Γερμανικός Τύπος: Θερμοκρασίες ρεκόρ – «Χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου – Συμβιβασμός Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας

Γερμανία Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Ο Γερμανικός Τύπος κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδα αφιερωμένα στις θερμοκρασίες ρεκόρ στη χώρα, στα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου και στον συμβιβασμό Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, αποτυπώνοντας για άλλη μια μέρα τις αγωνίες της Γερμανικής αστικής τάξης.


Handelsblatt: Η υπόθεση («Χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου) καταλήγει στα δικαστήρια

«Η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια» είναι ο τίτλος της οικονομικής επιθεώρησης  για το γνωστό ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων» της Κύπρου. Η εφημερίδα υπενθυμίζει την αποκάλυψη της υπόθεσης το 2020 από δημοσιογράφους του Al Jazeera, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και, με κρυφή κάμερα, απέσπασαν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον τότε πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αλλά και τον βουλευτή του αριστερού κόμματος ΑΚΕΛ Χριστάκη Γιοβάνη.

Συλλούρης και Γιοβάνης καλούνται σήμερα να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κύπρος «από το 2007 μέχρι το 2020 είχε πολιτογραφήσει 6.779 επενδυτές από τρίτες χώρες, κυρίως πλούσιους Ρώσους. Όποιος αποκτά κυπριακό διαβατήριο, μπορεί να κινείται και να εγκαθίσταται ελεύθερα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό ήταν ένα δέλεαρ και για ενδιαφερόμενους με ύποπτους σκοπούς. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρσι, το 53% όλων των χορηγήσεων διαβατηρίων μετά το 2007 ήταν ‘παράνομες από ποινικής και πολιτικής απόψεως’. Η Κύπρος πωλούσε υπηκοότητες σε εγκληματίες, οι οποίοι στην πατρίδα τους είχαν καταδικαστεί ή ήταν καταζητούμενοι για φοροδιαφυγή, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και άλλα εγκλήματα».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση σταμάτησε τη χορήγηση των «χρυσών διαβατηρίων» τον Νοέμβριο του 2020, αλλά «οι 1417 αιτήσεις που είχαν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούσαν, εξετάστηκαν. Μόνο το 2021 η κυβέρνηση χορήγησε άλλες 390 υπηκοότητες. Κατόπιν αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ‘επί παραβάσει της Συνθήκης’ εναντίον της Κύπρου. Λόγω των κατηγοριών (που αντιμετωπίζει) ο Δημήτρης Συλλούρης έχασε όχι μόνο την προεδρία της κυπριακής Βουλής, αλλά και τη βουλευτική έδρα, κατά συνέπεια και τη βουλευτική ασυλία. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει παραβιάσει κανέναν νόμο». 


Süddeutsche Zeitung: Στα Σκόπια δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για… τον συμβιβασμό Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας

Στην πρόσφατη συμφωνία Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Σε σχόλιο με τίτλο «Ευρωπαίοι στον θάλαμο αναμονής» διαβάζουμε: «Η γαλλικής εμπνεύσεως συμφωνία, η οποία υποτίθεται ότι ανοίγει τον δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία, απαιτεί από τη μικρή αυτή χώρα πολλές ακόμη υποχωρήσεις, μεταξύ αυτών μία τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία θα προσεγγίζει τους εθνικιστικούς πόθους της γειτονικής Βουλγαρίας. Εξυπακούεται ότι στα Σκόπια δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κάτι τέτοιο».


Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): Η επιτυχία του (Συμβιβασμός Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας) μάλλον θα αποδειχθεί βραχύβια

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα εστιάζει στον ρόλο του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και επισημαίνει: «Την Κυριακή η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν, μετά από πιέσεις της Σόφιας, διμερές πρωτόκολλο το οποίο καθιστά τη ‘συμφωνία’ στη βουλγαρική ερμηνεία της ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για τη Σόφια αυτό το ντοκουμένο θα μετρήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Περιέχει λεπτομερείς ιστορικές και πολιτικές υποδείξεις προς την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι. Για παράδειγμα τα Σκόπια καλούνται να υποβάλουν προς έγκριση τα σχολικά προγράμματα για το μάθημα της ιστορίας σε συγκεκριμένα θέματα. Υποχρεωτική είναι επίσης μία ‘εναρμόνιση’ σχολικών βιβλίων, επιγραφών σε αναμνηστικές στήλες και ιστορικά μνημεία, καθώς και χρονολογικών πινάκων ‘σε μουσεία και άλλα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα’. Με τον όρο ‘εναρμόνιση’ η Σόφια εννοεί την υιοθέτηση της βουλγαρικής εκδοχής της ιστορίας από τη Βόρεια Μακεδονία. Αποκλείεται να περάσει πολιτικά κάτι τέτοιο ο οικονομολόγος Κοβάτσεφσκι. Η επιτυχία του μάλλον θα αποδειχθεί βραχύβια». 


Tagesschau.de: Το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Η πιο ζεστή ημέρα του χρόνου είναι η Τρίτη στη Γερμανία, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ευτυχώς ο καύσωνας θα έχει σύντομη διάρκεια. «Ακραία ζέστη για μία ημέρα» είναι ο τίτλος στην ενημερωτική ιστοσελίδα  του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).


Neue Osnabrücker Zeitung: «Μεγάλες απώλειες» στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων

Η εφημερίδα  φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων της Γερμανίας, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ασυνήθιστη ξηρασία που επικρατεί φέτος θα προκαλέσουν «μεγάλες απώλειες» στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.


Frankfurter Rundschau: Στις πόλεις πολλά μπορούν ακόμη να αλλάξουν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τέλος, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι και στις πόλεις πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν για να αλλάξουν όψη και να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για ακραία καιρικά φαινόμενα: «Λιγότερο τσιμέντο, αλλά περισσότερα δέντρα, πράσινες σκεπές με ηλιακά πάνελ, πράσινες προσόψεις, πάρκα και όχι …πάρκινγκ».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...