Γερμανός Πρέσβης: Μεγάλα κέρδη προσδοκούν τα γερμανικά μονοπώλια

Γερμανική πρεσβεία
Πηγή: EUROKINISSI

Στα μεγάλα κέρδη που προσδοκούν τα γερμανικά μονοπώλια από τις επενδύσεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Ο Ράιχελ απαντά επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ευκαιρία για «πράσινες μπίζνες» η ακριβή ενέργεια

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αναφορικά με τις δυσβάσταχτες τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο Γερμανός πρέσβης, ξεκαθάρισε ότι η γερμανική πλευρά τις εκλαμβάνει ως μία «χρυσή» ευκαιρία για να προωθηθούν οι «πράσινες μπίζνες». Όπως αναφέρει, «η μαζική επέκταση των ΑΠΕ που προωθεί δυναμικά η ελληνική κυβέρνηση είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο καλύτερος τρόπος ώστε να παραμείνει η τιμή της ενέργειας προσιτή» και προσθέτει με νόημα ότι «η ανάγκη για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστια κι η ΕΕ καλείται να παίξει έναν σημαντικότερο ρόλο στη χρηματοδότηση και την προώθηση αυτού του είδους των επενδύσεων απ’ ό,τι στην επιδότηση των τιμών ενέργειας ή των καταναλωτών».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα διείσδυσης του γερμανικού κεφαλαίου σε τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως π.χ. τον μεγάλο γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE, που δραστηριοποιείται έντονα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια στη λιγνιτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω μιας πρόσφατης σύμπραξης (joint venture) με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Παραπέμπει σε «διάλογο» για τα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά, ο Ερνστ Ράιχελ «διαφημίζει» την διπλωματική εμπλοκή του Βερολίνου το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να «μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ξεκινήσει ένας απευθείας διάλογος των δύο χωρών», σημειώνοντας πως «και τα δύο προς το παρόν επιτεύχθηκαν». Και η Γερμανία είναι μεταξύ εκείνων των κρατών που σπρώχνουν σε ένα διάλογο που οδηγεί σε συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο. 

Ισχυρίζεται ότι «η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και ενδεχομένως μέσω της διεθνούς δικαιοσύνης», ενώ για το Κυπριακό παραπέμπει στη «διαπραγμάτευση» γύρω από την λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

«Έχει κλείσει» το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων

Τέλος, ο Ράιχελ επαναλαμβάνει ότι για τη Γερμανία το θέμα των επανορθώσεων για την κατοχή, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων και της ρύθμισης των κατοχικών δανείων, έχει κλείσει, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα αυτά «απαντήθηκαν οριστικά, αμετάκλητα και συναινετικά κατά την επανένωση της Γερμανίας» και πως «76 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζει στη διερεύνηση των κοινών μελλοντικών μας προοπτικών».

Προσθέτει πως η μόνη υποχρέωση της Γερμανίας είναι να διατηρήσει «ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων»…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...