Γερμανικός Τύπος: Σκάνδαλο των υποκλοπών: «Οι παρακολουθήσεις φαίνεται να φτάνουν πιο βαθιά από ό,τι ήταν γνωστό»

EUROKINISSI

Süddeutsche Zeitung

«Όλο και πιο άβολα γίνονται τα πράγματα» για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ίδιο του το κόμμα, σχολιάζει η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Διευρύνεται το ελληνικό Γουότεργκεϊτ» με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τη δημοσίευση μιας λίστας με συνολικά 33 άτομα, από την εφημερίδα Documento, που, όπως γράφει, έγιναν στόχος επιθέσεων του κακόβουλου λογισμικού Predator.

«Θύματα της παρακολούθησης είναι γνωστοί επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και αρκετά μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας», αναφέρει η SZ.

Και ενώ όπως δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιντ Βελτ, που βρέθηκε στην Ελλάδα με μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ερευνήσει τις καταγγελίες για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού «όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση των ανθρώπων εντός των κυβερνητικών κύκλων», «το πόσο επικίνδυνη είναι πραγματικά η υπόθεση των υποκλοπών για τον Μητσοτάκη εξαρτάται και από το πώς θα τοποθετηθούν τα ελληνικά ΜΜΕ», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.

«Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες μεγάλες εφημερίδες ήταν μάλλον παθητικές στο θέμα». Τη Δευτέρα, ωστόσο, η εφημερίδα “Τα Νέα” έγραψε σε πρωτοσέλιδο σχόλιο ότι ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός αγνοούσε τις επιθέσεις με το Predator, «οι συνέπειες για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι σοβαρές». Τα Νέα, όπως αναφέρει η SZ, ανήκουν στον εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη. Είναι ένα από τα 33 άτομα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των υποκλοπών, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου.

Στα βασικά στοιχεία του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναφέρεται επίσης, ανακεφαλαιώνοντας πως «οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα έχουν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Οι στόχοι του δημοσιονομικού ελλείμματος θα παραμείνουν σε ισχύ. Το προσχέδιο που εξέτασε η SZ, αναφέρει όμως ότι η Επιτροπή θα προτείνει την άρση των είκοσι ετών για την επίτευξη του «μη ρεαλιστικού στόχου για τη μείωση του χρέους», που απαιτεί, «εντελώς ουτοπικά δημοσιονομικά πλεονάσματα από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας υποστηρίζει την κατάργηση του άκαμπτου στόχου της εικοσαετίας. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποιεί να μην δοθεί στην Επιτροπή πολύ μεγάλο περιθώριο στους τρόπους μείωσης του χρέους.

Handelsblatt

«Η ελληνική αγορά ακινήτων αναπτύσσεται πολύ δυναμικά», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη σε στοιχεία της γερμανικής κτηματομεσιτικής εταιρίας Engel & Völkers στην Ελλάδα. «Το 80% έως 85% των αγορών πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών γίνονται από αλλοδαπούς, η πλειονότητά των οποίων προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

Ενώ σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 61% στα 788 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι φέτος θα εισρεύσουν 1,7 δις ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό. Αυτό θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 1,45 δισεκατομμυρίων από το 2019.

Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται και στον κορονοϊό, όπως αναφέρει η Handelsblatt. «Μετά τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αναζητούν τώρα την ασφάλεια του δικού τους παραθεριστικού ακινήτου».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...