Για τη συνδικαλιστική δράση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Λιμενικοί σε παράταξη με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας το 2018
Φώτο Αρχείου / Λιμενικοί σε παράταξη με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας το 2018 / Πηγή: Eurokinissi

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ) βιώνει στην καθημερινότητά του, το σφαγιασμό των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του.

Έχει υποστεί την εφαρμογή των άδικων οικονομικών μέτρων που έχουν συρρικνώσει τους μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις. Το ειδικό μισθολόγιο που υποσχέθηκαν όλοι οι ως τώρα Υπουργοί Ναυτιλίας, αποδείχτηκε φτωχολόγιο.

Ζήσανε τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων τους με το χρηματιστήριο και το PSI και την ένταξή τους στη χοάνη του ΕΦΚΑ, με μοναδικό στόχο τη νέα υφαρπαγή των κεφαλαίων που απέμειναν, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την περικοπή του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.

Οι συνθήκες στο Λιμενικό Σώμα χειροτερεύουν, με τη μη τήρηση του ωραρίου, τις ακανόνιστες αλλαγές και την έλλειψη προγραμματισμού, τη στέρηση του ρεπό, την πλήρη περιφρόνηση των κανονισμών και των νόμων που -υποτίθεται- ρυθμίζουν τα παραπάνω.

Η αβεβαιότητα είναι ο καθημερινός τους σύντροφος. Αβεβαιότητα αν θα επιστρέψουν γεροί και υγιής στο σπίτι, από τις περιπολίες σε στεριά και θάλασσα με τα πεπαλαιωμένα πλωτά και την έλλειψη κατάλληλου ρουχισμού. Τα προβλήματα ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής υπηρεσιών και πλωτών είναι πολύ έντονα. Η βάρδια σε κτίρια ακατάλληλα ή ασυντήρητα, με ζητήματα καθαριότητας και σε πλωτά μέσα που μόνιμα ξεπερνούν τις προβλεπόμενες ώρες συντήρησης είναι η καθημερινότητά των λιμενικών. Υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της πανάκριβης στέγης για του λιμενικούς που μετατίθενται ή αποσπώνται στα νησιά του Αιγαίου, για το οποίο η υπηρεσία δεν κάνει τίποτα.

Οι λιμενικοί βιώνουν τα ίδια βάσανα με τις λαϊκές οικογένειες

Οι λιμενικοί βιώνουν όπως όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, την πλήρη υποβάθμιση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας, της προσχολικής αγωγής και της παιδείας. Πολλοί μάλιστα υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής χώρας όπου τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες των Δήμων, τα μηνιαία χαράτσια για μόρφωση κι αθλητισμό των παιδιών, τους δεν διαφέρουν από των υπολοίπων λαϊκών οικογενειών.

Προσπαθούνε όπως όλος ο λαός να ανταποκριθούν με το κουτσουρεμένο εισόδημά τους στη φοροεπιδρομή, στον ΕΝΦΙΑ και στα αλλεπάλληλα χαράτσια, στις υπέρογκες δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Προσπαθούνε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέλη των οικογενειών τους, παιδιά, σύζυγοι, γονείς κι αδέρφια από την κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Στα σπίτια των λιμενικών υπάρχουν άνεργοι, απολυμένοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, κατασχεμένα σπίτια, χωράφια και χρέη.

Το προσφυγικό είναι αποτέλεσμα των πολέμων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και των ανταγωνιστών τους

Ανησυχούνε για την απειλή του πολέμου που απλώνεται γύρω μας. Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Οι λιμενικοί βιώνουν από πρώτο χέρι την προκλητικότητα της Τουρκίας που τροφοδοτείται για γεωπολιτικούς λόγους από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. 

Οι λιμενικοί ζούνε στη καθημερινότητά τους το δράμα των ξεριζωμένων από τους πολέμους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανταγωνιστών τους. Το χέρι του λιμενικού είναι το πρώτο που βρίσκουν να πιαστούν θαλασσοδαρμένοι μετανάστες, ναυτεργάτες και ψαράδες. 

Περίοδος COVID-19 – Πρώτιστο καθήκον η υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα του λαού

Σήμερα υπάρχουν ασύλληπτες δυνατότητες για την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στον τομέα της πρόληψης και περίθαλψης μέσα από ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Την περίοδο αυτή έγινε φανερό σε όλους και επιβεβαιώθηκε πως οι μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία του λαού μας προέκυψαν από την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος, η αδυναμία του να αντέξει στο βάρος της επιδημίας του κορονοϊού και να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Ακολουθώντας τις στρατηγικές της Ε.Ε για τη μείωση των κρατικών δημόσιων δαπανών υγείας και την παράδοσή της στο κεφάλαιο, απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Έκαναν απολύσεις υγειονομικών, έκλεισαν και συρρίκνωσαν νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εμπορευματοποίησαν και ιδιωτικοποίησαν την υγεία. Έκαναν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Σ’ αυτή την κατηγορία του αυξημένου κινδύνου βρίσκεται και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Οι λιμενικοί να διεκδικήσουν μέτρα για τη προστασία τους από την πανδημία

Η ειδική περίοδος της πανδημίας δεν λήγει με την άρση των απαγορεύσεων μετακίνησης. Αντίθετα οι κίνδυνοι τώρα αυξάνονται. Χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας και στήριξη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με βάση τις υπηρεσιακές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που εκτελεί σε εξωτερικές και εσωτερικές υπηρεσίες.

Για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δεν θα είναι παράρτημα του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ χρειάζεται ένα αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα παλεύει μαζί με το λαό και τα σωματεία του, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. 

  • Ο λιμενικός σήμερα χρειάζεται να μπει και να παλέψει μέσα από τις Ενώσεις Προσωπικού για στροφή του συνδικαλιστικού του κινήματος σε διεκδικητική κατεύθυνση. Μακριά από εφοπλιστές, χορηγούς, Υπουργούς και βολέματα. Να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στους λιμενικούς, διεκδικητική κι αλληλέγγυα, μαζί με το λαό. Εξάλλου, οι λιμενικοί είναι στην πλειοψηφία τους, παιδιά εργατών, αγροτών, ψαράδων, λαϊκών οικογενειών.
  • Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος σήμερα χρειάζεται να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίες. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του προσωπικού και του υλικού σε στεριά και θάλασσα. Ν’ αγωνιστούν για να διευρυνθούν τα υπηρεσιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
  • Να υψώσει τοίχος ενάντια σε κάθε προσπάθεια και διαταγή που στρέφεται ενάντια στο λαό, στο ναυτεργάτη, στον ξεριζωμένο. Να προσανατολιστεί ολόπλευρα ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος στη διάσωση και στην ασφάλεια της ζωής σε στεριά και θάλασσα. Στη δίωξη του εγκλήματος και όχι στην καταστολή απέναντι στο λαό.  
  • Να παλέψει για το δικαίωμά του στον αγώνα και στην απεργία, για απεμπλοκή του Λ.Σ. από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.
  • Ο λιμενικός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει μέσα από τις Ενώσεις, Γενικές Συνελεύσεις που να ακούγεται η γνώμη του. Που θα συναποφασίζεται αγωνιστικό σχέδιο διεκδικήσεων. Μακριά από την καλλιέργεια αυταπατών για εξαιρέσεις, προνόμια, «ταξίματα» και «μάχες» στις αίθουσες δικαστηρίων.
  • Χρειάζεται να ξεχωρίσει ο λιμενικός τα τίμια κι αγωνιστικά στοιχεία που «θάβονται» οι φωνές τους κάτω από τους δήθεν ανεξάρτητους που προετοιμάζουν την προσωπική τους ανάδειξη σε κυβερνήσεις και ναυτιλιακές εταιρίες.
  • Να απομονωθεί και να καταδικαστεί ο ναζισμός και ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Να τσακιστούν οι πολιτικοί και κοινωνικοί του εκφραστές, όπως της Χρυσή Αυγή κι άλλα μορφώματα, που ύπουλα, με το δήθεν ενδιαφέρον τους αποπροσανατολίζουν τους λιμενικούς, ενώ ουσιαστικά είναι εχθροί κάθε συνδικαλιστικού τους δικαιώματος και αγώνα.

Οι λιμενικοί θέλουν ειρήνη γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Να στηρίξουν την απαίτηση του λαού ενάντια στους σχεδιασμούς και τους πολέμους. Στο ψευτοδίλημμα συνδιαχείριση ή πολεμική εμπλοκή να προτάξουν το αίτημα του λαού:

Καμιά αλλαγή των συνόρων στην περιοχή μας 

Κοινός αγώνας με τους γειτονικούς  λαούς για μια ζωή με ειρήνη, προκοπή, λαϊκή ευημερία.

Γαρδίκης Νίκος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...