Γερμανικός Τύπος: Σχόλια για την ποινή στη δίκη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών – Πρόσφυγες φτάνουν από την Ελλάδα στη Γερμανία

Γερμανία, Βερολίνο
Γερμανία, Βερολίνο, χαρακτηριστικό κανάλι της πόλης / Πηγή: Eurokinissi

Πρόκειται για μια υπόθεση συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού που συντάραξε τη Γερμανία.Στον 28χρονο Άντριαν Φ., βασικό κατηγορούμενο από το Μίνστερ, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών συν προληπτική κράτηση, στους συγκατηγορούμενούς του χαμηλότερες ποινές.

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα σχολιάζει: «Είναι ένα έγκλημα που συνδέεται με την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής (…) Το γεγονός ότι το Δικαστήριο του Mίνστερ επέβαλε τώρα αυστηρές ποινές είναι η σωστή απάντηση. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ξαναχτίσει τον εσωτερικό κόσμο, που καταρρέει ως συνέπεια τέτοιων εγκλημάτων (…) Η οργή, ο θυμός, το αίσθημα ότι είσαι αβοήθητος: Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί από χρόνια φυλάκισης. Αλλά ποια συμπεράσματα πρέπει να εξαχθούν; Σκληρότερες κυρώσεις; Εγκλήματα σαν κι αυτά είναι αδιανόητα: Η ετυμηγορία του Μίνστερ θα ήταν μια ευκαιρία να πούμε την αλήθεια για τις ποινές. 14 χρόνια συν προληπτική κράτηση είναι το ανώτατο όριο που είναι δυνατό βάσει του κράτους δικαίου». Σύμφωνα με το σχόλιο εκτός από το κομμάτι της επιβολής ποινών, θα πρέπει παράλληλα να ενισχυθούν οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν τέτοιες υποθέσεις, όπως και οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Θα πρέπει επίσης, εκτιμά το σχόλιο, να ακούγονται περισσότερο τα ίδια τα παιδιά-θύματα σε αντίστοιχες δίκες. «Για χρόνια αυτό δεν ήταν αυτονόητο, μόνο πριν από λίγες εβδομάδες τα δικαιώματα των παιδιών-θυμάτων ενισχύθηκαν. Μια εξέλιξη που ήρθε πολύ αργά για τα παιδιά του Μίνστερ».

Tagesspiegel

Από την πλευρά της η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί: «Ένα είναι πλέον ξεκάθαρο: Μετά από κύματα αποκαλύψεων (για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών) σε ιδρύματα, από οικοτροφεία μέχρι αθλητικά σωματεία, η εγκληματική βία αναδύεται πλέον ολοένα περισσότερο από την ιδιωτική σφαίρα, όπου διαπράττονται έως και το 80% όλων των εγκλημάτων».

Welt

«Πολλοί πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει προστασία στην Ελλάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία. Ο λόγος είναι η καλύτερη κρατική πρόνοια στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη, επειδή οι απελάσεις προς την Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατες. Αιτία οι πολλές αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων» αναφέρει σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της.

Όπως παρατηρεί «σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων αρωγής, οι αιτούντες άσυλο, που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, δεν έχουν καλύτερη τύχη από τους διαμένοντες στα νησιά. Ως αποτέλεσμα πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μετακινούνται προς τη Γερμανία και μάλιστα σε αυξανόμενο αριθμό». Σύμφωνα με την Welt «ο αυξανόμενος αριθμός δευτερογενών αιτήσεων ασύλου προκαλεί την οργή της γερμανικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι βάσει του γερμανικού δικαίου δεν προβλέπεται δεύτερη υποβολή αίτησης ασύλου. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η αίτηση ασύλου είναι “απαράδεκτη εάν ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ήδη χορηγήσει διεθνή προστασία σε αλλοδαπό”, αναφέρει το γερμανικό υπ. Εσωτερικών.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες τίθεται το δίλημμα: Σε αντίθεση με τους μετανάστες, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία αιτήματος ασύλου, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες επίσημα απολαμβάνουν πολλές ελευθερίες (…) Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποτρέψει μια αναχώρησή τους. Μόλις φτάσουν στη Γερμανία, η απέλασή τους αποδεικνύεται δύσκολη λόγω των καταστροφικών συνθηκών στην Ελλάδα». Αυτό προκύπτει, όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ, από σειρά γερμανικών δικαστικών αποφάσεων, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι και «στη γερμανική βουλή η πίεση για το θέμα αυτό αυξάνεται».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...