Ινδία: Γη ποτισμένη με αίμα

Νοσοκομείο στην Ινδία
Νοσοκομείο στην Ινδία / Πηγή: Reuters-Twitter

Οι εικόνες που γεμίζουν τις οθόνες μας από την εξέλιξη που έχει πάρει η πανδημία στην Ινδία είναι σοκαριστικές. Οι ειδήσεις τραγικές. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 200.000 και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία -δεν υπάρχουν κρεβάτια και οξυγόνο, ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων, οι γιατροί βάζουν δύο ασθενείς σε έναν αναπνευστήρα- είναι εφιαλτική. Ειδικά, μάλιστα, όταν η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα εμβολίων και κατά του κορονοϊού, συγκεκριμένα του Astra Zeneca, με την πλειοψηφία των δόσεων να προορίζεται για εξαγωγή.

Την ίδια στιγμή πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν υπογράψει συμβόλαια για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του “SPUTNIK V”. Η κυβέρνηση βέβαια πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι πως εγκρίνεται η επείγουσα χρήση εμβολίου, με τις πρώτες δόσεις να παραδίδονται την 1η Μάη. Πόσο πιο τρανταχτή απόδειξη για τη σήψη και τη δυσωδία του καπιταλισμού, όταν στη χώρα που διαθέτει την τεχνογνωσία για την παραγωγή τέτοιων εμβολίων, άνθρωποι πεθαίνουν σαν τα μυρμήγκια, γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο.

Τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη -ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία- στο πλαίσιο της όξυνσης των μεταξύ τους ανταγωνισμών που εντείνονται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, έσπευσαν σαν τους “καλούς Σαμαρείτες” να συνδράμουν με οξυγόνο, φάρμακα και εξοπλισμό. Ενώ είναι τα ίδια κράτη που μέχρι πρότινος έθεταν περιορισμούς περί “πατέντας”. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι για τον ινδικό λαό παρά ένας “Δούρειος Ίππος” και μία ακόμη απόδειξη ότι έχουν έναν Θεό και σε αυτόν προσκυνάνε, το κέρδος.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλα παρά η έκφραση της μεταξύ τους διαπάλης με οικονομικά και διπλωματικά-πολιτικά μέσα. Ακόμη και το γεγονός ότι η ινδική κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στις προτάσεις της Κίνας για βοήθεια, ενώ καλοδέχεται εκείνη των ΗΠΑ, είναι απόδειξη ότι παίρνει ξεκάθαρη στάση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, την ίδια στιγμή που ο ινδικός λαός αναγκάζεται να κάψει μόνος του τους νεκρούς του.

Φαίη Κ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...