Γερμανικός Τύπος: Το ταξίδι του Σολτς στο Κίεβο

Καγκελάριος της Γερμανίας και υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς
Φώτο Αρχείου / Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς / Πηγή: SPD

Στο πράσινο φως που έδωσε χθες το Εurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας αναφέρονται εκτενώς σήμερα γερμανικά μέσα. «Για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους, η Ελλάδα δεν πρέπει να παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν.

Spiegel

Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει με επιτυχία τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις» αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό, σημειώνοντας: «Από το 2010 η χώρα πέρασε μια βαθιά οικονομική κρίση και κατά συνέπεια έπρεπε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας υπό την πίεση των πιστωτών της. Από το 2018 στέκεται και πάλι στα πόδια της. Πλέον η χαρά είναι μεγάλη γιατί θεωρείται απίθανο η Κομισιόν να ανανεώσει την επιτήρηση της Ελλάδας τον Αύγουστο. Πρέπει να δώσει και η ίδια την επίσημη έγκρισή της αλλά αυτό θεωρείται δεδομένο».

n-tv

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο παραθέτοντας στην ιστοσελίδα του τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επέζησε των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και πρόσφατα αποπλήρωσε τα τελευταία δάνεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Το n-tv αναφέρεται και στην επίσκεψη του Γερμανού υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, ο οποίος «επαίνεσε τη χώρα πριν από την απόφαση του Eurogroup. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες. Γι αυτό έχει την απόλυτη εκτίμησή μας», ανέφερε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Στα πρόσφατα αμφίσημα μηνύματα της ΕΚΤ και της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ως προς την συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, μετά από δηλώσεις που αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρες προκαλώντας πανικό στους επενδυτές αναφέρεται η εφημερίδα TAZ. «Η ευρωκρίση δεν τέλειωσε ποτέ. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναζωπυρωθεί εάν η ΕΚΤ κάνει επικοινωνιακά λάθη. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Ιούλιο. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει άλλα κρατικά ομόλογα, χωρίς να ξεκαθαρίσει με τι θα αντικαθιστούσε το προηγούμενο πρόγραμμα. Εκνευρισμός προκλήθηκε στους επενδυτές. Για παράδειγμα τα γερμανικά ομόλογα είναι δημοφιλή. Από την άλλη, για όσους επένδυσαν σε ελληνικά, ισπανικά ή ιταλικά ομόλογα δεν ήταν πλέον σαφές αν θα συνέχιζαν να καλύπτονται από την ΕΚΤ. Ο φόβος μεταξύ των επενδυτών ότι οι χώρες του νότου θα μπορούσα να οδηγηθούν εκ νέου σε χρεοκοπία ήταν διάχυτος.

Το καταστροφικό παιχνίδι κράτησε μια εβδομάδα μέχρι να παρέμβει η ΕΚΤ: σε ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη κατέστησε σαφές, ότι θα συνεχίσει η αγορά ομολόγων χωρών του νότου για να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά. Ωστόσο η ζημίες παραμένουν. Η ΕΚΤ δημιούργησε απρόσεκτα την εντύπωση ότι τα ομόλογα του νότου δεν θα ήταν ασφαλή. H ευρωκρίση θα τελειώσει μόνο όταν η ΕΚΤ δεν θα αφήσει καμία αμφιβολία γι αυτό».

Süddeutsche Zeitung 

Στην επίσκεψη Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι και Γιοχάνις στο Κίεβο αναφέρεται σχόλιο στην εφημερίδα σημειώνοντας: «Ήταν τελικά η επίσκεψη κάτι παραπάνω πέρα από την καθιερωμένη φωτογραφία; Καταρχάς είναι ξεκάθαρο ότι ήταν μια ευκαιρία για φωτογραφίες. Όπως και άλλοι ηγέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (αλλά και όπως ο Χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς), oι τέσσερις ηγέτες επιθεώρησαν ορισμένες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ρωσικές βόμβες. Ο καγκελάριος έδωσε την εντύπωση ειλικρινούς συντριβής, οργής. Το πολιτικό αποτέλεσμα ωστόσο πέρα από αυτά είναι εντυπωσιακό.  Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρουμανία τάσσονται υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας. H πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ δεν θα είναι αυτόματη αφού η Τουρκία έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας εδώ και 22 χρόνια. Όμως και στο πεδίο αυτό η πολιτική συμβολισμών παίζει σημαντικό ρόλο».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...