Γερμανικός Τύπος: Σιωπά για τα push back και κάνει διακοπές στα Χανιά;

Berliner Zeitung

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύει μερίδα του γερμανικού Τύπου τις τριήμερες διακοπές της προέδρου της Κομισιόν στην Κρήτη. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κυρία φον ντερ Λάιεν μετά του συζύγου της δεν διέμεινε σε ξενοδοχείο αλλά ήταν προσκεκλημένη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος την φιλοξένησε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη με θέα τον κόλπο της Σούδας. “Πώς και κάνει διακοπές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;” αναρωτιέται σε tweet της η ευρωβουλευτής Σόφι ιντ Βελντ, το οποίο παραθέτει η εφημερίδα του Βερολίνου. Στη συνέχεια το άρθρο εκθέτει αναλυτικά την απάντηση εκπροσώπου της Κομισιόν για το ταξίδι αλλά και τις ελληνικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο. “Αρκετοί Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, το θεώρησαν σύγκρουση συμφερόντων”.

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα αφιερώνει μάλιστα και σχετικό σχόλιο. “Συνήθως”, επισημαίνει ο αρθρογράφος της, “δεν υπάρχει λόγος να πολιτικοποιούνται οι διακοπές των γυναικών πολιτικών. Οι γυναίκες αξιωματούχοι που εργάζονται καθημερινά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, συνιστάται έντονα να κάνουν διακοπές μερικών ημερών. Και με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να θεωρούνται ως ιδιώτες, δηλαδή να αφήνονται στην ησυχία τους. Επιφανειακά, αυτό ισχύει και για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σαββατοκύριακο πέρασε λίγες ημέρες διακοπών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επανεξελέγη και ανήκει στην ίδια κομματική οικογένεια με εκείνη. Αλλά παράλληλα ήταν με τον πρωθυπουργό μιας χώρας, της οποίας οι συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες απωθούν τους μετανάστες στην ξηρά και στη θάλασσα. Της οποίας η ακτοφυλακή έπαιξε περίεργο ρόλο στη βύθιση ενός σκάφους προσφύγων στη Μεσόγειο με πάνω από 600 νεκρούς και της οποίας οι αρχές ευθύνονται για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus εναντίον μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων”. 

Ο σχολιαστής υπενθυμίζει επίσης ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα τέλη Φεβρουαρίου στα Τέμπη με 57 νεκρούς οφείλεται επίσης σε παραλείψεις των αρχών, ενώ αναφέρεται και στην ελευθερία του Τύπου που βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ελλάδα. “Για όλα αυτά η πρόεδρος της Επιτροπής σιωπά σε μεγάλο βαθμό και η Κομισιόν λέει πολύ λίγα όταν ερωτάται για τις δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης και η φον ντερ Λάιεν είναι προφανώς πολύ κοντά, ο πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικός ως εταίρος στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική”. Η εφημερίδα αποφαίνεται τελικά ότι η επίσκεψη είχε πολιτική χροιά. “Δεν είχε την απαραίτητη διακριτικότητα σε αυτές τις διακοπές η φον ντερ Λάιεν, μια πρωταθλήτρια του αυτοελέγχου, η οποία προσέχει σχολαστικά τη δημόσια εμφάνισή της και χρησιμοποιεί σκόπιμα τη συμβολική δύναμη των εικόνων. Το γεγονός ότι επρόκειτο για ιδιωτικό ταξίδι, όπως αναφέρει η Επιτροπή, αδικεί το θέμα. Αυτές οι διακοπές ήταν από μόνες τους πολιτικές. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον τέθηκαν σε συζήτηση τα σκάνδαλα”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ο τουρισμός καλά κρατεί αυτόν τον μήνα στην Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις επαγγελματιών του κλάδου η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αττάλειας, της μητρόπολης του θερινού τουρισμού στη χώρα, ξεπερνά το 90%. “Η ισχυρή ζήτηση από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Πολωνία υπερβαίνει την πληρότητα κατά 70% τον Ιούλιο, που απογοήτευσε πολλούς” μεταφέρει η εφημερίδα δηλώσεις του Καάν Καβάλογλου, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων. Όμως οι Τούρκοι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν έναν πρωτοφανή εσωτερικής προέλευσης ανταγωνισμό, το Airbnb.

“Πρόκειται για ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι, και οι οποίοι έχουν αγοράσει διαμερίσματα και σπίτια που τα νοικιάζουν σε τουρίστες” γράφει η εφημερίδα. “Με την πάροδο των χρόνων υπάρχουν πολλοί ξένοι που έχουν αγοράσει δεκάδες χιλιάδες ακίνητα στην Αττάλεια, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αναζήτηση τουριστικών καταλυμάτων. Γιατί πολλά από αυτά τα διαμερίσματα, σπίτια και βίλες προωθούνται μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Έτσι παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 23% πολλά δωμάτια ξενοδοχείων μένουν άδεια. Σχεδόν το 1/5 των διανυκτερεύσεων αντιστοιχεί πλέον σε καταλύματα που ενοικιάζονται σε βραχυχρόνια βάση. Οι τουρίστες από υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες χρησιμοποιούν επίσης το Airbnb, γι’ αυτό και τα πολυτελή ξενοδοχεία δέχονται επίσης πιέσεις”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντως ο τουρισμός στην Τουρκία που είχε πληγεί σοβαρά λόγω πανδημίας έχει ανακάμψει σημαντικά με 19,6 εκ. τουρίστες το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε σχέση με 16,3 εκ. πέρυσι.

Σε αυτό συμβάλλει αποφασιστικά και ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines. “Επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο των δρομολογίων του και μεταφέρει περισσότερους επιβάτες κάθε χρόνο” επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. “Τα αεροδρόμια της Τουρκίας κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και πάλι αριθμό ρεκόρ επιβατών. Ενώ το 40% των επιβατών ταξιδεύει στην Τουρκία μέσω Κωνσταντινούπολης, ένας στους τέσσερις προσγειώνεται στην Αττάλεια σε ετήσια βάση. Μόνο τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου έφτασαν εκεί περίπου 872.000 επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος”. 

Μια σύντομη αναφορά τέλος στο μακροσκελές άρθρο της εφημερίδας της Φρανκφούρτης για το Βακιφλί, το τελευταίο αρμενικό χωριό της Τουρκίας σε βουνοπλαγιά της επαρχίας Χατάι, που χτυπήθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς, αλλά δεν ισοπεδώθηκε. Ο αρθρογράφος της FAZ επισημαίνει την ιστορικοκοινωνική αναγκαιότητα να “ξανασταθεί” στο πόδια του. Γιατί Αρμένιοι κι άλλοι χριστιανοί και Εβραίοι, που σε άλλα μέρη της χώρας ζουν περιθωριοποιημένοι, εκεί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, “είναι η κληρονομιά της πρώην Αντιόχειας, τότε τρίτης σε μέγεθος πόλης στον κόσμο”. Όμως το Βακιφλί πέρασε και στη σύγχρονη ιστορία, όταν το 1997 χτίστηκε η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας. “Το γεγονός προκάλεσε έκπληξη γιατί εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πάρει κανείς άδεια για εκκλησιαστικά κτίρια στην Τουρκία. Έτσι το Βακιφλί έγινε σημείο αναφοράς της αρμενικής διασποράς και σύμβολο του τρόπου, με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει την ιστορία της γενοκτονίας. Ο τουρισμός άνθισε και το χωριό γνώρισε πολιτιστική αναγέννηση”.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...