Γερμανικός Τύπος: Το θέμα της αποτελεσματικότητας των αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία – Το προσφυγικό στη Λέσβο

Βερολίνο, Γερμανία

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η εφημερίδα γράφει σχετικά με τα κρούσματα της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα: «Για μικρό χρονικό διάστημα οι αριθμοί μπορεί να μειωθούν, αλλά μόλις καταστούν δυνατές περισσότερες επαφές, γρήγορα ανεβαίνουν ξανά. Λοιπόν, τι να κάνουμε; Αυστηρότερα μέτρα για την οικονομία έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Αλλά τι πραγματικά μπορούν να επιτύχουν είναι αμφίβολο. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη θέσει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά την παρουσία στα γραφεία μετά από τη νέα απαίτηση της Γερουσίας του Βερολίνου για το πολύ 50 τοις εκατό. Αλλά και η συζήτηση σχετικά με τα υποχρεωτικά τεστ είναι επίσης συμβολική. Υπάρχουν ήδη πολλά τεστ σε δήμους και εταιρείες. Αυτό που λείπει είναι τα κίνητρα να τα χρησιμοποιήσουν. Το γεγονός ότι ορισμένα κρατίδια  θέλουν να διατηρήσουν τα καταστήματα και τα μουσεία ανοιχτά για επισκέπτες με αρνητικά τεστ μπορεί να είναι ένα τέτοιο κίνητρο. Αξίζει σε κάθε περίπτωση να δοκιμαστεί».

Frankfurter Rundschau

Η εφημερίδα επικεντρώνεται στην οικονομική διάσταση των μέτρων: «Πολλές εταιρείες συμπεριφέρονται στην καταπολέμηση της πανδημίας κατά τρόπο απαράδεκτο. Κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα πρέπει να κάνουν δωρεάν τεστ κορωνοιού εάν είναι αδύνατη η τηλεργασία. Αλλά χωρίς πίεση, τίποτα δεν γίνεται. Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις προς το παρόν δεν προσφέρουν κανένα τεστ. Εκπρόσωπος της ένωσης εργοδοτών δήλωσε πως “Οι δοκιμές είναι αδύνατο να ενσωματωθούν σε όλες τις διαδικασίες εργασίας.” Με άλλα λόγια: κοστίζει χρήματα και δεν είναι εύκολο… Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να επιβληθεί, τότε οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν μόνοι τους για τα δικαιώματά τους».

Spiegel

To περιοδικό για άλλη μια φορά αναφέρεται στο προσφυγικό και τη Λέσβο αναφέροντας πως ο νέος καταυλισμός δεν θα είναι έγκαιρα έτοιμος και το δημοσίευμα σημειώνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, ο νέος καταυλισμός στη Λέσβο πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμος εγκαίρως. Οι πρόσφυγες απειλούνται με άλλο έναν χειμώνα σε προσωρινές σκηνές. Ο νέος καταυλισμός προσφύγων πρόκειται να χτιστεί στα βορειοανατολικά του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Ένας χωματόδρομος οδηγεί στην ιδιωτική ιδιοκτησία που οι αρχές θέλουν να νοικιάσουν. Βάστρια ονομάζεται η περιοχή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι ελληνικές αρχές έπρεπε να υποβάλουν σχετική αίτηση για την κατασκευή του καταυλισμού τον Δεκέμβριο του 2020. Η κυβέρνηση θα έπρεπε ακόμα να είχε υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΕ το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου 2021 και ένας διευθυντής του ΚΥΤ θα έπρεπε να είχε διοριστεί έως τον Μάρτιο. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής».

Τέλος, και πάλι δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρεται στο θέμα των pushback και σημειώνει: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση λόγω των παραβιάσεων του νόμου στο Αιγαίο. Από τις αρχές του περασμένου χρόνου, έχουν καταγραφεί “αρκετές εκατοντάδες περιπτώσεις” φερόμενων pushback, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Μιρέγ Ζιράρ στο SPIEGEL. Η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει δώσει στις αρχές τις σχετικές πληροφορίες οι οποίες παραπέμπουν σε παράνομα pushback στην ξηρά ή στη θάλασσα. “Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση. Το δικαίωμα του ασύλου πλήττεται στην Ευρώπη” λέει η Ζιράρ».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...