Γερμανός πρώην βουλευτής πιστεύει ότι οι κυρώσεις είναι πιο επιβλαβείς για τη Δύση παρά για τη Ρωσία

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Βερολίνο, ο Fabio de Masi, πρώην βουλευτής της γερμανικής Bundestag και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύει ότι οι κυρώσεις βλάπτουν περισσότερο τις χώρες που τις υιοθέτησαν παρά τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στη Berliner Zeitung είπε: «Η Γερμανία τρέμει και μπορεί να παγώσουμε σύντομα».

Πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία λάμβανε σχεδόν το 55% του εισαγόμενου αερίου της από τη Ρωσία, αλλά τώρα το ποσοστό μειώθηκε στο 35%.

«Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό η Ρωσία θα συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και εάν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα έχουν αρκετό φυσικό αέριο για τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις εταιρείες να ζήσουν τη χειμερινή περίοδο. Οι συνέπειες της έλλειψης ενέργειας μπορούν ήδη να γίνουν αισθητές στη Γερμανία, ακόμη και χωρίς κανένα μποϊκοτάζ, καθώς οι τιμές για την ενέργεια και τα καύσιμα είναι υψηλές», είπε ο πρώην βουλευτής.

Ο πολιτικός προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε «οικονομική ύφεση, αχαλίνωτη ανεργία και έκρηξη του πληθωρισμού» στη Γερμανία.

Ο De Masi βλέπει επίσης το ενδεχόμενο ενός «φαινόμενου ντόμινο» στην οικονομία που προκαλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Κατά τη γνώμη του, ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή τους ή ακόμη και να σταματήσουν εντελώς τις γραμμές παραγωγής εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν σε απαράδεκτο επίπεδο.

Ο πρώην βουλευτής κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να συνειδητοποιήσουν ότι οι ενεργειακές κυρώσεις, που αποσκοπούν στον περιορισμό της ροής συναλλάγματος προς τη ρωσική κυβέρνηση, έχουν μέχρι στιγμής αυξήσει μόνο τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού.

«Οι αυξανόμενες τιμές αντισταθμίζουν τη μείωση του όγκου των πωλήσεων, ενώ η Κίνα είναι πρόθυμη να αγοράσει πετρέλαιο, για παράδειγμα. Τι νόημα έχουν οι ενεργειακές κυρώσεις εάν κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό και σπέρνουν χάος σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η ρωσική ενέργεια συνέχισε να ρέει ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου» είπε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...