Γερμανικός τύπος: Τα αιτήματα Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους εταίρους – Η διαχείριση του μεταναστευτικού – Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Κύπρο

Tageszeitung (ΤΑΖ) Γερμανία
Tageszeitung (ΤΑΖ)

Süddeutsche Zeitung

Μετά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και το Παρίσι, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι βρέθηκε και στις Βρυξέλλες, όπου εκφώνησε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο Ζελένσκι ήρθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο λόγους. Αφενός για να ευχαριστήσει την Ε.Ε. για τη βοήθεια που έχει παράσχει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, αφ’ ετέρου για να καταστήσει σαφές πως η χώρα του χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια», γράφει η εφημερίδα. «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη προς το Κίεβο, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν δήλωσε εντυπωσιασμένη από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις παρά τον πόλεμο. Παραμένει όμως ανοιχτό το ερώτημα: πόσο θα αξίζουν αυτά τα λόγια στο τέλος, όταν θα πρέπει να αποφασιστεί η ένταξη μιας πολύ μεγάλης, πολύ φτωχής και κατεστραμμένης χώρας;», διερωτάται η εφημερίδα του Μονάχου.

Handelsblatt

Αναφορικά με το ενδεχόμενο περισσότερων προμηθειών όπλων και αεροσκαφών, η εφημερίδα επισημαίνει πως «οι προηγούμενες προμήθειες έχουν ήδη αραιώσει τις αποθήκες των ευρωπαϊκών στρατών. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προμηθευτεί κανείς πυρομαχικά, να βρει οχήματα μεταφοράς πεζικού και άρματα μάχης χωρίς να περιορίσει τις δικές του αμυντικές δυνατότητες. Ακόμη, τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη αντιπροσωπεύουν μια νέα ποιότητα στρατιωτικής βοήθειας – και ενδεχομένως ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης». Για την οικονομική εφημερίδα, «το πλέον αναγκαίο στην παρούσα φάση του πολέμου, δεν είναι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία επειγόντως είναι συστήματα αεράμυνας και ταχύτερη παράδοση του ήδη υποσχεθέντος πολεμικού υλικού».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Επιπροσθέτως, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τέθηκε επί τάπητος ξανά η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. «Τα κράτη – μέλη συγκλίνουν στη φύλαξη των συνόρων με χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό», σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη ειδικότερα στις συνθήκες που επικρατούν στα βουλγαροτουρκικά σύνορα: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας, όπου ο συνοριακός φράχτης είναι αναποτελεσματικός, δίχως ηλεκτρονικά μέσα παρατήρησης και επιτήρησης, όπως αυτά που υπάρχουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να δαπανήσει σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων, επενδύοντας σε τεχνολογικά μέσα, αλλά και στην κατασκευή συνοριακών φραχτών. Οι δυνατότητες του προϋπολογισμού, ωστόσο, αποτελούν πρόκληση, καθώς μέρος από τα διαθέσιμα κονδύλια θέλουν και οι χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Καθώς θα είναι λοιπόν απαραίτητη η αύξηση των δαπανών σε αυτόν τον τομέα, καθίστανται αναγκαίες, ταυτοχρόνως, οι περικοπές σε άλλους τομείς», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

tageszeitung

Η εφημερίδα σχολιάζει το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, ενόψει του δεύτερου εκλογικού γύρου. «Ένας ξεκάθαρος ηττημένος υπάρχει ήδη, πριν ακόμη αναδειχθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών: το συντηρητικό – φιλελεύθερο κόμμα ΔΗΣΥ, το μέχρι τώρα κυβερνών κόμμα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μετά τον πρώτο εκλογικό γύρο και την καθαρή ήττα, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε συνεδρίαση του κόμματος σύντομα. Ο Νεοφύτου είναι εκπρόσωπος της παλιάς φρουράς του ΔΗΣΥ και παρέλαβε την προεδρία του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας από τον Αναστασιάδη. Αυτό αρκούσε όμως μονάχα για την τρίτη θέση (26%), καθώς τον ξεπέρασαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης (32%) και ο Αντρέας Μαυρογιάννης του αριστερού ΑΚΕΛ (29%). Εντύπωση προκάλεσε το ότι ο δεξιός εξτρεμιστής Χρήστος Χρίστου του ανοιχτά ξενοφοβικού κόμματος ΕΛΑΜ ήταν αυτός που συμπλήρωσε την τετράδα με 6%».

Εκτιμά επιπλέον πως «το φαβορί είναι ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος υπόσχεται πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τον νεποτισμό της εποχής Αναστασιάδη, αλλά και πως θα προβεί σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και μία πιο δραστική ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών. Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 50% + 1 ψήφους, ο Χριστοδουλίδης χρειάζεται ένα σεβαστό μέρος των ψηφοφόρων του Νεοφύτου. Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο, καθώς πολλοί από αυτούς θεωρούν τον Χριστοδουλίδη “προδότη”, διότι επέλεξε να κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος και όχι ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, στον οποίο ανήκε μέχρι πρότινος. Ο Χριστοδουλίδης υποστηρίζεται από μία ευρεία βάση τεσσάρων κομμάτων – ενός σοσιαλδημοκρατικού, ενός κεντρώου, ενός φιλελεύθερου και ενός συντηρητικού».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει τέλος πως «η Κύπρος, μετά την παράνομη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι de facto χωρισμένη στα δύο από το 1974. Σήμερα, η διαίρεση της χώρας παραμένει το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα στη Λευκωσία. Τόσο ο Χριστοδουλίδης όσο και ο Μαυρογιάννης επιθυμούν να δώσουν νέα ώθηση στις μέχρι στιγμής άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων του νησιωτικού βορρά. Αμφότεροι, πάντως, απορρίπτουν τη λύση των δύο κρατών», καταλήγει η taz.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...