας στο ύψος των περιστάσεων.» 

Spiegel Online

«Ένας καγκελάριος στον πόλεμο» επιγράφει σχόλιό του και παρατηρεί: «Ήδη από το Σάββατο η γερμανική κυβέρνηση υποχώρησε από τη θέση της να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία. 1.000 αντιαρματικά βλήματα και 500 πύραυλοι Stinger πάνε ωστόσο στην Ουκρανία. Την Κυριακή ο Σολτς πήγε ένα βήμα παραπέρα ερχόμενος σε ρήξη με παγιωμένες θέσεις δεκαετιών, ειδικά από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. O Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος βρήκε τον ηγετικό ρόλο, τον οποίο πολλοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι είχε χάσει τις προηγουμενες εβδομάδες».  

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Από την πλευρά της η εφημερίδα κάνει λόγο για «αλλαγή στάσης εξαιτίας του σοκ Πούτιν» εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή η αλλαγή «στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας θα έπρεπε να είχε συμβεί πολύ νωρίτερα». 

Welt

«Το ισχυρότερο όπλο της Ουκρανίας είναι ο πρόεδρός της» γράφει η εφημερίδα, κάνοντας το πορτραίτο του πρώην δημοφιλούς κωμικού ηθοποιού που απρόσμενα εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές του 2019 για να αναδειχθεί τώρα σε ηρωική φιγούρα της ουκρανικής αντίστασης. «Μπορεί να ακούγεται κυνική και υποτιμητική η σύγκριση του προέδρου μιας χώρας, ο οποίος ρίχνεται με ελάχιστα μέσα εναντίον ενός πανίσχυρου εχθρού – την ώρα που εικόνες με τανκς να εισβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές φαίνονταν εφιαλτικά εξωπραγματικές – με πρωταγωνιστή ταινίας και να λέγεται ότι χρησιμοποιεί μεθόδους υποκριτικής. Αλλά δεν είναι. Ακριβώς αυτός ο τρόπος, με τον οποίο ενεργεί ο Ζελένσκι, οι γνώσεις του πάνω στις τέλειες ερμηνείες και τα λόγια του, είναι αυτά που κρατούν ζωντανή την Ουκρανία». 

Kölner Stadt Anzeiger

Η έτερη σημαντική φιγούρα της ουκρανικής αντιπολίτευσης που έχει αναδειχθεί αυτές τις μέρες είναι ο δήμαρχος Κιέβου και πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ο βρίσκεται στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας στο πλευρό των συμπολιτών του. Ηεφημερίδασημειώνει: «Ο 50χρονος πολιτικός έχει δηλώσει ότι αν χρειαστεί θα σηκώσει κι ο ίδιος το όπλο. Μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι ο Κλίτσκο είναι το δεύτερο πρόσωπο της ουκρανικής αντίστασης στη ρωσική εισβολή. Πολιτικά είναι όμως αντίπαλοι και ακόμη και στην πιο βαθιά κρίση της χώρας αποφεύγουν να συμφιλιωθούν. Ο Κλίτσκο θεωρείται πιθανός ανταγωνιστής του Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές του 2024». 

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...