ΓΓ του ΝΑΤΟ: Επιβεβαιώνει τη δέσμευση στην αποστολή του KFOR και στη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Την 01 Ιουλίου 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή της KFOR (Στρατηγός Φράνκο Φεντερίκι) και το Διευθυντή της Συμβουλευτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ (Γενικός Ταξίαρχος Jörg RÜTER). Η Δύναμη αποτελείται από προσωπικό από 27 κράτη, από συμμάχους του ΝΑΤΟ και μέλη του.

«Το γεγονός ότι είμαστε τόσα πολλά κράτη εδώ από συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από κράτη-μέλη δείχνει τη δύναμη της αποστολής μας. Αποδεικνύει τη δέσμευση πολλών κρατών για σταθερότητα και ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε αυτήν την περιοχή », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Η αποστολή της KFOR είναι σημαντική όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο και για την περιοχή, αλλά και για το ΝΑΤΟ και για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, επειδή έχουμε δει σε όλη την ιστορία ότι η σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή έχει σημασία για όλους μας. Έχει σημασία για την Ευρώπη, έχει σημασία για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Το μήνυμά μου σήμερα είναι να ευχαριστήσω όλους, άντρες και γυναίκες, που υπηρετείτε στην KFOR και σας συγχαίρω για τον τρόπο που καταφέρατε να αντιμετωπίσετε την πανδημία, καθώς εκτελείτε παράλληλα το σημαντικό σας έργο στην αποστολή KFOR», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας. «Για πολλά χρόνια η επιχείρηση στο Αφγανιστάν ήταν η μεγαλύτερη, αλλά όπως γνωρίζετε σύντομα τερματίζουμε αυτήν την αποστολή. Η KFOR δεν θα είναι μόνο η μεγαλύτερη, αλλά και η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την κα Vjosa Osmani, τον κ. Albin Kurti και τον κ. Goran Rakić. Υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες της KFOR προς όφελος όλων των κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και τη σταθερή υποστήριξη του ΝΑΤΟ στον διάλογο που διευκολύνεται από την ΕΕ όπως και άλλες προσπάθειες που στοχεύουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πέραν της κινητικότητας σε στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο, που εκτείνεται σε όλον τον πλανήτη, γίνεται εκτεταμένη προσπάθεια και σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ φροντίζει να είναι πανταχού παρών.

Ουδεμία αναφορά βέβαια για τις καταστροφές που αφήνει πίσω της η λυκοσυμμαχία, όπως το γεγονός ότι η Σερβία είναι η πρώτη χώρα σε θανάτους από καρκίνο σε όλη την Ευρώπη, 22 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, το 1999.

Και όπως επίσημα δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, το επόμενο διάστημα, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η KFOR θα ενισχυθεί πολύ, μετατρέποντάς την στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρησή του.

Οι λαοί της Βαλκανικής έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τη «φροντίδα» των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Ξέρουν καλά το φόρο αίματος που πλήρωσαν και πληρώνουν, όπου το ΝΑΤΟ επεμβαίνει. Φόρος αίματος βαρύς, πανάκριβος.

Καιρός να σταματήσει όλο αυτό. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ των λαών.

Γ.Α

Δείτε ακόμα...