RND
Πρόθυμες για κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα και διασφάλιση της εμπορικής ναυτιλίας εμφανίστηκαν χθες Ρωσία και Ουκρανία.
«Σύμφωνα με αναφορές από τις ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία δήλωσαν έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλεια της εμπορικής ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα. Στόχος είναι να αποφευχθούν τυχόν εχθροπραξίες όπως και η χρήση εμπορικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς», μεταδίδει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο.
Süddeutsche Zeitung
Η συμφωνία «είναι αποτέλεσμα ξεχωριστών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών με τις ΗΠΑ», προσθέτει η εφημερίδα. «Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν επιπλέον στο να λάβουν μέτρα και για την παύση των επιθέσεων σε ρωσικές και ουκρανικές ενεργειακές υποδομές για ένα διάστημα 30 ημερών.
Σε συνέντευξή Τύπου στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως η εκεχειρία για τη Μαύρη Θάλασσα και τις ενεργειακές υποδομές τίθεται άμεσα σε ισχύ, ενώ ο ίδιος πρόκειται να ζητήσει περισσότερα όπλα και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, σε περίπτωση που η Μόσχα παραβεί τις υποχρεώσεις της». Ο Λευκός Οίκος από την άλλη πλευρά «ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συμβάλει στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Την ίδια στιγμή οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να συνεχιστούν, με στόχο την επίτευξη μίας βιώσιμης ειρήνης».
Handelsblatt
Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία πάντως η οικονομική επιθεώρηση προειδοποιεί πως το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μίας ρωσικής επίθεσης.
«Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει συμφέρον ή δεν έχει και τις δυνατότητες να μπει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο υπάρχουν τρία στοιχεία που αναιρούν τους εν λόγω ισχυρισμούς:
Πρώτον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί η Μόσχα για μία τέτοια κίνηση. Στις αρχές του 2022 ελάχιστοι παρατηρητές θεωρούσαν ως πιθανή ή λογική μία ρωσική επίθεση σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ο Πούτιν όμως ακολουθεί τη δική του λογική και οι προπαγανδιστές του εξηγούν σε καθημερινή βάση πως οι εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας δεν περιορίζονται στην Ουκρανία».
Δεύτερον, «ο Πούτιν δεν χρειάζεται στρατιωτικές δυνατότητες αντίστοιχες με αυτές της μεγάλης κλίμακας επίθεσης στην Ουκρανία για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ. Μπορεί για παράδειγμα να προσαρτήσει απλώς ένα μικρό μέρος ενός γειτονικού κράτους».
Και το τρίτο στοιχείο προκύπτει από το εξής ερώτημα: «θα έστελνε πραγματικά η Ουάσινγκτον υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία τα δικά της στρατεύματα εναντίον της Ρωσίας, για να προστατεύσει μία μικρή πόλη στην Εσθονία ή μία περιοχή στη Λιθουανία;», διερωτάται η Handelsblatt.
«Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο αποδυναμωμένο όσο σήμερα, διότι η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει τη Συμμαχία ανοιχτά υπό αμφισβήτηση και προσεγγίζει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους το Κρεμλίνο».
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, απ’ όταν και μαθεύτηκε ότι ο αρχισυντάκτης του αμερικανικού μέσου “The Atlantic” προστέθηκε κατά λάθος από τον Μάικ Γουόλτς, σύμβουλο ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, σε ένα group chat στην πλατφόρμα Signal, όπου διάφοροι υψηλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, συζητούσαν για τα στρατιωτικά σχέδια και τις επόμενες εναέριες επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη.
«Λάθη κάνει ο καθένας, αλλά αυτό το περιστατικό είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, το να συζητάει η ομάδα του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μία εμπορική πλατφόρμα είναι ήδη κάτι το ασυνήθιστο και εντελώς ασύμβατο με τον απόρρητο χαρακτήρα αυτών των ζητημάτων», επισημαίνει η εφημερίδα. «Το ότι σε αυτό το chat μπορεί να συμμετέχει και ένας δημοσιογράφος αποτελεί μία σοβαρότατη αμέλεια». Οι Ρεπουμπλικάνοι επεδίωξαν αμέσως να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο.
«Το περιστατικό θα μπορούσε να έχει περιορισμένες επιχειρησιακές επιπτώσεις, μονάχα όμως εάν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό». Το αξιοσημείωτο όμως είναι το μήνυμα στο chat, όπου ο αντιπρόεδρος Βανς γράφει σε σχέση με τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι πως «δεν θέλει να ξελασπώσει πάλι την Ευρώπη» (“I just hate bailing Europe out again”).
«Το γεγονός ότι ο Βανς είχε δεύτερες σκέψεις για την επίθεση εναντίον των Χούθι, επειδή αυτή θα ωφελούσε και την Ευρώπη, λέει πολλά για τον στρεβλό τρόπο σκέψης αυτής της κυβέρνησης», συνεχίζει η FAZ. «Άνθρωποι όπως ο Βανς είναι πραγματικά έτοιμοι να δεχθούν την ύπαρξη μίας μεγάλης απειλής για την ελεύθερη ναυτιλία, την αμερικανική ναυσιπλοΐα και το Ισραήλ, προκειμένου απλώς να μη δοθεί το λάθος μήνυμα στην Ευρώπη. Ξέρουν ακόμη οι ΗΠΑ ποιος είναι ο σύμμαχος και ποιος ο εχθρός τους;»
Πληροφορίες από DW