Süddeutsche Zeitung
«Ο καταστροφέας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Σχεδόν 250 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν μία επανάσταση, που συμπαρασύρει όχι μόνο τις εσωτερικές δομές της χώρας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε αντίθεση με τους Τόμας Τζέφερσον, Άμπρααμ Λίνκολν, Θίοντορ Ρούζβελτ, Γούντροου Ουίλσον και Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο σημερινός πρόεδρος δεν είναι ένας επαναστάτης με την έννοια που υπαγορεύει το ιδρυτικό πνεύμα της χώρας. Δεν προωθεί την υπόθεση της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον εξελίσσεται στον λιγότερο Αμερικανό από όλους τους προέδρους, σε έναν πραγματικό κίνδυνο για την ενότητα της χώρας, για τη διεθνή τάξη, ίσως και για την παγκόσμια ειρήνη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «η έκρηξη ωμότητας και κακοβουλίας απέναντι στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο αποκάλυψε πόσο επικίνδυνος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτός ο πρόεδρος θα καταστρέψει την αμερικανική ‘τάξη πραγμάτων’, απελευθερώνοντας δυνάμεις, που μπορεί να βυθίσουν ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου στο χάος και την καταστροφή. Είτε στην Ανατολική Ασία με την ασφάλεια της Ταϊβάν και σαφώς της Νότιας Κορέας είτε στη Μέση Ανατολή είτε τώρα στην Ευρώπη, από τον Νότιο Καύκασο μέχρι την καρδιά της ηπείρου. Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ήταν ένα πρελούδιο για εν δυνάμει γεωπολιτικές αναταράξεις, που όμοιές τους δεν έχει δει ο κόσμος από την εποχή των χιτλερικών πολέμων».
Σε άλλο σχόλιό της, η εφημερίδα επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ουσιαστικά θέτει το ερώτημα εάν έχει πλέον νόημα η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ: «Πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν ακόμη η Αμερική ήταν σύμμαχος, μπορούσε κανείς να αγοράσει όπλα εκεί. Τι γίνεται όμως αν κάποια άλλη Παρασκευή ο Τραμπ αποφασίσει ότι η Lockheed Martin δεν επιτρέπεται πλέον να προμηθεύει εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στις πολεμικές αεροπορίες της Ευρώπης; Εναπόκειται αποκλειστικά στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Εάν θα συνθηκολογήσουν ενώπιόν της ή εάν θα τη διαμορφώσουν οι ίδιοι. Εάν θέλουν να είναι Ευρωπαίοι ή απλώς μεμονωμένα κράτη στην Ευρώπη, που νοιάζεται το καθένα για τον εαυτό του. Εάν η ισχύς και το θάρρος τους εξαντλούνται σε φιλικά tweets προς τον προδομένο πρόεδρο της Ουκρανίας ή εάν θα του παραδώσουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά και στη συνέχεια ακόμα περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, ώστε η χώρα του να αντέξει».
Tageszeitung (taz)
Η εφημερίδα παρατηρεί: «Κοινός στόχος του Πούτιν και του Τραμπ είναι η καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους ολιγάρχες της τεχνολογίας οι ευρωπαϊκοί κανόνες των social media είναι κάτι που τους κάθεται στο στομάχι. Μία διαιρεμένη Ευρώπη μπορεί πιο εύκολα να ελέγχεται και να χειραγωγείται. Πίσω από την πιθανή κατάρρευση της Ουκρανίας κρύβεται ένα αδυσώπητο σενάριο, η εκ των έσω διάλυση της ΕΕ».
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου είναι πλέον ορατές και στη Μέση Ανατολή: «Ενώ παραμένει άδηλο αν η Ουκρανία θα λάβει περαιτέρω υποστήριξη από την Αμερική, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ενέκρινε τώρα νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Μπορεί πρόσφατα ο Τραμπ να υποβάθμισε το σχέδιo για «ριβιέρα» στη Γάζα λέγοντας ότι πρόκειται για απλή σύσταση, αλλά και εδώ είναι εμφανής η τομή σε σχέση με την πολιτική Μπάιντεν: ο Τραμπ τάσσεται στο πλευρό του Ισραήλ όπως έκανε και στην πρώτη του θητεία, τα συμφέροντα των Παλαιστινίων είναι δευτερεύοντα. Οι αραβικές κυβερνήσεις βρίσκονται μπροστά σε παρόμοιες προκλήσεις όπως και η Ευρώπη».
Πληροφορίες από DW