Γερμανικός Τύπος: Τουρκικά αεροσκάφη F-16 στον ελληνικό εναέριο χώρο – Κατάργηση του προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Γερμανία Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο βρίσκεται στο πρωτοσέλιδό της. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αν και πριν από δέκα ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν σε χαλάρωση του τεταμένου κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, «τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τρία κατοικημένα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο».

Spiegel

Και το περιοδικό στην ιστοσελίδα του κάνει αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη, τονίζοντας ότι «ευρισκόμενες στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη όσον αφορά τη σταθερότητα και την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη». Η βελτίωση των σχέσεων φαίνεται να επαναπροσδιορίστηκε ωστόσο μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σημειώνει το Spiegel.

Redaktionsnetzwerk Deutschland

Δημοσίευμα στο γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο  αναφέρεται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών: «Η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στην επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους: προς το παρόν, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται πλέον να αναμένουν κάποια τιμωρία. Το φθινόπωρο, ωστόσο, το θέμα θα μπορούσε να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη».

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης, «στα μέσα του φετινού Ιανουαρίου, ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για όλους όσους είναι άνω των 60 ετών. Για να επιβάλει το μέτρο, η κυβέρνηση απείλησε με πρόστιμα: Όσοι δεν ήταν εμβολιασμένοι έπρεπε να καταβάλλουν μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Πρόκειται για πολλά λεφτά στην Ελλάδα, όπου οι μισοί συνταξιούχοι πρέπει να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα».

Frankfurter Allgmeine Zeitung

Την ανοιχτή πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ στα κράτη-μέλη να διαπραγματευτεί ως μεσολαβητής εκ μέρους των 27 για την προμήθεια φυσικού αερίου σχολιάζει η. «Η Επιτροπή δεν ενδιαφέρεται ρητά μόνο για την προμήθεια φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και για μακροπρόθεσμες ενεργειακές εταιρικές σχέσεις με χώρες όπως το Κατάρ, οι οποίες στοχεύουν σε πολλά υποσχόμενες πηγές ενέργειας όπως το υδρογόνο», σημειώνει. Ωστόσο, αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση, επισημαίνει ότι «ο μόνος λόγος που η ΕΕ δεν είχε μεγάλα προβλήματα, ήταν επειδή ο χειμώνας ήταν ήπιος και άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ έως τη Νορβηγία και το Κατάρ, παρείχαν περισσότερο φυσικό αέριο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με τα οποία γέμισαν και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις».

Η εφημερίδα μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αποθήκευσης καυσίμων των χωρών-μελών της ΕΕ, επισημαίνει ότι «επειδή τουλάχιστον φέτος οι τιμές πιθανότατα δεν θα πέσουν μέχρι το καλοκαίρι, η πρόταση προβλέπει πιο γενναιόδωρη κρατική βοήθεια από ό,τι συνήθως: Κράτη όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία ή το Λουξεμβούργο, που δεν διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις αποθήκευσης, θα έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης άλλων χωρών της ΕΕ».

Πληροφορίες από: DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...