Γερμανικός τύπος: Τα παράνομα pushback από την ελληνική ακτοφυλακή θέμα ευρείας έρευνας – Ευθύνες και στην Frontex.

Γερμανική σημαία

Spiegel

To περιοδικό για άλλη μια φορά αναφέρεται στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, κάτι που επιβεβαίωσε και το πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αυτή τη φορά οι έρευνες έγιναν από κοινού με δημοσιογραφικές ομάδες από το ολλανδικό ανεξάρτητο δημοσιογραφικό μέσο Lighthouse Reports και τη γερμανική εκπομπή Report Mainz του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD. Σύμφωνα με το Spiegel αξιολογήθηκαν δεκάδες βίντεο και οι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με πάρα πολλούς αυτόπτες μάρτυρες.

Το περιοδικό γράφει: «Το υλικό δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι στο ανατολικό Αιγαίο θυσιάζονται ευρωπαϊκές αξίες για τη φύλαξη των συνόρων. Άνδρες με μάσκες, πιθανότατα Έλληνες συνοριοφύλακες, επιτίθενται ξανά και ξανά σε πλοιάρια προσφύγων. Σε μια περίπτωση, στις 4 Ιουνίου, το φουσκωτό των ανδρών με τις μάσκες χωρίς αμφιβολία ανήκει σε ελληνικό περιπολικό πλοίο. Ανήκει στην ελληνική ακτοφυλακή και φέρει τα διακριτικά ΛΣ-080. Στη συνέχεια η ελληνική ακτοφυλακή βάζει τους πρόσφυγες σε πλωτές νησίδες διάσωσης, τους ωθεί προς την Τουρκία και τους αφήνει στην τύχη τους. O τρόπος δράσης των Ελλήνων αποτελεί τομή. Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η ελληνική ακτοφυλακή καθυστερεί διασώσεις και κάνει επικίνδυνες μανούβρες. Τώρα όμως θέτει ανοιχτά σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Χρησιμοποιεί εξοπλισμό διάσωσης για να θέσει ανθρώπους σε κίνδυνο».

Και συνεχίζει: «Φωτογραφίες μεταναστών πάνω σε πορτοκαλί νησίδες διάσωσης εμφανίζονται εδώ και εβδομάδες στο Facebook και στο Instagram. ΜΚΟ όπως οι  Aegean Boat Report, Josoor και Alarm Phone μιλούν με τους πρόσφυγες και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Ακτιβιστές έχουν καταγράψει από το τέλος Μαρτίου πάρα πολλές περιπτώσεις. Και η τουρκική ακτοφυλακή έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες με τις πορτοκαλί πλατφόρμες. Τα αποκαλούμενα pushback παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα σε μια προσωπική διαδικασία χορήγησης ασύλου. Τα κράτη δεν επιτρέπεται να τους στέλνουν παρά τη θέλησή τους σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους».

ARD

Στην ιστοσελίδα που αναφέρεται στο ίδιο θέμα διαβάζουμε: «Η ελληνική ακτοφυλακή δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Οι άνδρες της ακτοφυλακής δεν φορούν μάσκες και τηρούν πάντοτε τους κανόνες δικαίου. Σε σχετικό βίντεο που αφορά περίπτωση στις 13 Μαΐου οι ελληνικές αρχές δεν παίρνουν θέση. Η Λουίζ Άμτσμπεργκ, επιτετραμμένη για θέματα μετανάστευσης από το κόμμα των Πρασίνων, θεωρεί πως συνυπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι και η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης των Συνόρων Frontex. Αυτή διαθέτει δικά της πλοία για τη στήριξη της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο’. Τα pushback δεν μπορούν να γίνονται χωρίς τη γνώση και των άλλων δυνάμεων επέμβασης’, λέει. Η Frontex μετά από σχετική ερώτηση απάντησε πως τα κεντρικά δεν έχουν λάβει καμία έκθεση για τέτοιου είδους pushback από υπαλλήλους της Frontex».

Süddeutsche Zeitung

Με τίλτο δημοσιεύματος «Κριτική στην Ελλάδα», η εφημερίδα αναφέρεται στην παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η εφημερίδα γράφει: «Λίγο πριν από τη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα προσφύγων προειδοποιούν για διαρκείς παραβιάσεις του δικαίου σε θέματα χορήγησης ασύλου. Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά ‘αποτελεί μια διαρκή κρίση του δικαίου’ δήλωσε ασκώντας κριτική η Μπερενίς Μπόλο από την Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων στο Βερολίνο. Ελληνικοί προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν μετατραπεί σε ‘ανοιχτές φυλακές’, μπροστά από τις ελληνικές ακτές απωθούνται πλοιάρια προσφύγων. ‘Βλέπουμε παράνομα pushback’ δηλώνει η Μπόλο. Η Ευρώπη όμως σιωπά. Η Γερμανία στο πρώτο τρίμηνο δεν ενέκρινε το 82% των αιτήσεων όσων ζητούσαν να γίνουν δεκτοί, δήλωσε η Μαρτίνα Μάουερ από το Συμβούλιο Προσφύγων στο Βερολίνο. Τον προηγούμενο χρόνο το ποσοστό αυτό ήταν στο 75%».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...