Για ουκρανικό βομβαρδισμό «κοντά» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κάνει λόγο η Μόσχα

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Οι αξιωματούχοι που εγκατέστησε η Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Ενέρχονταρ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax», οι αρχές που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στην Ενέρχονταρ είπαν πως οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη στις 3.00 μ.μ. τοπική ώρα και τις κατηγόρησαν ότι το κάνουν αυτό ώστε να προκαλέσουν τη Ρωσία να ανταποδώσει τα πυρά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει τους Ρώσους στρατιώτες που κατευθύνουν πυρά στον σταθμό ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να πυροβολούν από εκεί ότι θα αποτελέσουν «ειδικό στόχο» για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η FSB κατηγορεί την Ουκρανία για δολιοφθορά σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Κούρσκ

Την ίδια ώρα, Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB υποστήριξε σήμερα ότι Ουκρανοί «δολιοφθορείς» έχουν ανατινάξει κατ’ επανάληψη τους πυλώνες που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από ένα συγκρότημα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή του Κουρσκ, διαταράσσοντας τη λειτουργία του.

Στην ανακοίνωσή της, η FSB υποστηρίζει ότι ομάδες δολιοφθορέων στοχοθέτησαν έξι πυλώνες υψηλής τάσης, συνδεδεμένους με το Εργοστάσιο Πυρηνικής Ενέργειας Κουρσκ, στις 4, 9 και 12 Αυγούστου, οδηγώντας σε «διακοπή» της λειτουργίας του. «Σε συντονισμό με την Εθνοφρουρά ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Το Κουρσκ απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και είναι μια από τις πολλές ρωσικές πόλεις όπου έχουν σημειωθεί εκρήξεις σε δεξαμενές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών μετά τη ρωσική εισβολή, πριν από περίπου έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...