Γερμανικός Τύπος: Θρησκευτικά σε κατασκηνώσεις στην Τουρκία για τουρκοκύπριους μαθητές – Ρεπορτάζ στην Εύβοια ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Γερμανία
Πηγή: EUROKINISSI

RND

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να ενισχύσει το Ισλάμ και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Όπως όλα δείχνουν μέρος του σχεδίου είναι να καλεί παιδιά Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία σε κατασκηνώσεις, όπου γίνονται συστηματικά μαθήματα για το Ισλάμ», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυομε τίτλο «Πώς ο Ερντογάν επιμορφώνει Τουρκοκύπριους στην Τουρκία σε κατασκηνώσεις».

«Βόλεϊ, ιππασία, θέατρο, εικαστικά: το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 46 μαθητές από το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι πλούσιο. Αντί όμως γι αυτό οι νεαροί Τουρκοκύπριοι  βρέθηκαν να κάνουν μαθήματα για το Ισλάμ. Τέτοιου είδους καλοκαιρινές δραστηριότητες ανήκουν στο σχέδιο του τούρκου προέδρου για να καλλιεργηθεί το θρησκευτικό αίσθημα στους Τουρκοκύπριους.

Οι κατασκηνώσεις διοργανώνονται από το τουρκικό υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού σε συνεργασία με την τουρκοκυπριακή Υπηρεσία Παιδείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στις οικονομικά ασθενέστερες τουρκοκυπριακές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους διακοπές. Από την πρώτη κιόλας μέρα των Τουρκοκυπρίων μαθητών στην κατασκήνωση άρχισαν τα δάκρυα. Πολλοί ήταν εκείνοι που τηλεφώνησαν στους γονείς ζητώντας να έρθουν να τα πάρουν, γράφει η ελληνοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail. Αντί για αθλοπαιδιές περίμεναν τα παιδιά μαθήματα κορανίου και προσευχές.

Όταν το 1974 ξεκίνησε η τουρκική κατοχή της βορείας Κύπρου το 80% του συνολικού πληθυσμού της Μεγαλονήσου ήταν Έλληνες και το 18% Τούρκοι. Από τότε όμως η Άγκυρα έχει μεταφέρει περισσότερους από 100.000 εποίκους από την ηπειρωτική Τουρκία στη Κύπρο. Ήδη σήμερα ο μισός πληθυσμός στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι τούρκοι έποικοι, γεγονός που δεν αλλάζει μόνο τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού. Μεταβάλλει και τη σχέση του πληθυσμού με τη θρησκεία. Παρά το γεγονός ότι το 99% των Τουρκοκυπρίων είναι μουσουλμάνοι, η θρησκεία δεν έπαιζε παλαιότερα ρόλο ούτε στην καθημερινότητα, ούτε στην Παιδεία.

Όλα αυτά άλλαξαν την τελευταία 20ετία από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Ο στόχος του Ταγίπ Ερντογάν  να ενισχύει το Ισλάμ στην Τουρκία γίνεται αισθητός και στην βόρεια Κύπρο, όπως αποδεικνύει άλλωστε και το πλήθος τζαμιών που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου στο βόρειο τμήμα του διαιρεμένου νησιού».

Süddeutsche Zeitung 

«Η Ελλάδα φλέγεται, όπως και πριν από ένα χρόνο. Τα ίχνη της τεράστιας πυρκαγιάς στην Εύβοια είναι ακόμα εμφανή στον ελαιώνα του Στέφανου και της Μαρίνας Βαλλή στο χωριό Ροβιές. Όπως και η οργή σε βάρος της πυροσβεστικής», γράφει η εφημερίδα με τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές». Η εφημερίδα παρατηρεί: «Μήπως δεν ήταν αρκετές οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2021; Σε κάθε περίπτωση δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονταν στις παρυφές της Αθήνας, όπου μαίνονταν ταυτόχρονα μεγάλες πυρκαγιές. Μετά τις φωτιές πέρυσι η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποσχέθηκε μέτρα για τη βελτίωση της πυροπροστασίας: Περισσότερη χρηματοδότηση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών, υποστήριξη από τον στρατό. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανταλλαγή Εμπειρογνωμόνων» (“Exchange of Experts”), η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει εκτός αυτού και διεθνή βοήθεια στο πλαίσιο της πρόληψης: Για πρώτη φορά, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι, την περίοδο των πυρκαγιών. Μεταξύ τους και 16 γερμανοί πυροσβέστες. Στη Γερμανία, πυροσβέστες και αρμόδιες αρχές, επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία τους έχει ως κύριο στόχο την άσκηση και την συλλογή εμπειριών. Οι γερμανοί πυροσβέστες μπορούν έτσι να διδαχθούν από τους Έλληνες, οι οποίοι είναι πολύ πιο έμπειροι στην αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών. Οι εμπειρίες θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες δασικές πυρκαγιές στην Γερμανία».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...