Γερμανικός Τύπος: Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα στον απόηχο της επίσκεψης PEGA

χακερ κώδικας υπολογιστές υποκλοπές δεδομένα

Tagesspiegel Background

Από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου, Ευρωβουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, που ερευνά το Pegasus και άλλα προγράμματα κατασκοπείας, επισκέφθηκαν Κύπρο και Ελλάδα. Η εφημερίδα αναλύει στην πλατφόρμα της, το υπόβαθρο του σκανδάλου παρακολουθήσεων: «Τα σκάνδαλα για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO γέμισαν παγκοσμίως τα πρωτοσέλιδα, ανοίγοντας σημαντικές συζητήσεις για θέματα νομιμότητας, κινδύνους και τα απαραίτητα όρια των επιθετικών εργαλείων του κυβερνοχώρου. Ωστόσο τώρα πρόκειται για έναν λιγότερο διάσημο ανταγωνιστή της NSO που προκαλεί περισσότερους πονοκεφάλους στους ειδικούς: Η εταιρεία Intellexa, ένα μπερδεμένο σύμπλεγμα διάφορων εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι εγγεγραμμένες σε διάφορες χώρες. Η περίπτωση της Intellexa δείχνει ξεκάθαρα πώς εταιρείες του κυβερνοχώρου είναι σε θέση να ξεγελάσουν κρατικές ρυθμιστικές αρχές και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ δημοκρατικών χωρών για τον περιορισμό της κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού».

Το δημοσίευμα αναφέρεται διεξοδικά και στην ισραηλινή συνιστώσα της ιστορίας: «Ιδρυτής της Intellexa είναι ο Ταλ Ντίλιαν. Από το 2019, ο Ντίλιαν, ο οποίος έχει ιδρύσει μια σειρά από εταιρείες εκτός της Intellexa, λέγεται ότι έχει την κύρια βάση του στην Κύπρο. Η Intellexa, με τη σειρά της, διατηρεί προφανώς την έδρα της στην Ελλάδα. Εκεί, η εταιρεία ενεπλάκη πρόσφατα σε ένα σκάνδαλο», γράφει η συντάκτρια, η οποία στη συνέχεια επισημαίνει πως το σκάνδαλο της Ελλάδας έγινε πρωτοσέλιδο, προκαλώντας συζητήσεις και στο Ισραήλ. Όπως αναφέρει, σε σχόλιό της η ισραηλική εφημερίδα Χααρέτζ (Haaretz) «ζήτησε από το Ισραήλ θέσει υπό έλεγχο και να βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές cyber όπλων, με την ίδια αυστηρότητα, όπως με τα συμβατικά όπλα. Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: στην περίπτωση της Intellexa τέτοιου είδους απαιτήσεις είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Πράγματι, η αρμόδια ισραηλινή αρχή, η οποία υπάγεται στο υπ. Άμυνας, έχει ήδη αυστηροποιήσει τους όρους εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού μετά τα πολυάριθμα σκάνδαλα της NSO. Όπως αναφέρουν ειδικοί, η NSO και άλλες παρόμοιου τύπου εταιρείες, υποφέρουν εξαιτίας ενδεχομένως σημαντικών απωλειών εσόδων. Ωστόσο διάφορες εταιρείες που ανήκουν στην Intellexa είναι εγγεγραμμένες σε διαφορετικές χώρες – η θυγατρική εταιρεία Cytrox, για παράδειγμα, η οποία παράγει το Predator, εδρεύει σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βόρεια Μακεδονία. Και όλο αυτό το πολύπλοκο σύμπλεγμα ενδεχομένως σκοπίμως να προκαλεί συσκότιση, δυσχεραίνοντας έτσι την εποπτεία τους από τις εκάστοτε εθνικές αρχές».

Redaktionsnetzwerk Deutschland

«Η σύγκριση τιμών για τους Έλληνες καταναλωτές στα διάφορα σουπερμάρκετ δεν ήταν ποτέ ευκολότερη: Με ένα κλικ μπορεί τώρα να δει κανείς από τον υπολογιστή του ή το κινητό του τηλέφωνο πόσο κοστίζει το γάλα και το αλεύρι, το ψάρι και το κρέας στις διάφορες αλυσίδες σουπερμάρκετ», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, αναφερόμενος στη νέα πλατφόρμα που εγκαινίασε το ελληνικό υπ. Οικονομικών – ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

«Από το συγκεκριμένο μέτρο δεν λείπουν και οι επικρίσεις», γράφει ο Χέλερ: «Κάποιοι σχολιάζουν ότι δεν είναι σαφές, κατά πόσο τα είδη σε προσφορά έχουν όντως μειωμένη τιμή. Επιπλέον υπάρχει η υποψία ότι τα σουπερμάρκετ αυξάνουν τις τιμές σε άλλα ήδη, ώστε να „αντισταθμίσουν” το καλάθι του νοικοκυριού. Μία ακόμη ανησυχία αφορά τα μικρότερα καταστήματα και τα παντοπωλεία, πολλά από τα οποία έχουν επιβιώσει στην Ελλάδα, καθώς ενδέχεται να χάσουν πελάτες και να κλείσουν. Άλλωστε ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και discounter δεν είναι εφικτός».

Süddeutsche Zeitung

Τον γερμανικό Τύπο απασχολούν συχνά τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Μία παράμετρος αυτών είναι και το μπάνιο – πώς μπορεί κανείς να μειώσει τα έξοδά του κάνοντας… ντουζ; Ωστόσο σήμερα, η εφημερίδα ταξιδεύει λίγο πιο πίσω στο χρόνο και θέτει ένα άλλο ερώτημα: Ποιος εφηύρε το λουτρό; «Το πότε ακριβώς χρησιμοποίησε κάποιος για πρώτη φορά την μπανιέρα, παραμένει ένα αίνιγμα. Κάποιο αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για πήλινες μπανιέρες από το 4.500 π.Χ.. Και μία από τις θεαματικές μπανιέρες της Εποχής του Χαλκού υπήρχε λέγεται στο Ανάκτορο του Νέστορα, στην Πύλο: Ο βασιλιάς είχε μία χτιστή μπανιέρα φτιαγμένη από πηλό. Στις άκρες την κοσμούσαν σπείρες.

«Η ανακάλυψη αυτή μαρτυρά ότι η συγκεκριμένη μπανιέρα είχε ρόλο τελετουργικό όσον αφορά το μπάνιο και δεν ήταν απλώς για καθαριότητα», λέει στην εφημερίδα του Μονάχου ο Φίλιπ Στοκχάμερ από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούσαν ήδη από πολύ νωρίτερα ξύλινες μπανιέρες, η κουλτούρα του λουτρού έφτασε στο ζενίθ της την εποχή του Χαλκού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...