Γερμανικός Τύπος: Τα διλήμματα της Γερμανίας στη διαχείριση του προσφυγικού και η σχέση με την Ελλάδα

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Handelsblatt

Στο πρωτοφανές χάος που παρατηρείται εν μέσω τουριστικής σεζόν σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα.Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην Ελλάδα: «Τα πράγματα πηγαίνουν κάπως καλύτερα στην Ελλάδα. Επιβάτες αναφέρουν μόνο λίγα λεπτά αναμονής στους ελέγχους ασφαλείας και η παραλαβή αποσκευών λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις. ‘Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην εναέρια και επιβατική κίνηση’ λέει το γραφείο τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Γίνεται ωστόσο αναφορά ‘σε φαινόμενο ντόμινο στην ταξιδιωτική αλυσίδα’ που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αυτό κυρίως σημαίνει καθυστερήσεις αφίξεων αεροπλάνων από άλλα επιβαρυμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.»

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η γερμανική Fraport ανέβαλε πριν από πέντε χρόνια τη διαχείριση περιφερειακών αεροδρομίων επενδύοντας 440 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό τους. «Σε ορισμένα αεροδρόμια οι αριθμοί κίνησης έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων ΑΙC, η Ελλάδα έχει γίνει πλέον η πρώτη χώρα που έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ του 2019 σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία. Αυτό οφείλεται σε μια νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο υπό την πίεση της συμφόρησης στην εναέρια κίνηση το 2019. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο δίνει μπόνους σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για όσες λιγότερες καθυστερήσεις υπάρχουν. Και λειτουργεί: Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα βελτιώθηκε η ακρίβεια στις ώρες πτήσεων τον φετινό Ιούνιο κατά 70% σε σχέση με το 2019».

Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ)

Μακροσκελές ρεπορτάζ για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα εξαιτίας της λεγόμενης δευτερογενούς μετανάστευσης δηλαδή της μετακίνησης όσων έχουν λάβει ήδη άσυλο στην Ελλάδα με πτήσεις στη Γερμανία, όπου ζητούν εκ νέου άσυλο, φιλοξενεί η εφημερίδα. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από μια χώρα Σένγκεν προς μια άλλη για διάστημα 90 ημερών. Το πρόβλημα για τη γερμανική αστυνομία και τη γερμανική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Πρόκειται για το δίλημμα που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, με αποτέλεσμα οι γερμανικές αρχές να παρακολουθούν την παράτυπη μετανάστευση λίγο πολύ ανίσχυρες».

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν νόμιμα να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γερμανία, σημειώνει το ρεπορτάζ. «Αυτό που δεν είναι νόμιμο είναι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να υποβάλουν ξανά αίτηση ασύλου στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία. Η αναζήτηση διπλής προστασίας ασύλου αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Μόνο που οι συνοριοφύλακες στα γερμανικά αεροδρόμια δύσκολα μπορούν να αποδείξουν τον παράνομο σκοπό του ταξιδιού – κι έτσι οφείλουν να αφήνουν τους ανθρώπους να διέρχονται σαν τουρίστες.»

Το επόμενο «δίλημμα» παρατηρεί μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ έγκειται στο ότι οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Διότι γερμανικά δικαστήρια έχουν κρίνει τις συνθήκες παραμονής στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα για τους αιτούντες άσυλο ως καταστροφικές. Σε περίπτωση απέλασης στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να απουσιάζουν τα βασικά της επιβίωσης, όπως ‘ψωμί, κρεβάτι, σαπούνι’».

Spiegel Online

Την ιδιότυπη οικονομική θεωρία που πρεσβεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναλύσει σε άρθρο του και παρατηρεί: «Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κάνει ό,τι απαιτεί από αυτόν η θρησκεία. Ως συντηρητικός μουσουλμάνος ακολουθεί το Κοράνι. Κι επειδή οι Ιερές Γραφές του Ισλάμ καταδικάζουν την επιβολή τόκων ως τοκογλυφία, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να ζητήσει κανέναν τόκο, ει δυνατόν. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, όποιος δανείζεται βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Όσοι δανείζουν, κοινώς οι τράπεζες, δεν θα πρέπει να αποκομίζουν κανένα κέρδος. Όμως στην πραγματικότητα τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τον δανεισμό. Το αξιοσημείωτο στην Τουρκία είναι ότι μια θρησκευτική, μεταφυσική αφήγηση καθορίζει την οικονομική και νομισματική διαχείριση. Σε μια χώρα του G20, στην Τουρκία, η πίστη θριαμβεύει της επιστημονικής γνώσης σε έναν τομέα της πολιτικής, ο οποίος σε πολλές χώρες έχει καλώς ανατεθεί σε έμπειρους τεχνοκράτες».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...