Γερμανικός Τύπος: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – Η πολιτική Μακρόν στο συνταξιοδοτικό

Süddeutsche Zeitung

Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα στη Γαλλία στη σελίδα των σχολίων της, η οποία σημειώνει για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν: «Σχεδόν έξι χρόνια μετά την πρώτη του εκλογική νίκη, από τον αυτοαποκαλούμενο Δία δεν έχει απομείνει παρά ένα κουτσό παπί (lame duck) που μόλις και μετά βίας μπορεί να δράσει στο εσωτερικό. Με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Μακρόν ήδη παλεύει για την πολιτική του κληρονομιά. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2027. Στη χώρα ακούγεται επανειλημμένα η προειδοποίηση ότι ο Μακρόν δεν πρέπει να γίνει ένας «Γάλλος Ομπάμα», δηλαδή ένας πρόεδρος που θέλει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν καταφέρνει να πείσει τον κόσμο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε έναν δεξιό λαϊκιστή διάδοχο. Και η Μαρίν Λεπέν προετοιμάζεται. Ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, συνεχίζει να εργάζεται για μια σοβαρή εικόνα του κόμματός της. Στις δημοσκοπήσεις είναι από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας. Όσο περισσότερο ο Μακρόν απογοητεύει τους Γάλλους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η Λεπέν. Αν δεν φανεί προσεκτικός, η ακροδεξιά θα καταλήξει να είναι η μόνη που θα επωφεληθεί».

Στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: «Η λύση θα μπορούσε να είναι οι Βρετανοί να «δανείσουν» τα γλυπτά στην Αθήνα και σε αντάλλαγμα να λάβουν άλλα αρχαία έργα τέχνης από την Ελλάδα, επίσης ως δάνεια… Μια ρεαλιστική λύση που δεν θα απαιτούσε από τους Βρετανούς να παρεκκλίνουν από την επίσημη νομική τους θέση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνούσε, διότι αν το έκανε, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ωστόσο, στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές τον Απρίλιο και φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καθυστερήσει την απόφαση τουλάχιστον μέχρι τότε. Σε συνέντευξή του στην ελληνική κρατική τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός έβαλε φρένο λέγοντας πως «δεν περιμένει άμεσα αποτελέσματα». Ωστόσο, η Αθήνα συνεχίζει να εργάζεται «συστηματικά και ήρεμα» για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στον τόπο προέλευσής τους. ‘Εάν ο κόσμος ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο λαμβάνοντας υπόψη τις αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές που χάραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις’, δήλωσε ο Μητσοτάκης».

Frankfurter Rundschau

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα, δίνοντας μια ευρύτερη διάσταση: «Το γεγονός ότι υπάρχει μια σοβαρή διαπραγμάτευση για το πού βρίσκονται τα ‘Ελγίνεια Μάρμαρα’ μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο των συζητήσεων για την κλεμμένη τέχνη, τον μουσειακό πολιτισμό και την εθνική κληρονομιά. Ακόμη και στην πρώην αυτοκρατορία, αρχίζει να επικρατεί η άποψη ότι τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Παρεμπιπτόντως, ο βρετανικός λαός έχει κάνει ήδη μερικά βήματα πιο μπροστά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 53 % τάσσεται υπέρ της επιστροφής, το 24 % των ερωτηθέντων δεν ενδιαφέρεται για το πού θα δει τους θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ελλάδα στο μέλλον. Το γεγονός ότι υπάρχει μια τέτοια εμμόνη έχει πιθανώς περιορισμένη σχέση με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά έχει μεγάλη σχέση με τη σημασία της τέχνης για τον διεθνή τουρισμό».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...