Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία: Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Nord Stream 2

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

Ο Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία, Geza Andreas von Geyr, διαμήνυσε πως η χώρα του δεν θα αλλάξει τη στάση της όσον αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Σε σημερινές του δηλώσεις ο ίδιος επεσήμανε πως όποιες κυρώσεις κατά του αγωγού, μεταξύ αυτών και οι αμερικανικές, αντίκεινται στη διεθνή νομοθεσία.

“Προς το παρόν, διεξάγονται σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής και της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν το θέμα του Nord Stream 2. Αλλά η στάση μας στο θέμα είναι σαφής και δεν θα αλλάξει: είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική πρέπει να καθορίζονται μόνο από τους Ευρωπαίους και όχι από ξένους», δήλωσε ο πρέσβης στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).

Σημειώνεται πως το πρώτο μέρος του αγωγού ολοκληρώθηκε στην Παρασκευή, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ακριβώς σήμερα […] ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τοποθέτηση της πρώτης σειράς του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το εναπομείναν μέρος του αγωγού θα ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η Gazprom είναι έτοιμη να ξεκινήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις γερμανικές Αρχές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε, ακόμη, ότι ο Nord Stream 2 «είναι ένα καθαρά οικονομικό, εμπορικό πρότζεκτ. Όσοι πιστεύουν ότι παρακάμπτονται κάποιες άλλες χώρες διέλευσης, αυτή η θέση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο δρόμος κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία, είναι πιο σύντομος, από άποψη χιλιομέτρων. Θέλω να το ακούσουν όλοι για ακόμη μια φορά, (σ.σ. ότι είναι πιο σύντομος) απ’ ό,τι μέσω των ευρωπαϊκών χωρών της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, τη Αυστρίας κ.λπ. Είναι πιο σύντομος και πιο οικονομικός».

Πηγή: sputniknews.gr

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...