Για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ συζήτησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον διευθυντή του ΕDA

Συνάντηση Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων. Φλώρου με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕDA) Jiří Šedivý / EUROKINISSI

Τα σχέδια για ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, ώστε να αντιπαρατεθεί και αυτοτελώς στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας (EDA) Γίρι Σεντίβυ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ‘Αμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2021» και επισήμως «συζητήθηκε ο σημαίνων ρόλος του EDA ως προς την απόκτηση κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων για τα κράτη μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να τις αναπτύξουν από κοινού, με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας».

Επίσης, συζητήθηκαν «οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στις δράσεις και τις διαδικασίες των Coordinated Annual Review on Defence (CARD) και Permanent Structured Cooperation (PESCO), που συνιστούν τα πλέον σημαντικά εργαλεία προώθησης της αμυντικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε την στήριξη που παρέχει η χώρα μας στο έργο του EDA, καθώς και «στην ετοιμότητα συνεισφοράς εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, όποτε αυτό απαιτηθεί», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξία της CARD «ως προς την ολιστική υποστήριξη της αμυντικής σχεδίασης της ΕΕ».

Αναφέρθηκε επίσης στην «σπουδαιότητα της PESCO», στο ρόλο συντονιστή που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε 5 προγράμματα της PESCO, και στη συμμετοχή της χώρας στις διεργασίες του «Coordinated Maritime Presence» (CMP) ως μέρος του EU Maritime Security Strategy, καθώς και στην ζωτικής σημασίας συμβολή του EDA στην επιτυχία του CMP μέσω του προγράμματος «Maritime Surveillance» (MARSUR).

Ο διευθυντής του ΕDA ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την συνδρομή και την διαρκή υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις δραστηριότητες του EDA, καθώς και για τον ενεργό ρόλο τους στα προγράμματα που η Ελλάδα έχει αναλάβει τον ρόλο του Συντονιστή».

Δείτε ακόμα...