Για «παρενόχληση» του «Τσεσμέ» κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης – Μεγάλη άσκηση αναγγέλλει η Άγκυρα

Υδρογραφικό Πλοίο «Τσεσμέ» (A599) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Υδρογραφικό Πλοίο «Τσεσμέ» (A599) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας

Για «παρενόχληση» του ερευνητικού πλοίου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ», που πλέει στο βόρειο Αιγαίο, έκανε λόγο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το τουρκικό πλοίο σε χαμηλό ύψος, αφήνοντας «chaff», δηλαδή φύλλα αλουμινίου που λειτουργούν σαν αντίμετρα και χρησιμοποιούνται στις αερομαχίες για να μπερδέψουν τα ραντάρ των αντίπαλων μαχητικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας ότι κανένα μαχητικό αεροσκάφος δεν πέταξε στην ευρύτερη περιοχή.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε αργότερα ότι «ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας» και ότι η Άγκυρα έδωσε «την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών».

Η επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων και στην περιοχή του Αιγαίου από την Άγκυρα, ενόψει του νέου γύρου των «διερευνητικών επαφών» που στρώνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, με ταυτόχρονη προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανίσει το «Τσεσμέ» ως θύμα «παρενόχλησης».

Το «Τσεσμέ» πλέει για τρίτη ημέρα σήμερα μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, σε διεθνή ύδατα, αλλά άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η Άγκυρα εμπράκτως ανοίγει θέμα παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενόψει και του 62ου κύκλου των διερευνητικών επαφών που στρώνουν ΗΠΑ και ΕΕ. Πραγματοποιεί έρευνες εντός της περιοχής ερευνών που ορίστηκε με την παράνομη Navtex 0122/21 που εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης της υδρογραφικής υπηρεσίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Δείτε ακόμα...